Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι αράχνες τρώνε περισσότερο κρέας από ό,τι η ανθρωπότητα

Οι αράχνες τρώνε περισσότερο κρέας από ό,τι η ανθρωπότητα

Μπορεί να φαίνονται μικρές στο μάτι, όπως φαίνεται όμως είναι από τους πιο αχόρταγους κυνηγούς στη φύση: οι αράχνες όλου του κόσμου καταναλώνουν κάθε χρόνο 400 με 800 εκατομμύρια τόνους εντόμων και άλλων ασπονδύλων, δείχνει νέα μελέτη.

Μπορεί να φαίνονται μικρές στο μάτι, όπως φαίνεται όμως είναι από τους πιο αχόρταγους κυνηγούς στη φύση: οι αράχνες όλου του κόσμου καταναλώνουν κάθε χρόνο 400 με 800 εκατομμύρια τόνους εντόμων και άλλων ασπονδύλων, δείχνει νέα μελέτη.

Συγκριτικά, ολόκληρος ο ανθρώπινος πληθυσμός καταναλώνει γύρω στους 400 εκατομμύρια τόνους κρέατος και ψαριών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Υπάρχουν περισσότερα από 45.000 είδη αράχνης σε όλο τον κόσμο, και το συνολικό τους βάρος φτάνει τα 25 εκατομμύρια τόνους, εκτιμά η μελέτη στην επιθεώρηση The Science of Nature.

Οι περισσότερες ζουν στα δάση, τα λιβάδια και τους θαμνότοπους, και ακολουθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι έρημοι, τα αστικά περιβάλλοντα και η τούνδρα.

«Οι εκτιμήσεις μας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι αράχνες σε ημι-φυσικά και φυσικά ενδιαιτήματα. Πολλά παράσιτα και φορείς ασθενειών με οικονομική σημασία αναπαράγονται σε αυτά τα δάση και τα λιβάδια» επισημαίνει ο Μάρτιν Νάιφελερ του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Ο Νάιφελερ και ο συνεργάτης του Κλάους Μπίρκχοφερ του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία χρησιμοποίησαν δεδομένα από 65 προηγούμενες μελέτες για να εκτιμήσουν τη συνολική βιομάζα των αραχνών στον πλανήτη, περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι.

Στη συνέχεια βασίστηκαν σε παρατηρήσεις πεδίου για να υπολογίσουν την πυκνότητα των αραχνών, τις ενεργειακές απαιτήσεις της μέσης αράχνης και τα πόσα ασπόνδυλα σκοτώνει στη διάρκεια ενός έτους.

Ο αριθμός που προέκυψε, 400 με 800 εκατομμύρια τόνοι τροφής το χρόνο, είναι πραγματικά αστρονομικός: οι φάλαινες όλων των ωκεανών εκτιμάται ότι χρειάζονται 280 με 500 εκατομμύρια τόνους, ενώ τα θαλασσοπούλια γύρω στους 70 εκατομμύρια τόνους.

Όπως όμως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι αράχνες δεν είναι μόνο σημαντικοί θηρευτές αλλά και σημαντική πηγή τροφής για άλλους κυνηγούς: Περίπου 8 με 10 χιλιάδες είδη άλλων θηρευτών τρέφονται αποκλειστικά με αράχνες, οι οποίες αποτελούν επιπλέον σημαντικό μέρος της δίαιτας 3 με 5 χιλιάδων ειδών πτηνών.

Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι, από τη συνολική ποσότητα τροφής που καταναλώνουν οι αράχνες, το 95% αναλογεί στις αράχνες των δασών.

Και αυτό σημαίνει ότι η προστασία των δασών είναι σημαντική για την προστασία του ανθρώπου από επιβλαβή έντομα.

Χωρίς τις αράχνες, η ισορροπία θα χανόταν όχι μόνο σε πολλά από οικοσυστήματα του πλανήτη, αλλά και στις ανθρώπινες καλλιέργειες.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024