Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ποιες περιπτώσεις η υπέρταση λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία

Σε ποιες περιπτώσεις η υπέρταση λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν υπέρταση μετά την ηλικία των 80 ετών φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια , σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Alzheimer and Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν υπέρταση μετά την ηλικία των 80 ετών φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια , σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Alzheimer and Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την καθυστερημένη εκδήλωση υπέρτασης, με μικρότερη πιθανότητα άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται κανονικά ένας από τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας. Όμως, η νέα έρευνα ανατρέπει αυτή την θεωρία, όσον αφορά τους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νευρολογίας και Επιδημιολογίας Μαρία Κοραδα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για τρία χρόνια 559 άτομα 90 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε έλεγχο για άνοια ανά εξάμηνο, ωσότου γίνουν 93 ετών. Στο διάστημα της μελέτης, 224 άτομα (δηλαδή το 40%) εμφάνισαν άνοια.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, όσοι είχαν εκδηλώσει υπέρταση μεταξύ 80 και 89 ετών, ήταν κατά μέσο όρο 42% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν άνοια μετά την ηλικία των 90 ετών, σε σχέση με όσους δεν είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης του αίματος. Σε όσους η υπέρταση εμφανίσθηκε μετά τα 90, ο κίνδυνος για άνοια ήταν μειωμένος κατά 63%.

«Για πρώτη φορά παρατηρήσαμε ότι η υπέρταση δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια στους ανθρώπους άνω των 90 ετών, αντίθετα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο», εξηγεί η Δρ Κοραδα και προσθέτει ότι, όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή πίεση στους υπερήλικες, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος άνοιας μετά τα 90.

Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για άνοια μπορούν να μεταβληθούν στην πορεία της ζωής. Εξάλλου, σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 είχε δείξει ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι άνω των 75 ετών έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Άλλη έρευνα το 2009 είχε διαπιστώσει ότι οι λιποβαρείς 75άρηδες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με τους παχύσαρκους συνομηλίκους τους.

Προς το παρόν, παραμένει ασαφές πάντως γιατί η υπέρταση στα βαθιά γεράματα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024