Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Ιταλία αντικρούει τις γερμανικές αιτιάσεις για την Fiat-Chrysler

H Ιταλία αντικρούει τις γερμανικές αιτιάσεις για την Fiat-Chrysler

Οι ιταλικές αρχές δηλώνουν ότι σύμφωνα με τους ελέγχους που διεξήχθησαν, τα μοντέλα τα οποία οι γερμανικές αρχές θεωρούν «ύποπτα» για παραποίηση εκπομπών ρύπων, είναι απολύτως νόμιμα.

Καμία παράβαση σχετικά με την παρουσία λογισμικού παραποίησης εκπομπών ρύπων δεν διαπιστώθηκε στους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε οχήματα των Fiat-Chrysler σύμφωνα με το πόρισμα του ιταλικού υπουργείου μεταφορών το οποίο εκδόθηκε κατόπιν αντίστοιχου αιτήματος των αρμόδιων γερμανικών αρχών που έλαβε την στήριξη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου μεταφορών, «πραγματοποιήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και μετρήσεις και απεστάλη ήδη η σχετική έκθεση στις γερμανικές αρχές καταδεικνύοντας, ότι το Fiat 500X, εν αντιθέσει με τους ισχυρισμούς της Γερμανίας, συμβαδίζει πλήρως με την νομοθεσία».

Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πραγματοποιήσει ελέγχους οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις γερμανικές αιτιάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία ζήτησε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως διαμεσολαβητή καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές εντός του 2016 διαπιστώθηκε ότι ο diesel κινητήρας που εφοδιάζει τα Fiat 500X, Doblo και Jeep Renegade, διέθετε λογισμικό παραποίησης εκπομπών ρύπων.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από τις ιταλικές αρχές καλώντας τις να παράσχουν αποδείξεις για την «νομιμότητα» των παραπάνω μοντέλων.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, αξιωματούχος της Ε.Ε. φέρεται να δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε ένα Fiat 500X με τον επίμαχο κινητήρα σε εργαστήριο της Ε.Ε. έξω από το Μιλάνο όπου και διαπιστώθηκαν παρατυπίες.

Σημειώνεται επίσης ότι αν και το ζήτημα με τις αιτιάσεις των γερμανικών αρχών σε σχέση με τα παραπάνω μοντέλα είχε ανακύψει το φθινόπωρο του 2016, ανακινήθηκε με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες της αμερικανικής αρχής προστασίας περιβάλλοντος (ΕPA) στον όμιλο Fiat-Chrysler για παραποίηση εκπομπών ρύπων στα μοντέλα Jeep Grand Cherokee και Dodge Ram 1500 που εξοπλίζονται με τον κινητήρα diesel 3,0 λίτρων που κατασκευάζεται από το 2014 έως σήμερα.

Ως προς αυτό αξίζει να σημεωθεί ότι οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ήδη ότι σκοπεύουν να ελέγξουν στα δικά τους εργαστήρια τα 3.700 Jeep Grand Cherokee που κυκλοφορούν στην τοπική αγορά προκειμένου να διαπιστώσουν την νομιμότητά τους

Ανεξαρτήτως των εξελίξεων που ξεκίνησαν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για τις οποίες ο όμιλος Fiat-Chrysler δηλώνει επίσης «αθώος», σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τα ευρωπαϊκά μοντέλα του ομίλου οι τόνοι ανέβηκαν και σε πολιτικό επίπεδο με τον ιταλό υπουργό μεταφορών Graziano Delrio να απαντά στο φερόμενο ως αίτημα ανάκλησης όλων των «ύποπτων» αυτοκινήτων από τον γερμανό ομόλογό του Alexander Dobrindt ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται εντολές σε ένα κυρίαρχο κράτος όπως η Ιταλία».

auto.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024