Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη

Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Πόρτλαντ.

Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Πόρτλαντ.

Αντιθέτως, η κατανάλωση περισσότερης γλουτένης μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη, προσδίνοντας στο ψωμί και σε άλλα αρτοσκευάσματα ελαστικότητα κατά το ψήσιμο, καθώς και καλύτερη γευστική υφή.

Ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (γύρω στο 1%) έχει δυσανεξία στη γλουτένη, δηλαδή πάσχει από κοιλιοκάκη, και πρέπει να την αποφεύγει, ενώ ένα ακόμη 4% έως 6% μπορεί να έχει μικρότερα προβλήματα.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη τα τελευταία χρόνια τείνουν να γίνουν δημοφιλείς ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα δυσανεξίας, παρόλο που υπάρχει έλλειψη στοιχείων τα οποία να αποδεικνύουν ότι η αποχή από τη γλουτένη αποφέρει κάποιο όφελος μακροπρόθεσμα. Σήμερα, περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους (10%), δηλώνει πλέον ότι αποφεύγει τη γλουτένη στο πλαίσιο ενός -υποτίθεται- πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία για τη διατροφή σχεδόν 200.000 ατόμων σε βάθος 30ετίας.

Όσοι κατανάλωναν την περισσότερη γλουτένη, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερα από τέσσερα γραμμάρια τη μέρα.

«Οι τροφές χωρίς γλουτένη συχνά έχουν λιγότερες φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνες και μέταλλα (Β12, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο κ.α.), πράγμα που τις καθιστά λιγότερο θρεπτικές», εξήγησε ο ερευνητής Γκεντ Ζονγκ.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σχέση έλλειψης γλουτένης και διαβήτη τύπου 2 στο γεγονός ότι ο φυτικές ίνες αποτελούν παράγοντα προστασίας έναντι του διαβήτη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024