Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα χωρίς σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ποινικές υποθέσεις

Έρευνα χωρίς σύνορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ποινικές υποθέσεις

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις, με την οποία ανοίγει ο δρόμος εκτέλεση ερευνητικών μέτρων σε άλλο κράτος-μέλος για σοβαρές υποθέσεις.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για «την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Απριλίου 2014 περί της ευρωπαϊκής εντολής έρευνας σε ποινικές υποθέσεις».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας (ΕΕΕ) είναι «δικαστική απόφαση ή απόφαση την οποία επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους μέλους της ΕΕ («κράτος έκδοσης») με σκοπό την εκτέλεση ενός ή περισσότερων συγκεκριμένων ερευνητικών μέτρων σε άλλο κράτος μέλος («κράτος εκτέλεσης») για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων».

Ακόμη, στο πλαίσιο της ΕΕΕ μπορεί να ζητηθεί να χορηγηθούν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς και λογαριασμούς σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ μπορεί να ζητηθεί και η άρση του απορρήτου τηλεπικοινωνιών. Επίσης, είναι δυνατή η εξέταση μάρτυρα ή πραγματογνώμονα με εικονοτηλεδιάσκεψη ή άλλου είδους οπτικοακουστική μετάδοση ή ακόμη και με τηλεφωνική διάσκεψη.

Παράλληλα, προβλέπεται η προσωρινή μεταγωγή προσώπου, σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από αυτό που κρατείται, με σκοπό την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων. Η προσωρινή μεταγωγή εκτελείται υπό την προϋπόθεση της επανόδου του μεταχθέντος εντός οριζόμενης προθεσμίας.

Επίσης, προβλέπεται ότι οι αρχές που ασχολούνται με την εκτέλεση ΕΕΕ πρέπει να τηρούν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της (απόρρητο).

Για την χώρα μας, αρμόδια αρχή προς έκδοση της ΕΕΕ είναι: α) κάθε δικαστική αρχή αρμόδια για τη λήψη ή συγκέντρωση των αποδείξεων και β) κάθε άλλη αρμόδια αρχή, η οποία ενεργεί ως ανακριτική αρχή, υπό τον όρο ότι η ΕΕΕ που εκδίδεται από αυτή επικυρώνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024