Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι φόβοι των εργαζομένων την επομένη του Brexit

Οι φόβοι των εργαζομένων την επομένη του Brexit

Ο φόβος για την εφαρμογή ενός «σκληρού» Brexit ήχησε απειλητικά για πολλούς που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το BBC καταγράφοντας τους φόβους ξένων που εργάζονται στη Βρετανία, παρουσιάζει ιστορίες που μαρτυρούν απαισιοδοξία για την μετά – Brexit εποχή. Πτώση, πάντως, έχει καταγραφεί στον αριθμό των εισροών από ξένες χώρες στη Βρετανία, τη στιγμή που σαφώς λιγότεροι, σε σχέση με το 2015, αναζητούν εκεί εργασία.

Eμφανής ήταν η αγωνία από την πρώτη στιγμή, από την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το σενάριο μιας ΕΕ των «27» προκαλούσε πονοκέφαλο όχι μόνο στους υπέρμαχους της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, αλλά και στους πολίτες ξένων χωρών που εδώ και χρόνια διαβιούν στη Βρετανία. Το θερμόμετρο σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο μετά την υπογραφή της επιστολής από την Τερέζα Μέι για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Ο φόβος για την εφαρμογή ενός «σκληρού» Brexit ήχησε απειλητικά για πολλούς που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το BBC καταγράφοντας τους φόβους ξένων που εργάζονται στη Βρετανία, παρουσιάζει ιστορίες που μαρτυρούν απαισιοδοξία για την μετά – Brexit εποχή.

Πριν και μετά το δημοψήφισμα μουδιασμένοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και οι φοιτητές, με την ανησυχία τόσο για τις σπουδές τους όσο και για την εύρεση εργασίας να αυξάνεται.

Αρκετοί ήταν οι φοιτητές από την ΕΕ, αλλά και οι βρετανοί καθηγητές που είχαν τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι πρώτοι είχαν εκφράσει φόβο για διπλασιασμό των διδάκτρων και διακοπή χορήγησης φοιτητικών δανείων, και οι δεύτεροι είχαν προειδοποιήσει για σημαντικές οικονομικές απώλειες στα βρετανικά πανεπιστήμια λόγω της μείωσης του αριθμού φοιτητών από την ΕΕ.

Πτώση, πάντως, έχει καταγραφεί στον αριθμό των εισροών από ξένες χώρες στη Βρετανία, τη στιγμή που σαφώς λιγότεροι, σε σχέση με το 2015, αναζητούν εκεί εργασία.

«Ένα άλλο πρόσωπο»

Η περίπτωση της Κατερίνα Καρμαζίνοβα ενδεικτική του τεταμένου κλίματος. Σε ηλικία 24 ετών επέλεξε να σπουδάσει στο Ρόγιαλ Χόλογουεϊ (Τμήμα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) παρακολουθώντας μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές της, αποφάσισε να αναζητήσει στέγη και εργασία στο Λονδίνο. Μέχρι και διαμέρισμα αγόρασε θεωρώντας ότι η παραμονή της εκεί δεν ήταν προσωρινή υπόθεση.

Όταν όμως το βρετανικό δημοψήφισμα «μίλησε», τότε η Καρμαζίνοβα αποφάσισε να πουλήσει το διαμέρισμά της και να παραιτηθεί από τη δουλειά που είχε βρει στο Λονδίνο. Έκτοτε ταξιδεύει ανά τον κόσμο και γράφει.

«Αντίκρισα ξαφνικά ένα διαφορετικό πρόσωπο. Μια διαφορετική Βρετανία», δηλώνει η Καρμαζίνοβα που για οκτώ χρόνια έζησε στη Βρετανία.

Η λογική πίσω από το Brexit οδήγησε την νεαρή γυναίκα στην απόφαση της φυγής από μια πραγματικότητα στην οποία η ανασφάλεια ήταν εμφανής.

Ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο της αναμονής μέχρι την εφαρμογή του Brexit. Άλλοι έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν διασκορπιστεί εντός της ΕΕ ή έχουν αλλάξει ήπειρο.

Λιγότεροι στη Βρετανία για σπουδές κι εργασία

Πτώση καταγράφηκε στον αριθμό της καθαρής μετανάστευσης, καθώς μειώθηκε κατά 49.000 την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με την Βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ο αριθμός των αφίξεων εξισορρόπησε με εκείνον των αποχωρήσεων σε κάτω από 300.000.

