Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θα αλλάξει τα δεδομένα η νέα πρώτη κυρία του Μεγάρου των Ηλυσίων;

Θα αλλάξει τα δεδομένα η νέα πρώτη κυρία του Μεγάρου των Ηλυσίων;

Πρώην καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας και λατινικών, η Μπριζίτ Μακρόν ποτέ δεν φοβήθηκε τον ρόλο της αντισυμβατικής γυναίκας, ένα χαρακτηριστικό που αναμένεται να την ακολουθεί και με τον νέο της ρόλο στο πλευρό του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Πρώην καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας και λατινικών, η Μπριζίτ Μακρόν ποτέ δεν φοβήθηκε τον ρόλο της αντισυμβατικής γυναίκας, ένα χαρακτηριστικό που αναμένεται να την ακολουθεί και με τον νέο της ρόλο στο πλευρό του νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, ένα πρόσωπο παρέμεινε σταθερά στο πλευρό του, η σύζυγός του Μπριζίτ: διαχειρίστηκε την ατζέντα του, διόρθωνε τις ομιλίες του και τον συμβούλευε για τις ζωντανές εμφανίσεις του.

Σήμερα, σε μια χώρα όπου ο ρόλος της πρώτης κυρίας δεν περιλαμβάνει επίσημες υποχρεώσεις και οι προεδρικές σύζυγοι μένουν συνήθως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν φαίνεται έτοιμη να αλλάξει τα δεδομένα και να συνεχίσει να παίζει ενεργό ρόλο στο επόμενο κεφάλαιο της πολιτικής καριέρας του συζύγου της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα προτείνει εντός των πρώτων εβδομάδων της προεδρίας του την καθιέρωση ενός επίσημου, αλλά αμισθί, ρόλου για την πρώτη κυρία της Γαλλίας, τον οποίο μάλιστα θα βοηθήσει να καθοριστεί η ίδια η Τρονιέ.

«Θα έχει οντότητα, θα έχει φωνή, άποψη για τα πράγματα. Θα είναι στο πλευρό μου, όπως ήταν πάντα, αλλά επιπλέον θα έχει και δημόσιο ρόλο» είπε ο Μακρόν.

«Δεν μπορείς να απαλλαγείς από εμένα»

Γεννημένη στις 13 Απριλίου 1953, η μικρότερη από έξι παιδιά μιας πλούσιας οικογένειας βιομηχάνων με παράδοση στη σοκολάτα και στα μακαρόν, στην πόλη Αμιέν της βόρειας Γαλλίας, η Τρονιέ είχε ήδη τρία παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο, όταν γνώρισε τον 15χρονο Μακρόν στο σχολείο Providence Jesuit, όπου ξεκίνησε να διδάσκει το 1993.

Ο Μακρόν πρωταγωνίστησε σε ένα θεατρικό, το οποίο επιμελείτο εκείνη. Τον επόμενο χρόνο, οι δυό τους έκαναν μαζί τη διασκευή σε ένα θεατρικό προσθέτοντας περισσότερους ρόλους.

«Σιγά-σιγά μαγεύτηκα από την ευφυϊα αυτού του αγοριού» δήλωσε η Τρονιέ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 TV.

Καθώς άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για τη σχέση τους, ο Μακρόν έφυγε από την Αμιέν για να ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές στο Λύκειο Henri IV του Παρισιού, όπου κατά παράδοση φοιτά η γαλλική ελίτ.

«Δεν μπορείς να απαλλαγείς από εμένα. Θα επιστρέψω και θα σε παντρευτώ» της είχε πει ο Μακρόν, σύμφωνα με τους βιογράφους του.

Και τήρησε την υπόσχεσή του, αφού ο γάμος τους τελέστηκε έπειτα από 12 χρόνια, το 2007.

