Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Αφιλόξενες» οι ΗΠΑ, η Ευρώπη οικοδεσπότης υλικού παιδικής πορνογραφίας

«Αφιλόξενες» οι ΗΠΑ, η Ευρώπη οικοδεσπότης υλικού παιδικής πορνογραφίας

Οι εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές κάθε φορά που εντοπίζουν ιστοσελίδες με φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στο μέτρο αυτό αποδίδει το βρετανικό Internet Watch Foundation το γεγονός ότι το περιεχόμενο αυτό δεν φιλοξενείται πλέον σε διακομιστές στις ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη.

Οι εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τις αστυνομικές αρχές κάθε φορά που εντοπίζουν ιστοσελίδες με φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στο μέτρο αυτό αποδίδει το βρετανικό Internet Watch Foundation το γεγονός ότι το περιεχόμενο αυτό δεν φιλοξενείται πλέον σε διακομιστές στις ΗΠΑ, αλλά στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί στο νέο παγκόσμιο κέντρο για τη φιλοξενία εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όπως προκύπτει από το πόρισμα της ετήσιας έκθεσης που συνέταξε το βρετανικό Ίδρυμα Internet Watch Foundation.

  • Συγκεκριμένα, από την έκθεση διαπιστώνεται ότι το 60% του υλικού παγκοσμίως βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξησης 19%. Η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ευρωπαϊκών εθνών που φιλοξενεί παράνομο περιεχόμενο, σύμφωνα με το IWF.

Το Ίδρυμα χαρακτηρίζει βελτιωμένη την αστυνόμευση από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στη Βόρεια Αμερική, η οποία φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην περιοχή αυτή. «Η κατάσταση αντιστρέφεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Σούζι Χάργκριβς, διευθύνων σύμβουλος του IWF. «Η Ευρώπη αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και δεν είναι πλέον η Βόρεια Αμερική».

  • Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 περίπου το 57% των ιστοσελίδων που περιείχαν εικόνες ή βίντεο κακοποίησης παιδιών βρίσκονταν στη Βόρεια Αμερική, ενώ το 2016 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 37%. Όπως αναφέρεται, περίπου 34.212 ιστοσελίδες με αυτού του είδους το περιεχόμενο βρέθηκαν στην Ευρώπη τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η Χάργκριβς υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή «πιθανόν αντικατοπτρίζει το σημαντικό έργο που επιτελείται από την αμερικανική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος» και το οποίο έχει αναγκάσει τους εγκληματίες να αναζητήσουν άλλο «χώρο» για τη διακίνηση του παράνομου περιεχομένου. Η ίδια τόνισε ότι η αλλαγή αποτελεί μία «αξιοσημείωτη ένδειξη» των μέτρων που έχουν υιοθετήσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ΗΠΑ για τον εντοπισμό, την αφαίρεση και την αναφορά αυτού του είδους του περιεχομένου στις αρχές, δήλωσε ο Τζον Σίχαν, αντιπρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου Εξαφανισμένων και Κακοποιημένων Παιδιών (NCMEC).

  • Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι πάροχοι δεσμεύονται να ενημερώνουν τις αρχές σε περίπτωση που ανακαλύψουν τέτοιου είδους παράνομο περιεχόμενο στα δίκτυά τους, κάτι που έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αναφορών. Ο αριθμός αυτός το 2015 είχε ξεπεράσει τα 4,4 εκατομμύρια, το 2016 είχε ανέλθει στα 8,2 εκατομμύρια, ενώ στους 3 πρώτους μήνες του 2017 το NCMEC έχει λάβει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια αναφορές.

Όπως δήλωσε ο Σίχαν, ελάχιστες ευρωπαϊκές εταιρείες που νοικιάζουν διακομιστές ή διαδικτυακό χώρο έχουν προχωρήσει ενεργά στην αναζήτηση περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κάτι που πιθανόν εξηγεί και την αλλαγή που αναφέρεται στην έκθεση του IWF.

  • «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε εικόνα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών υπάρχει πάντα ένα θύμα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Οργανισμού για την Πρόληψη της Κακοποίησης Παιδιών (NSPCC).
  • «Κάθε φορά που κάποιος βλέπει αυτές τις φρικτές φωτογραφίες, ένα παιδί κακοποιείται ξανά. Όποιος αναζητά εσκεμμένα αυτού του είδους το περιεχόμενο είναι συνένοχος στην ανάπτυξη αυτής της απεχθούς βιομηχανίας», δήλωσε η ίδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,tech.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024