Ωστόσο, το νούμερο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τις προσδοκίες της κυβέρνησης που στόχευε ο αριθμός να πέσει στις 100.000. Περί τις 323.000 εκτιμάται ότι έχουν φύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016, αριθμός αυξημένος – κατά 26.000 – σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Από αυτούς, οι 128.000 ήταν βρετανοί πολίτες, οι 103.000 Ευρωπαίοι και οι 93.000 προέρχονταν από χώρες εκτός της γηραιάς ηπείρου. Σημαντικά αυξημένος, κατά 11.000, και ο αριθμός των πολιτών από την Αφρική, την Αμερική και την Ωκεανία που επέλεξαν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάμψη καταγράφηκε και στον αριθμό των φοιτητών που επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές. Συγκεκριμένα, κατά 41.000 μειώθηκαν από το 2015 στο 2016 οι αφίξεις. Όσοι επέλεξαν τη Βρετανία για τις σπουδές τους δεν ήταν στην πλειοψηφία ευρωπαίοι πολίτες.

Περί τις 104.000 ταξίδεψαν, το 2016, στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναζητήσουν εργασία, ενώ το 2015, αντίστοιχα, ο αριθμός αυτός ανήλθε στις 120.000. Στις 38. 517 ανήλθαν οι αιτήσεις ασύλου την περασμένη χρονιά, μειωμένες κατά 1.451 από το 2015. Για πρώτη φορά από το 2010 καταγράφηκε αυτής της τάξεως η πτώση στις αιτήσεις ασύλου.

Χιλιάδες αναζητούν εργασία εκτός Βρετανίας

Με απογοήτευση υποδέχτηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ο 33χρονος Μάρσιν Σίζα που αποφάσισε, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, να βοηθήσει κόσμο να βρει δουλειά εκτός Βρετανίας.

Ανέλαβε, έτσι, την πρωτοβουλία να στήσει το Νοέμβριο το ExpatExit.com, στο οποίο όσοι έχουν εγγραφεί απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το μέρος όπου θα προτιμούσαν να εργαστούν. Λίγοι μόνο μήνες χρειάστηκε να περάσουν ώστε να διαπιστωθεί αυξημένο ενδιαφέρον για μετακίνηση. Μέχρι σήμερα οι εγγραφές έχουν ξεπεράσει τις χίλιες, με το 90% αυτών που έχουν εγγραφεί στο σύστημα να προέρχονται από Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Καθώς οι εγγραφές αυξάνονται, ο Σίζα συνεργάζεται με όλο και περισσότερες εταιρείες του τομέα των οικονομικών και της πληροφορικής που έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν κόσμο εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αισθάνεσαι ανεπιθύμητος επισκέπτης»

Πονοκέφαλο προκάλεσε και στον Νταριούζ Τράτσελ, από τον Πολωνία, η έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος. Επέλεξε τη Βρετανία ως τόπο διαμονής το 2005 ελπίζοντας ότι θα γνωρίσει περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Κατόρθωσε να δημιουργήσει τη δική του δουλειά ως σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας και υγείας, αγοράζοντας μάλιστα και κατοικία στη Βρετανία.

Η απαισιοδοξία επισκίασε, όμως, την ελπίδα του για το μέλλον. Ζοφερές εικόνες άρχισαν να σχηματίζονται στο μυαλό του καθώς διαπίστωνε ότι μια νέα στάση είχε διαμορφωθεί, μη φιλική προς τους ξένους του Λονδίνου.

«Είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτήν την ατμόσφαιρα γιατί κανείς δεν τολμά να σου το πει κατάμουτρα. Αισθάνεσαι όμως ότι είσαι ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης», δηλώνει. Σκέφτεται να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο και προσανατολίζεται επαγγελματικά προς τη Νότια Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία ακόμη και την Πολωνία. Οι γερμανόφωνες χώρες, πιστεύει όμως, ότι προσελκύουν περισσότερους επιχειρηματίες.

«Αναμένεται να υποστεί πλήγμα η βρετανική οικονομία εξαιτίας του Brexit», επισημαίνει.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024