Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς ενεργοποίηση η διεθνής συμφωνία για το κλίμα μετά το πράσινο φως της ΕΕ

Προς ενεργοποίηση η διεθνής συμφωνία για το κλίμα μετά το πράσινο φως της ΕΕ

Η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ έπειτα από την απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ να την επικυρώσουν εντός της εβδομάδας.

Η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ έπειτα από την απόφαση των χωρών-μελών της ΕΕ να την επικυρώσουν εντός της εβδομάδας.

Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές να επικυρωθεί η συμφωνία από όλες τις χώρες-μέλη ταυτόχρονα, αναφέρουν το Reuters και το Associated Press.

Η διεθνής συμφωνία που υπεγράφη τον Δεκέμβριο στο Παρίσι μπορεί να τεθεί σε ισχύ εφόσον επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες, στις οποίες πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξήντα δύο χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει, αντιστοιχούν όμως μόνο στο 52% των εκπομπών. Η επικύρωση από την ΕΕ με διαδικασίες fast-track φέρνει τη συμφωνία πέρα από το όριο του 55%.

Το νομικό έγγραφο με το οποίο επισημοποιείται η επικύρωση αναμένεται να παραδοθεί στον ΟΗΕ την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ στην επόμενη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου στο Μαρακές του Μαρόκου.

Η ΕΕ υπερηφανεύεται ότι είναι παγκόσμιος ηγέτης στις προσπάθειες για το κλίμα, δέχτηκε όμως επικρίσεις όταν οι ΗΠΑ και η Κίνα -οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές- πρόλαβαν να επικυρώσουν τη συμφωνία πρώτες.

Η ΕΕ, στην οποία αντιστοιχεί το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, σκόπευε αρχικά να περιμένει μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ξεχωριστά από κάθε χώρα-μέλος. Τελικά, όμως, αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές έτσι ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, να παραμείνει «πολύ κάτω» από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχουν ωστόσο επιστημονικές μελέτες που προειδοποιούν ότι ο στόχος είναι πρακτικά ανέφικτος χωρίς περαιτέρω μέτρα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024