Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο Αριστείδης Αλαφούζος

Πέθανε ο Αριστείδης Αλαφούζος

Απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη ο Αριστείδης Αλαφούζος. Γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924. Αρχικά εργάστηκε σε εταιρεία υλοτομίας και κατάφερε να κυριαρχήσει στις κατασκευές, την ναυτιλία, αλλά και τον Τύπο.

Απεβίωσε σήμερα, Τετάρτη ο Αριστείδης Αλαφούζος. Γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924.

Αρχικά εργάστηκε σε εταιρεία υλοτομίας και κατάφερε να κυριαρχήσει στις κατασκευές, την ναυτιλία, αλλά και τον Τύπο.

Το 1988, ο Αριστείδης Αλαφούζος αγόρασε την εφημερίδα «Καθημερινή» και από την πλήρη παρακμή τη μετέτρεψε σε μια από τις ηγετικές εφημερίδες της Ελλάδας, κυρίως όσον αφορά στην κυκλοφορία και την επιρροή στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Δέκα χρόνια αργότερα, η Καθημερινή και η International Herald Tribune (η οποία ανήκει στους New York Times) σύστησαν μια κοινή επιχείρηση για να εκδώσει την αγγλόφωνη καθημερινή έκδοση της «Καθημερινής» στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία.

Ο Αριστείδης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Ελένη απέκτησαν δυο γιους, τον Ιωάννη και το Θεμιστοκλή -οι οποίοι ασχολούνται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη Ναυτιλία- και επτά εγγόνια.

Η σχέση του Αριστείδη Αλαφούζου με τον τόπο καταγωγής του, την Οία, υπήρξε πολύ δυνατή. Επισκεπτόταν τη Σαντορίνη συχνά και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή της: Ενα εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο δώρισε το 1992 καλύπτει τις ανάγκες του χωριού σε νερό, υποστήριξε τις ανασκαφές των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου στο Ακρωτήρι και συνέβαλε στην κατασκευή του μοντέρνου νοσοκομείου στο νησί.

Στην Αθήνα, ο Αριστείδης Αλαφούζος έχει συνεισφέρει τα κεφάλαια για τη δημιουργία μιας εξωτερικής ογκολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σωτηρία.

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

Τη θλίψη του για την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου εκφράζει με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως «υπήρξε, ως αυτοδημιούργητος, παράδειγμα ανθρώπου που βάζει υψηλούς στόχους και τους πετυχαίνει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως ο Αριστείδης Αλαφούζος «ξεκίνησε με εφόδιο τις σπουδές του, αντιμετώπισε με πείσμα τις δυσκολίες των καιρών και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στις κατασκευές, τη ναυτιλία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», ενώ χαρακτηρίζει ως «ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό» το γεγονός ότι συνέβαλε με δωρεές στην ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σαντορίνης, στη δημιουργία υποδομών Υγείας, αλλά και σε δράσεις πολιτισμού.

«Στους οικείους του εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια» καταλήγει στη δήλωσή το ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωση Λεβέντη

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αριστείδη Αλαφούζου εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος και άφησε έντονο το στίγμα του, τόσο στην επιχειρηματικότητα, όσο και με την προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Σαντορίνη, αλλά και στη δημόσια ζωή. Επρόκειτο για μια πολυκύμαντη προσωπικότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νεότερη Ελλάδα με δραστηριότητα στον κατασκευαστικό, στον εφοπλιστικό και στον εκδοτικό κλάδο της χώρας».

Συλληπητήρια και από το Ποτάμι

«Σε μια εποχή που κλονίζονται τα πάντα, ας μην ξεχάσουμε την συμβολή του Αριστείδη Αλαφούζου στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο» αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

«Πολιτικά δεν συμφωνήσαμε ποτέ πλήρως – άλλωστε δεν το θεωρούσε κανείς μας απαραίτητο – αλλά με σεβασμό αναγνωρίζουμε την μεγάλη προσφορά του. Ιδιαίτερα θα πρέπει να του αναγνωρισθεί ότι πήρε σε κακή κατάσταση μια από τις πιο ιστορικές ελληνικές εφημερίδες και όχι μόνο τη διέσωσε, αλλά την κράτησε σε υψηλό επίπεδο, την ανανέωσε και δεν την ενέπλεξε σε ιστορίες κρατικών προμηθειών.

»Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024