Ήταν αμφότεροι εντελώς άγνωστοι, όταν ο Μακρόν ορίστηκε υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ τον Αύγουστο 2014. Η Τρονιέ παραιτήθηκε από τη θέση της καθηγήτριας ένα χρόνο αργότερα, για να βοηθήσει τον νεαρό και φιλόδοξο σύζυγό της.

Στο υπουργείο Οικονομίας, είχε μια διακριτική παρουσία στη διάρκεια των συναντήσεων με αξιωματούχους στο σύγχρονο κτίριο Μπερσί στις όχθες του Σηκουάνα, στο ανατολικό Παρίσι.

«Περνάει πολύ χρόνο εδώ, γιατί η άποψή της μετράει για μένα, γιατί μεταδίδει μια διαφορετική ατμόσφαιρα, που είναι σημαντικό. Η ζωή μου είναι εδώ, δεν μπορείς να δουλέψεις καλά αν δεν είσαι χαρούμενος» είπε ο Μακρόν κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με το προσωπικό του υπουργείου του, προτού παραιτηθεί από την κυβέρνηση Ολάντ, τον Αύγουστο 2016.

«Ένα ζευγάρι όχι και τόσο συνηθισμένο»

Από τότε που το ζευγάρι βρέθηκε στη δημοσιότητα, το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας των μέσων ενημέρωσης, αλλά και των σατιρικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συγκεντρωνόταν αναπόφευκτα στη μεγάλη διαφορά ηλικίας τους παρουσιάζοντας εκείνον ως τον μαθητή που έπαιρνε εντολές από την δασκάλα του.

Οι υποστηρικτές του Μακρόν σημειώνουν ότι τα αστεία αυτά επιδεικνύουν μισογυνισμό, τονίζοντας ότι δεν θα γινόταν κουβέντα αν η διαφορά ηλικίας ήταν αντίστροφη, όπως για παράδειγμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του, Μελάνια.

Το ζευγάρι όμως αρνήθηκε να επιτρέψει σε τέτοια σχόλια να κρατήσουν μακριά από τη δημοσιότητα τη σχέση τους, και αντίθετα ο Μακρόν παρουσίασε τη συζυγό του ως βασικό στοιχείο της δημόσιας εικόνας του.

Τον Νοέμβριο του 2016 σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για το δίκτυο France 3, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία, το ζευγάρι έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον μαθητή Μακρόν να εμφανίζεται στο θεατρικό έργο όπου γνωρίστηκαν και πλάνα από τον γάμο τους.

«Σας ευχαριστούμε που μας αποδεχτήκατε. Ενα ζευγάρι όχι και τόσο συνηθισμένο» ακούγεται να λέει ο Μακρόν σε βίντεο από την τελετή, την οποία παρακολούθησαν τα ενήλικα τότε παιδιά της Τρονιέ. Εκείνος ήταν σχεδόν 30 και εκείνη 54.

Στο μεταξύ, εκείνη εκμεταλλεύεται τα αρνητικά σχόλια για να αυτοσαρκαστεί, λέγοντας ότι αν ο Μακρόν θέλει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος, καλύτερα να το κάνει σύντομα, όσο εκείνη είναι ακόμη εμφανίσιμη.

«Πρέπει να το κάνει για το 2017, γιατί το 2022 το πρόβλημά του θα είναι το πρόσωπό μου» λέει, σύμφωνα με το βιβλίο του Νικολά Πρισέτ «Emma­nuel Macron en marche vers l’ Élysée».

Η Τρονιέ ήταν για μια ακόμη φορά κυρίαρχο πρόσωπο, όταν ο Μακρόν έδωσε την επινίκια ομιλία του μετά την νίκη του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες. Ο 39χρονος ανέβασε τότε την σύζυγό του στο πόντιουμ και την ευχαρίστησε καταχειροκροτούμενος.

«Η Μπριζίτ, πάντα παρούσα και ακόμη περισσότερο τώρα, χωρίς την οποία δεν θα ήμουν εγώ» είπε συγκινημένος ενώπιον των εκατοντάδων υποστηρικτών του που φώναζαν το όνομά της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024