Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιδιά από τη Συρία: «Θα πάμε σύντομα σχολείο»

Παιδιά από τη Συρία: «Θα πάμε σύντομα σχολείο»

Σημαντική βοήθεια ώστε να επουλωθεί, κατά το δυνατό, το τραύμα του πολέμου παρέχεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας από τη Συρία. Σε προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο, παραδίδονται μαθήματα ανθρωπιάς και γνώσης για να καταφέρουν μικρά παιδιά να ξεκινήσουν ομαλά τη σχολική τους ζωή.

Το δράμα ανείπωτο, οι εικόνες αποκρουστικές σε μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της σύγχρονης εποχής. Κι ενώ ο πόνος στη Συρία εντείνεται ημέρα με την ημέρα, κάπου στον Λίβανο ακούγονται παιδικές φωνές που προδίδουν ενθουσιασμό, χαρά και αθωότητα.

Σημαντική βοήθεια ώστε να επουλωθεί, κατά το δυνατό, το τραύμα του πολέμου παρέχεται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας από τη Συρία. Σε προσφυγικό καταυλισμό στον Λίβανο, παραδίδονται μαθήματα ανθρωπιάς και γνώσης για να καταφέρουν μικρά παιδιά να ξεκινήσουν ομαλά τη σχολική τους ζωή.

Βρίσκουν σιγά σιγά την παιδική τους ανεμελιά όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο BBC όπου φωνάζουν: «Θα πάμε σύντομα σχολείο». Στον καταυλισμό στον οποίο διαμένουν παρακολουθούν δύο ώρες την ημέρα προσχολικά μαθήματα.

Αισθάνονται ότι βρήκαν ένα νέο σπίτι μετά τον εφιάλτη του πολέμου που τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Δύο γυναίκες, οι Νουρ και Αμίνα, έχουν αναλάβει το έργο της εκπαίδευσης ώστε χωρίς κενά τα παιδιά να καθίσουν στα θρανία σχολείων του Λιβάνου.

Οι δυσκολίες ήταν εμφανείς στην αρχή. Τα παιδιά έχοντας ζήσει τραγικά σκηνικά παρουσίαζαν νοητικά προβλήματα, στην πορεία ωστόσο κατάφεραν να ενσωματώσουν τη μάθηση στην καθημερινότητά τους. Τα Σαββατοκύριακα, μόνο, δεν παρακολουθούν μαθήματα, όμως με γέλιο και ελπίδα ανυπομονούν να κατακτήσουν νέες γνώσεις.

Μαθαίνουν πώς να ζωγραφίζουν, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, να μιλούν σχηματίζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις και να παρακολουθούν με προσοχή τις παραδόσεις.

Οι δασκάλες, διαπιστώνοντας το σημαντικό ενδιαφέρον των παιδιών και την αλλαγή της συμπεριφοράς τους μέσα από τα μαθήματα, αποφάσισαν να βοηθήσουν τα παιδιά.

Όπως εξηγούν, παιδιά που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες εγγράφονται σε σχολεία με σημαντικά κενά, παρουσιάζοντας σοβαρές ελλείψεις για την ηλικία τους. Στην περίπτωση όμως των παιδιών του καταυλισμού, τα προσχολικά μαθήματα θα συμβάλουν στην ομαλή ένταξη στη σχολική ζωή.

Να σημειωθεί ότι με σχεδόν έναν πρόσφυγα ανά πέντε κατοίκους ο Λίβανος έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τον πληθυσμό του.

Ο αριθμός των προσφύγων που έφυγαν από τη Συρία ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της UNHCR, υπήρχαν 4,8 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες στα τέλη του 2016, δηλαδή περίπου 250.000 περισσότεροι σε σχέση με τα τέλη του 2015. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των σύρων προσφύγων αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ΄ό,τι στο σύνολο του 2016.

Ο μεγάλος πληθυσμός των παιδιών που έχουν ξεριζωθεί από τη Συρία, αλλά και τα ψυχολογικά προβλήματα που κουβαλούν, προκαλούν βαθιά ανησυχία.

Σε αποκαλύψεις που σοκάρουν είχαν προχωρήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνοντας λόγο για ανησυχητικά υψηλά ποσοστά περιπτώσεων μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης, άγχους και ψύχωσης.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024