Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αύξηση μαστού, μια εύκολη και ασφαλής επέμβαση

Το πιο πολυσυζητημένο θέμα στην επιστημονική κοινότητα της πλαστικής χειρουργικής είναι η αύξηση στήθους με ενθέματα σιλικόνης. Από το 1960 τοποθετούνται διάφορα είδη ενθεμάτων σιλικόνης και η εμπειρία πλέον είναι πολύ πλούσια για να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας άλλου είδους τρόπος ασφαλέστερος από την αύξηση του μαστού με σιλικόνη.

Το πιο πολυσυζητημένο θέμα στην επιστημονική κοινότητα της πλαστικής χειρουργικής είναι η αύξηση στήθους με ενθέματα σιλικόνης. Από το 1960 τοποθετούνται διάφορα είδη ενθεμάτων σιλικόνης και η εμπειρία πλέον είναι πολύ πλούσια για να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένας άλλου είδους τρόπος ασφαλέστερος από την αύξηση του μαστού με σιλικόνη.

Κανένα επίσης άλλο υλικό, που εμφυτεύεται στο ανθρώπινο σώμα (ολικής αρθροπλαστικής, μοσχεύματα βαλβίδων, καρδιάς, αγγειακά μοσχεύματα κλπ) δεν έχουν μελετηθεί όσο το ένθεμα σιλικόνης. Έτσι όλη η προσπάθεια της πλαστικής χειρουργικής επικεντρώθηκε πλέον στη τεχνολογία των ενθεμάτων για να μηδενίσουν τις όποιες επιπλοκές των παλαιότερων και στη τεχνική για να αποδώσει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, μικρότερο χειρουργικό χρόνο και γρηγορότερη ανάρρωση.

Σήμερα η αύξηση του στήθους είναι μια σύντομη χειρουργική επέμβαση που δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά. Δεν χρειάζεται ούτε μια μέρα νοσηλείας και η ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου λίγες ώρες μετά τη επέμβαση. Μπορεί να επανέλθει στην εργασία της και την επόμενη μέρα αν αυτό είναι απαραίτητο. Αν επιλεγεί το ένθεμα να μπει πάνω από τους μύες, η επέμβαση είναι σχεδόν ανώδυνη. Πιο επώδυνη είναι αν το ένθεμα τοποθετηθεί κάτω από τους μύες, αλλά αυτό διαρκεί μια εβδομάδα περίπου και ο πόνος ελέγχεται με απλά παυσίπονα. Μετεγχειρητικά δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος περιορισμός παρά μονάχα φροντίδα να μην κοιμηθεί μπρούμυτα για τον επόμενο μήνα. Το ντους επιτρέπεται από τη δεύτερη κιόλας μέρα, ενώ το μπάνιο στη θάλασσα καλό είναι καθυστερήσει δεκαπέντε μέρες.

Διάφορες τεχνικές για τη τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης έχουν αναπτυχθεί όσον αφορά τη θέση της χειρουργικής τομής, αλλά και την ανατομική θέση όπου το ένθεμα θα τοποθετηθεί. Πολλοί γιατροί προτιμούν τομή στην υπομάστιο πτυχή και άλλοι στη περιοχή της μασχάλης. Η μία είναι πάντα εμφανής και ενδέχεται να τροποποιήσει την ανατομική θέση της υπομάστιας πτυχής, ενώ η άλλη μπορεί να παρουσιάζει ρίκνωση και παραμόρφωση της μασχάλης. Από τη πλευρά μας προτιμούμε μια μικρή τομή στα κάτω όρια της θηλής όπου το χρώμα του δέρματος αλλάζει ώστε λίγους μήνες αυτή να είναι απολύτως δυσδιάκριτη. Η τομή αυτή δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία της θηλής και ο μαστός είναι πλήρως λειτουργικός (μπορεί η ασθενής να μείνει έγκυος, να γεννήσει και στη συνέχεια να θηλάσει), ενώ το ένθεμα δεν παρεμβαίνει στην ιατρική και εργαστηριακή εξέταση για πιθανά ιατρικά προβλήματα του μαστού στο μέλλον. Η θέση αυτή της τομής δεν ευθύνεται για τις περιπτώσεις απώλειας της αισθητικότητας της θηλής. Η αιτία μείωσης της αισθητικότητας της θηλής, που μερικές φορές μπορεί προκύψει, είναι γιατί κατά τη χειρουργική παρασκευή της θήκης όπου το ένθεμα θα μπει, τραυματίζεται το νεύρο, που από κάτω έρχεται για να δώσει τη σεξουαλική αίσθηση της θηλής. Η ανατομία της κάθε γυναίκας είναι διαφορετική. Σε άλλες το νεύρο αυτό έρχεται από πολύ πλάγια θέση, οπότε η αισθητικότητα δεν επηρεάζεται και σε άλλες έρχεται από κεντρικότερη θέση οπότε το νεύρο βλάπτεται από τη Παρασκευή της θήκης. Όσο πιο μεγάλο ένθεμα χρησιμοποιήσουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αυτό να τραυματιστεί.

