Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η παράξενη μοίρα της προέδρου της Ν.Κορέας που καθαιρέθηκε

Η παράξενη μοίρα της προέδρου της Ν.Κορέας που καθαιρέθηκε

Η Παρκ Γκέουν-Χιέ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, αλλά και η πρώτη που καθαιρέθηκε από το αξίωμα. Εγκατέλειψε την κατοικία του αρχηγού του Κράτους για δεύτερη φορά στη ζωή της, καθώς μια παράξενη μοίρα τη συνδέει με το Προεδρικό Μέγαρο, γνωστό ως Κυανό Οίκο.

Η Παρκ Γκέουν-Χιέ υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, αλλά και η πρώτη που καθαιρέθηκε από το αξίωμα σε μια διαδικασία που έχει προκαλέσει ένταση στη χώρα, αλλά και διαδηλώσεις με θύματα.

Εγκατέλειψε το προεδρικό μέγαρο, γνωστό ως Κυανό Οίκο, ενώ εκατοντάδες συμπολίτες της την περίμεναν υπομονετικά στην πύλη του για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Οι οπαδοί της ποτέ δεν πείστηκαν ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το οικονομικό σκάνδαλο που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και μήνες και το οποίο συμπαρέσυρε τον κληρονόμο του κολοσσού που ακούει στο όνομα Samsung.

Η 65χρονη Παρκ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1998 και έφτασε μέχρι την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος. Το 2012 εξελέγη 11η πρόεδρος της χώρας με 51,6%.

Αυτό που ίσως είναι λίγο γνωστό είναι η μοίρα που τη συνδέει με το προεδρικό μέγαρο που εγκατέλειψε.

Υπήρξε παλιά γνώριμη, καθώς ο πατέρας της δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο: Ο στρατηγός Παρκ Τσουν Χι (1917-1979) κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή τη Νότιο Κορέα ως 3ος πρόεδρος.

Αρχικά ανέτρεψε την κυβέρνηση με πραξικόπημα το 1961 και εξελέγη το 1963. Το 1972 επέβαλε στρατιωτικό νόμο και παρέμεινε στην εξουσία έως το 1979, όταν δολοφονήθηκε.

Πολλές ήταν οι απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις είχαν υπάρξει υποψίες ότι πίσω από αυτές κρύβονταν οι μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος της Βορείου Κορέας.

Σε μία από αυτές τις απόπειρες, τον Αύγουστο του 1974, έχασε τη ζωή της η σύζυγός του και μητέρα της προέδρου. Τότε η Παρκ σε ηλικία μόλις 22 ετών ανέλαβε καθήκοντα Πρώτης Κυρίας.

Το 1979 εγκατέλειψε -για πρώτη φορά- το προεδρικό μέγαρο, αφού πρώτα παρέστη στην κηδεία του πατέρα της.

Από τότε πέρασαν 38 χρόνια για να ξαναζήσει την ίδια ρουτίνα της επιστροφής στην ιδιωτική της κατοικία.

Η ίδια δηλώνει ότι η αλήθεια για τα όσα της καταλογίζουν θα λάμψει. Ενδεχομένως να χρειαστεί να το αποδείξει στο Δικαστήριο.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024