Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δωρεά-μαμούθ που δημιουργεί ένα τεράστιο δίκτυο Πάρκων στην Παταγονία

Η δωρεά-μαμούθ που δημιουργεί ένα τεράστιο δίκτυο Πάρκων στην Παταγονία

Πριν από 30 περίπου χρόνια, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντάγκλας Τόμκινς πούλησε τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του και αγόρασε τεράστιες εκτάσεις στην Παταγονία Χιλής και Αργεντινής. Σε πολλούς μπήκαν τότε περίεργες ιδέες για σκοτεινά σχέδια. Σήμερα, η χήρα του Τόμκινς δώρισε στο Κράτος της Χιλής μέρος των εκτάσεων για να γίνουν εθνικό πάρκο.

Πριν από 30 περίπου χρόνια, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ντάγκλας Τόμκινς πούλησε την γνωστή επιχείρηση ενδυμάτων Esprit. Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και με μια άλλη πολύ γνωστή επιχείρηση: The North Face.

Στη συνέχεια αποφάσισε να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο: μαζί με τη σύζυγό του Κρις δαπάνησαν 380 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν τεράστιες εκτάσεις στην Παταγονία της Αργεντινής και της Χιλής.
{{{ map }}}
Ο στόχος τους ήταν να συντηρήσουν τις εκτάσεις, να προστατέψουν χλωρίδα και πανίδα και τελικά να τις δωρίσουν στο Κράτος.

Οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν το σχέδιο με καχυποψία. Πολλοί έβλεπαν «σκοτεινές» επιδιώξεις, όπως τη δημιουργία ορυχείων ή νεκροταφείων για πυρηνικά απόβλητα.

Όμως το ζεύγος Τόμκινς το εννοούσε. Ο Ντάγκλας δεν πρόλαβε να δει το σχέδιο να υλοποιείται, γιατί σκοτώθηκε σε ατύχημα το 2015.

Σήμερα, η σύζυγός του Κρις έκανε πράξη το όραμα. Καταρχήν στην περίπτωση της Χιλής. Στη διάρκεια τελετής με την πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, η Κρις Τόμκινς δώρισε στο Κράτος μια συνολική έκταση 400.000 εκταρίων –περίπου η έκταση του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Η έκταση προστίθεται σε ένα δίκτυο Εθνικών Πάρκων που ήδη υπάρχει και καλύπτει επιφάνεια όση η Ελβετία των 41.285 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

»»Το Ίδρυμα Τόμκινς στο Facebook

Όλο αυτό θα γίνει Πάρκο, εφόσον βεβαίως ξεπεραστούν διάφορα νομικά και επιχειρηματικά εμπόδια. Γιατί υπάρχουν και αντιρρήσεις.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais μίλησε με την Κρις Τόμκινς και η βασική ερώτηση-απορία ήταν πώς ένας επιχειρηματίας τα αφήνει όλα για να αφοσιωθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα:

«Το θέμα δεν είναι πόσα χρήματα έχει κανείς, αλλά τι κάνει με αυτά. Ένας Ελβετός φίλος μού έλεγε ότι ‘το τελευταίο πουκάμισο που θα φορέσεις δεν θα έχει τσέπες’. Όταν είσαι νέος δεν καταλαβαίνεις τι είναι η κλιματική αλλαγή. Στα 20 δεν είχα ιδέα. Όταν το καταλάβεις, πρέπει κάτι να κάνεις.»

Η ίδια θυμήθηκε τις δυσκολίες όταν πρωτοξεκίνησε με τον σύζυγό της, το 1990: «Είπαν πολλά. Ότι θα φέρναμε πυρηνικά απόβλητα από τις ΗΠΑ, ότι θα φτιάχναμε ένα νέο Κράτος του Ισραήλ, παρόλο που μεγαλώσαμε ως Αγγλικανοί. Πάντα έτσι γίνεται όταν δεν γίνεται κατανοητό κάτι. Πρέπει να κατασκευάσεις πραγματικότητες.»

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Stella McCartney: H στήριξη από τον αδερφό της James και η ομοιότητά του με τον πατέρα τους

Oι οικογενειακές λήψεις από την οικογένεια McCartney στο show της Stella McCartney.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024