Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκεφαλικές αλλοιώσεις προκαλεί ο συνδυασμός παχυσαρκίας και διαβήτη

Εγκεφαλικές αλλοιώσεις προκαλεί ο συνδυασμός παχυσαρκίας και διαβήτη

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με πρώιμου σταδίου διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών και προοδευτικών ανωμαλιών στην εγκεφαλική δομή και τη γνωστικότητάς τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με πρώιμου σταδίου διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών και προοδευτικών ανωμαλιών στην εγκεφαλική δομή και τη γνωστικότητάς τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Ερευνητική ομάδα από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ μελέτησε τις επιπτώσεις των περιττών κιλών και της παχυσαρκίας στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία των ατόμων με πρώιμου σταδίου διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές ειδικά στον εγκέφαλο που αποδίδονται στη νόσο δίνουν το έναυσμα για γνωστικές δυσλειτουργίες και φυσικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Αν και ο ακριβής υποκείμενος μηχανισμός του πως ο διαβήτη τύπου 2 αλλάζει τον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητός, αρκετές μεταβολικές παρενέργειες, περιλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, του κακού ελέγχου του σακχάρου του αίματος και της φλεγμονής, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και συχνά προηγείται της νόσου. Επιπλέον, τα περιττά κιλά έχουν σχετιστεί με μεταβολικές δυσλειτουργίες, οι οποίες σχετίζονται απευθείας με εγκεφαλικές αλλαγές, καθώς και με τον κίνδυνο περαιτέρω μεταβολικών ανωμαλιών που πηγάζουν από τον διαβήτη τύπου 2. Ελάχιστα πράγματα, ωστόσο, είναι γνωστά για την επίδραση του πλεονάζοντος βάρους στον εγκέφαλο, εν τη παρουσία του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές συγκρότησαν ομάδα 150 Κορεατών, 30-60 ετών, και τους συνέκριναν με 50 υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, 50 άτομα με φυσιολογικό βάρος και διαβήτη και 50 υγιή άτομα χωρίς διαβήτη.

Τα άτομα με χρόνιες διαβητικές επιπλοκές ή μείζονες ιατρικές, νευρολογικές ή ψυχιατρικές διαταραχές εξαιρέθηκαν από τη μελέτη, καθώς και όσοι με διαβήτη είχαν διαγνωστεί εντός των προηγούμενων πέντε ετών και δεν είχαν κάνει σταθερά θεραπεία με ινσουλίνη.

Στοιχεία για την εγκεφαλική δομή των συμμετεχόντων αντλήθηκαν από μαγνητικές τομογραφίες από τις οποίες προέκυψε και η μέση πυκνότητα του εγκεφαλικού φλοιού. Τέλος, έγιναν γνωστικά τεστ μνήμης, ψυχοκινητικής ταχύτητας και εκτελεστικής λειτουργικότητας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φαιά ουσία ήταν λεπτότερη σε συστάδες στους κροταφικούς, προφαρματοειδείς, κινητικούς και ινιακούς φλοιούς των εγκεφάλων των διαβητικών, συγκριτικά με τα υγιή άτομα. Περαιτέρω λέπτυνση των κροταφικών και κινητικών φλοιών παρατηρήθηκε στους υπέρβαρους/παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη, συγκριτικά με όσους διαβητικούς είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επίσης οι ερευνητές εντόπισαν αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έδειχναν ότι ο κροταφικός λοβός ήταν ιδιαιτέρως ευάλωτος στις συνδυαστικές επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2 και των περιττών κιλών.

Οι αλλαγές αυτές στην συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι τα υπέρβαρα/παχύσαρκα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Η μελέτη αναδεικνύει την αξία της πρώιμης παρέμβασης για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου στους υπέρβαρους/παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, ώστε να διατηρήσουν την εγκεφαλική δομή και την γνωστική λειτουργικότητά τους», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Επίσης αναδεικνύεται η αξία της διαχείρισης της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά τα πρώιμα στάδια του διαβήτη τύπου 2.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024