Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόνο στα γεννητικά όργανα βιώνουν πολλοί άνδρες κατά τη διάρκεια του σεξ

Πόνο στα γεννητικά όργανα βιώνουν πολλοί άνδρες κατά τη διάρκεια του σεξ

Ο πόνος των γεννητικών οργάνων στους άντρες είναι συχνά σχετιζόμενος με τη σεξουαλική δυσλειτουργία και μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάζεται απο γνωσιακούς παράγοντες, δηλαδή τον τρόπο σκέψης.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αναστασία Μοσχονά, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια**

Ο πόνος των γεννητικών οργάνων στους άντρες είναι συχνά σχετιζόμενος με τη σεξουαλική δυσλειτουργία και μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάζεται απο γνωσιακούς παράγοντες, δηλαδή τον τρόπο σκέψης.

Ο όρος «πόνος των γεννητικών οργάνων στους άντρες» αναφέρεται στη παρουσία συνεχόμενου ή επίμονου πόνου σχετιζόμενου με την σεξουαλική πράξη για τουλάχιστον 3 μήνες σε άντρες άνω των 18 ετών. Η χρόνια προστατίτιδα και το χρόνιο «σύνδρομο πόνου της λεκάνης» είναι από τα πιο συνηθισμένα σύνδρομα στην βιβλιογραφία. Και τα δύο είναι συχνά σε όλες τις ηλικίες με επικρατέστερη την ηλικία των αντρών μεταξύ 35 και 45.

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Πορτογαλία εξέτασε τις διαφορές στη σεξουαλική λειτουργία και τον τρόπο που σκέφτονται οι άντρες μέσα απο δικές τους αυτοαναφορές κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Για την διεξαγωγή της μελέτης συμμετείχαν 134 ετεροφυλόφιλοι άντρες ανω των 18 ετών, χωρισμένοι σε 3 ομάδες: α) 30 άντρες που βίωναν πόνο στα γεννητικά όργανα, β) 34 άντρες με σεξουαλική δυσλειτουργία και γ) 72 άντρες με φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία.

Τα ευρήματα απο την μελέτη έδειξαν πως οι άντρες με πόνο στα γεννητικά όργανα καθώς και οι άντρες με σεξουαλική δυσλειτουργία ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης στη ζωή τους συγκριτικά με τους άντρες που δεν βίωναν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα. Οι άντρες με σεξουαλική δυσλειτουργία και οι άντρες με πόνο στα γεννητικά όργανα παρουσίασαν στον τρόπο σκέψης τους σημαντικά μεγαλύτερη προσδοκία αποτυχίας σε σύγκριση με τους σεξουαλικά υγιείς άντρες μολονότι υπήρχε η σεξουαλική επιθυμία και στις δύο ομάδες.

Ο αρνητικός τρόπος σκέψης σύμφωνα με την γνωσιακή/συμπεριφοριστική ψυχοθεραπευτική σχολή φαίνεται να σχετίζεται με την ενεργοποίηση μιας αρνητικής ερμηνείας που δίνεται στις καταστάσεις, όπως η αίσθηση της «ανικανότητας». Έτσι επέρχεται η συναισθηματική αποδιοργάνωση τη δεδομένη στιγμή και τελικά η απόσπαση απο το ερωτικό ερέθισμα.

Η διέγερση προϋποθέτει ο άντρας να καταφέρει να είναι ήρεμος και να μπορεί να συγκεντρώνει την προσοχή του στη απόλαυση της στιγμής. Για την ανεύρεση της λύσης και τη θεραπεία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ειδικά ιατρεία που βοηθούν στην τροποποίση του τρόπο σκέψης αλλάζοντας τις «τοξικές» πολλές φορές πεποιθήσεις που περιορίζουν την απόλαυση της ερωτικής πράξης.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Η Αναστασία Μοσχονά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένο τακτικό μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων(BPS), καθώς και τακτικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειας (HCPC). Στην Ελλάδα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).

health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024