Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας - Μάχη με τις φλόγες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λίμνη Ευβοίας – Μάχη με τις φλόγες

«Πάμε καλύτερα από την Κυριακή, αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά. Δεν πιστεύω ότι θα θέσουμε σήμερα υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά αυτή στην Εύβοια» δηλώνει στο in.gr ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος. Η περιοχή της Λίμνης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών. Στην περιοχή βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Πάμε καλύτερα από την Κυριακή, αλλά έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά. Δεν πιστεύω ότι θα θέσουμε τη Δευτέρα υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά» δηλώνει στο in.gr ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, που συντονίζει επί τόπου, από κοινού με τον υπαρχηγό Υποστήριξης αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο, τη σκληρή μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τον κ. Σερεντέλλο, το μεσημέρι της Δευτέρας ένα αρκετά μεγάλο μέτωπο νότια από τα Κατούνια, κοντά στη Μονή Γαλατάκη, είναι αυτό που απασχολεί τους πυροσβέστες. «Χθες τέτοια ώρα, τρέχαμε από ανατολή προς δύση. Σήμερα σιγά-σιγά τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά, είναι ηπιότεροι και οι άνεμοι, κι αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε. Αλλά όπως κάθε μεγάλη φωτιά, και αυτή θέλει τον χρόνο της…» τονίζει ο αντιστράτηγος.

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. Από το μεσημέρι μάλιστα ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν έξι ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 12 χωματουργικά μηχανήματα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται οχηματαγωγό πλοίο στη Λίμνη για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυλές αγροικιών.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με την Κυριακή, αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης, ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

«Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε η πυρκαγιά, από το πρώτο λεπτό, χρησιμοποιήθηκαν τα μέσα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην Τανάγρα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι παρών σε αυτόν τον τόπο και όλοι οι τοπικοί φορείς μάς ευχαρίστησαν, όχι μόνο για τη διάθεση των μέσων αλλά και για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό όλων των κρατικών φορέων και με τη σύζευξη και με τους άλλους τοπικούς φορείς περιφερειακούς και εθελοντές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το αποτέλεσμα ήδη άρχισε να φαίνεται. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος για την καλή απόδοση του κρατικού μηχανισμού και βέβαια είναι μια δύσκολη πυρκαγιά, η οποία θέλει τον χρόνο της και απλά κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τους συντονισμούς και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς» ανέφερε ο κ. Τόσκας.

«Είναι μια μεγάλη πυρκαγιά. Θέλει τον καλύτερο συντονισμό γιατί τα κλιματολογικά φαινόμενα αλλάζουν, μάλλον προς το καλύτερο αυτές τις μέρες, και πιστεύουμε να ελέγξουμε σύντομα την πυρκαγιά» σημείωσε ο κ. Τόσκας.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της φωτιάς δηλώνει στο Πρακτορείο 104,9 FM και ο γενικός γραμματέας, Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Θέλω να πιστεύω ότι, εάν τα πράγματα δεν έχουν κάποια δραματική αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, το απόγευμα θα είμαστε σε πολύ πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι αυτή τη στιγμή» είπε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι κάηκαν περίπου 30.000 στρέμματα δάσους. «Είναι μεγάλη η καταστροφή σε δασικό και ζωικό πλούτο, ευτυχώς όμως δεν υπάρχει απώλεια σε ανθρώπινη ζωή, που είναι το κυριότερο. Επίσης, δεν έχουμε καταστροφές σε οικοδομές, παρά μόνο μία εγκαταλελειμμένη αποθήκη ξυλείας, η οποία καταστράφηκε και κάποιες μικρές ζημιές σε μία ξενοδοχειακή μονάδα, μικρής όμως χωρητικότητας» σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης.

Την αισιοδοξία του ότι εντός της ημέρας θα τερματιστεί ο πύρινος εφιάλτης κατέθεσε και ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Άγραφα Ευρυτανίας. «Η δική μας δουλειά ξεκινά μετά την κατάσβεση της φωτιάς να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε το δάσος να ξαναγίνει δάσος» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, περίπου 20 με 22 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Οι ζημιές θα εξεταστούν από τον ΕΛΓΑ για τη χορήγηση αποζημιώσεων.

Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Ρέθυμνο, στην περιοχή των Σαχτουρίων.

Αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ επτά οχήματα με 17 πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρων τμημάτων ελέγχουν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ήδη, κλιμάκια της Περιφέρειας και του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες, ελαιώνες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, παλαιές οικίες, δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, καθώς και σε κατεστραμμένα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024