Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ύψιστο βραβείο στον Τιμ Μπέρνερς Λι - Οι φόβοι του για το μέλλον του WWW

Το ύψιστο βραβείο στον Τιμ Μπέρνερς Λι – Οι φόβοι του για το μέλλον του WWW

Στον Τιμ Μπέρνερς Λι, τον άνθρωπο που επινόησε το World Wide Web πριν από 28 χρόνια, απονεμήθηκε το βαρύτιμο βραβείο Τούρινγκ για το 2016. Ο Μπερνερς Λι το αποδέχτηκε «εκ μέρους χιλιάδων ανθρώπων που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη των προτύπων του WWW και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία για τη διατήρηση της Ουδετερότητας στο Διαδίκτυο».

Στον Τιμ Μπέρνερς Λι, τον άνθρωπο που επινόησε το World Wide Web πριν από 28 χρόνια, απονεμήθηκε φέτος το βαρύτιμο βραβείο Τούρινγκ, που συνοδεύεται από 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο Μπερνερς Λι το αποδέχτηκε «εκ μέρους χιλιάδων ανθρώπων που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη των προτύπων του WWW και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία για τη διατήρηση της Ουδετερότητας στο Διαδίκτυο».

Ο Μπερνερς Λι ασχολείται σήμερα με το μέλλον στον Παγκόσμιο Ιστό, διακρίνοντας έναν υπαρκτό κίνδυνο: την συσσώρευση των προσωπικών δεδομένων όλων των χρηστών του Διαδικτύου στους διακομιστές λιγοστών μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Amazon, η Facebook, η Google ή η Netflix.

Όπως εξηγεί, οι εταιρείες έχουν το προνόμιο να ελέγχουν όχι μόνο τι βλέπουν και τι κάνουν οι χρήστες, αλλά και ποια είναι τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτό πρέπει να ανατραπεί, υποστηρίζει ο βραβευμένος επιστήμονας που εργάζεται στο Decentralized Information Group στα εργαστήρια του MIT (Laboratory for Computer Science and Artificial Intelligence, CSAIL). Το έργο που επιχειρεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση ονομάζεται Solid και για την επιτυχία του υπάρχει μια σοβαρή προϋπόθεση: οι άνθρωποι θα κατανοήσουν ότι τα δεδομένα τους πρέπει να παραμένουν ιδιοκτησία τους.

Ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να διαχωρίσει τα δεδομένα του και να γνωρίζει τους σκοπούς της επεξεργασίας τους. Προσωπικά στοιχεία για υπηρεσίες όπως το Facebook για παράδειγμα θα πρέπει να παραμένουν είτε τοπικά στον υπολογιστή του χρήστη, ή να μπορούν να φιλοξενούνται σε υπολογιστές εταιρειών ή κοινοτήτων που ο ίδιος επιλέγει και εμπιστεύεται, υποστηρίζει ο κάτοχος του φετινού βραβείου Τούρινγκ. Οι εφαρμογές θα παραμένουν στους server των εταιρειών που τις ανέπτυξαν, τα δεδομένα όμως των χρηστών δεν θα συγκεντρώνονται εκεί, επιμένει ο βρετανός ιππότης.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

tech.in.gr

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024