Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από τον αχρείαστο πόλεμο στον Νότιο Ατλαντικό

Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από τον αχρείαστο πόλεμο στον Νότιο Ατλαντικό

Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να έχει συμβεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Πρόκειται για την εισβολή (κατά μία εκδοχή) της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας στο Νότιο Ατλαντικό, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να έχει συμβεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Πρόκειται για την εισβολή (κατά μία εκδοχή) της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας στο Νότιο Ατλαντικό, τα οποία ως γνωστόν αποτελούν κτήση του Ηνωμένου Βασιλείου.

»» Falklands ή Malvinas; Μια περίπλοκη ιστορία

Οι Αργεντινοί έχασαν τον πόλεμο από την Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ σε εκείνο το μακρινό 1982 και η Χούντα κατέρρευσε λίγους μήνες αργότερα. Ήταν η τελευταία (και σκληρότερη) στρατιωτική δικτατορία που γνώρισε η χώρα της Νοτίου Αμερικής.

»» Μάργκαρετ Θάτσερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που ντύθηκε στο χακί

Η επέτειος της 2ας Απριλίου τιμάται με κάθε επισημότητα στην Αργεντινή. Τα προηγούμενα χρόνια η τέως πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες τιμούσε τους νεκρούς από την πόλη Ουσουάια, στη Γη του Πυρός, εκεί που υπάρχει το μνημείο με την ξεκάθαρη φράση ότι οι Αργεντινοί θα επιστρέψουν.

Ο νυν πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, που έχει κατηγορηθεί ότι «μαλάκωσε» την πολιτική του έναντι του Λονδίνου, δέχθηκε βετεράνους στην προεδρική κατοικία. Ενώπιόν τους επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας του να διεκδικεί με ειρηνικά μέσα τα Νησιά.

Πριν από λίγες μέρες οι φίλαθλοι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αργεντινής, τίμησαν με το δικό τους τρόπο τη μνήμη των πεσόντων.

Στον αγώνα με τη Χιλή (την οποία κέρδισαν) τα έβαλαν από την εξέδρα με τους Χιλιανούς φιλάθλους, αφού κανείς στην Αργεντινή δεν ξεχνά τη βοήθεια που πρόσφερε στην Θάτσερ ο δικτάτορας Πινοτσέτ.

Η ίδια η Θάτσερ δεν ξέχασε ποτέ εκείνη τη βοήθεια και όταν ο Πινοτσέτ βρέθηκε στο Λονδίνο και ένας Ισπανός δικαστής ζήτησε την έκδοσή του για εγκλήματα πολέμου, τον προστάτεψε.

Οι βετεράνοι του πολέμου αποτελούν μια άλλη ανοικτή πληγή για την αργεντινή κοινωνία. Αλλά και ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 22.700 άνθρωποι λαμβάνουν τιμητική σύνταξη, ενώ στα Νησιά πήγαν 14.000 στρατιώτες. Πώς γίνεται αυτό;

Ο Κάρλος Μένεμ, πρόεδρος της Αργεντινής μεταξύ 1989-1999, συμφώνησε με το Πολεμικό Ναυτικό να θεωρηθούν βετεράνοι και όσοι μπήκαν στα πλοία και βρέθηκαν κοντά στην περίφημη ακτίνα των 200 μιλιών γύρω από τα Νησιά που είχαν ορίσει οι Βρετανοί.

Ό,τι έμπαινε στα 200 μίλια αντιμετώπιζε τη βρετανική δύναμη πυρός. Κάπως έτσι βυθίστηκε (με 323 ζωές) το αργεντινό πολεμικό General Belgrano μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη -μέχρι σήμερα- υπόθεση σε εκείνο τον πόλεμο.

Κάπως έτσι ανέβηκε ο αριθμός, αλλά η δικαιολογημένη γκρίνια δεν σταμάτησε. Πολλοί αναρωτιούνται: Πώς είναι δυνατόν να τιμά μια χώρα εξίσου κάποιον που πολέμησε με κάποιον που απλά μπήκε σε ένα πλοίο, αλλά δεν έφτασε ποτέ; Και το κυριότερο: να απολαμβάνουν των προνομίων τους οι ανώτατοι στρατιωτικοί, που υπηρετούσαν μια Χούντα;

Οι απλοί στρατιώτες αντιμετωπίστηκαν ευνοϊκότερα επί προεδρίας Νέστορ Κίρσνερ, το 1998. Τότε αυξήθηκαν οι τιμητικές συντάξεις και συνοδεύτηκαν από άλλα κοινωνικά προνόμια.

Η ουσία όμως δεν ήταν ποτέ μόνο η σύνταξη και τα επιδόματα, αλλά ποιοι θεωρούνται οι πραγματικοί ήρωες εκείνου του πολέμου. Οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι είναι το ίδιο με τους 18χρονους που βρέθηκαν απροετοίμαστοι στο κρύο;

Και ποιος ο ρόλος της αργεντινής κοινωνίας; Η περίφημη Πλατεία του Μαΐου (απέναντι από το προεδρικό μέγαρο) γέμισε ασφυκτικά για να ζητωκραυγάσει την εισβολή παρέα με τον δικτάτορα Λεοπόλδο Γκαλτιέρι.

»» Γκαλτιέρι: Ο στρατηγός με το σύνδρομο της Plaza de Mayo

Ο τελευταίος φώναζε να τον ακούσουν μέχρι το Λονδίνο, «αν θέλουν να έρθουν, ας έρθουν. Θα τους πολεμήσουμε».

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμα γραφτεί (ούτε διδαχτεί) στα σχολεία της Αργεντινής.

»» Αργεντινοί μιλούν στο in.gr για εκείνο τον Πόλεμο

Και ο επίλογος: 74 ημέρες μετά την εισβολή, οι στρατιώτες της Αργεντινής εγκατέλειπαν τα Νησιά ηττημένοι. Συνολικά 649 Αργεντινοί και 255 Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους. Οι κάτοικοι των Νησιών θρήνησαν τρεις νεκρούς.

»» Πώς τα νησιά απέκτησαν νέα αίγλη μετά τον Πόλεμο

Aπόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024