Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών συνεπάγεται ο διαβήτης κύησης

Αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών συνεπάγεται ο διαβήτης κύησης

Αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων της κύησης, περιλαμβανομένου του νεογνικού θανάτου, έχουν οι γυναίκες με διαβήτη κύησης, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων της κύησης, περιλαμβανομένου του νεογνικού θανάτου, έχουν οι γυναίκες με διαβήτη κύησης, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière, με επικεφαλής την Δρ Σοφι Ζακμινετ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 796.346 γεννήσεις που είχαν καταγραφεί στη Γαλλία το 2012. Στο δείγμα τελικά περιλαμβάνονταν 57.629 (7,24%) γυναίκες με διαβήτη κύησης.

Η διαβητική κατάσταση των γυναικών καθορίστηκε βάσει της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων ή ινσουλίνης και από τις διαγνώσεις που είχαν γίνει στα νοσοκομεία. Επίσης, στοιχεία που συνέδεαν τη μητέρα με το παιδί ήταν διαθέσιμα για 705.198 τοκετούς (88% επί του συνόλου).

Ο κίνδυνος ανεπιθύμητου αποτελέσματος ήταν δύο με τέσσερις φορές υψηλότερος στα βρέφη των γυναικών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 πριν την κύηση, συγκριτικά με όσες είχαν διαβήτη κύησης.

Στη συνέχεια οι ερευνητές εστίασαν τη μελέτη στους τοκετούς μετά την 28η εβδομάδα κυοφορίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης.

Ο αυξημένος κίνδυνος διαφόρων επιπλοκών στις γυναίκες με διαβήτη κύησης συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς διαβήτη κύησης ήταν: πρόωρου τοκετού 30%, καισαρικής τομής 40%, προεκλαμψίας/εκλαμψίας 70%, μακροσωμία 80%, αναπνευστική δυσφορία 10%, γεννητικό τραύμα 30% και καρδιακές δυσπλασίες 30%.

Κι ενώ αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούσαν τόσο γυναίκες που είχαν πάρει ινσουλίνη όσο και αυτές που έκαναν διατροφή για τον έλεγχο του διαβήτη κύησης, τελικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε την ομάδα της ινσουλίνης. Κι αυτό γιατί αν ο διαβήτης χρειάζεται ινσουλίνη για αν ελεγχθεί σημαίνει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα γενικότερα μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.

Όταν οι επιστήμονες περιόρισαν την έρευνα σε φυσιολογικούς τοκετούς μετά την 37η εβδομάδα κυοφορίας, διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο νεογνικού θανάτου στις γυναίκες με διαβήτη κύησης. Μετά την εξαίρεση γυναικών που υπήρχε η υποψία ότι είχαν αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 2 πριν κυοφορήσουν, ο κίνδυνος παρέμενε σημαντικά αυξημένος, στο 30%, μόνο στις γυναίκες που έλεγχαν τον διαβήτη κύησης με διατροφή. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, οι γυναίκες που κάνουν διατροφή για τον διαβήτη κύησης τείνουν να γεννούν αργότερα και το έμβρυο να έχει εκτεθεί για περισσότερο χρόνο σε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης.

«Η μελέτη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο διαβήτης κύησης είναι μια πάθηση που σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα στην εγκυμοσύνη και μάλιστα για όσες γυναίκες χρειάζεται να πάρουν ινσουλίνη κατά την κύηση. Ελπίζουμε υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των συγκεκριμένων ασθενών, με το στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την μητέρα και το παιδί», αναφέρουν στα συμπεράσματα της μελέτης οι ερευνητές.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024