Κάθε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής χρειάζεται τη προεγχειρητική διάγνωση, όπως γίνεται σ’ όλη την ιατρική. Αν υπάρχει ικανός αδένας το ένθεμα θα πρέπει να μπαίνει πάνω από τους μύες αλλά κάτω από τη περιτονία τους (subfascial), αλλιώς σε σύντομο χρονικό διάστημα το ένθεμα θα παραμείνει ψηλά και ο μαστός θα πέσει χαμηλότερα δημιουργώντας μια δυσμορφία ενός δίλοβου μαστού. Αν δεν υπάρχει καθόλου αδένας θα πρέπει το ένθεμα να μπει κάτω από τους μύες, αλλιώς αυτό θα είναι εμφανές δίνοντας την εντύπωση ενός αφύσικου μπαλονιού.

Για να επιτύχει κανείς ακόμα πιο φυσικό αποτέλεσμα έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με την ανατομία του θώρακα της ασθενούς, αλλά και τις επιθυμίες της να επιλέξει ένθεμα στρογγυλό ή ανατομικό (σταγονοειδές), να έχει ψηλό ή χαμηλό προφίλ. Στην επιλογή του ανατομικού κανείς θα πρέπει να είναι προσεχτικός στη τοποθέτηση, γιατί η παραμικρή μετακίνησή του αποδίδει ένα «στραβό» μαστό.

Επιπλοκές όπως η ανάπτυξη κάψας σχεδόν έχουν εξαλειφθεί με τα καινούργιας τεχνολογίας ενθέματα, καθώς και η πιθανότητα διαρροής γέλλης σιλικόνης γύρω από το ένθεμα αφού τα νέα εμπεριέχουν συνεκτική σιλικόνη. Καινούργιας τεχνολογίας επίσης ενθέματα με μαλακιά και ταυτόχρονα συνεκτική σιλικόνη, αποκλείει τη πιθανότητα δημιουργίας ρυτιδώσεων. Τα μαλακά αυτά ενθέματα «ενσωματώνονται» πιο εύκολα στο μαστό και δίνουν την εντύπωση ενιαίου ιστού. Στην αντίθετη περίπτωση τα σκληρά ενθέματα, που δημιουργήθηκαν προκειμένου να μην παρουσιάζουν ρυτιδώσεις, δεν είναι «φιλικά» στους γύρω ιστούς, διευρύνουν τη θήκη όπου τοποθετούνται και μετακινούνται αφύσικα κάτω από το μαστό.

Κοντολογίς η αυξητική του στήθους, είναι εύκολη, ακίνδυνη και λειτουργική.
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πάντα καλό και άριστο όταν η σωστή επιλογή του σχήματος και της θέσης τοποθέτησης του ενθέματος σιλικόνης έχει γίνει από έναν έμπειρο χειρουργό.

Στρατής Γαβριήλ
Πλαστικός Χειρουργός
Ζαλοκώστα 4, 10671 Αθήνα
www.sgabriel.gr
info@sgabriel.gr

Facebook: Στρατής Γαβριήλ – Stratis Gabriel Plastic Surgeon

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024