Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
6 ψέματα για τις

6 ψέματα για τις «υγιείς» σχέσεις

Μήπως αναγνωρίζεις κάποιο από αυτά;

Κλειώ Γουναρίδη, φωτό: instagram

Όλοι μας έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας πώς περίπου θα «πρέπει» να είναι μια καλή και υγιής σχέση. Αυτός ο ορισμός που έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας συνήθως προέρχεται από προσωπικές ιδέες και αντιλήψεις, από σχέσεις φίλων με τους οποίους αλληλεπιδρούμε, ή και αγνώστους που βλέπουμε να απολαμβάνουν το φαγητό τους στο διπλανό τραπέζι του εστιατορίου. Ωστόσο, αυτή η ιδανική εικόνα που έχουμε πλάσει στο μυαλό μας, συχνά μας δημιουργεί νέα ή και διογκώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στη σχέση.
Ναι, το να έχεις ορισμένα πρότυπα συμπεριφορών, χειρονομιών, συνηθειών για το πώς θα ήθελες να είναι μια καλή και υγιής σχέση είναι απόλυτα οκ και μας βρίσκει όλες σύμφωνες. Έχεις σκεφτεί όμως ότι οι περισσότερες από αυτές τις σκέψεις σου είναι απλά «αστικοί» μύθοι που υπεραπλουστεύουν ζητήματα που οι περισσότερες σχέσεις αναπόφευκτα αντιμετωπίζουν; Κατανοώντας λοιπόν ότι οι σχέσεις δεν είναι τέλειες και βασίζουμε τα πρότυπά μας σε «μύθους» και λάθος αντιλήψεις, είναι το πρώτο βήμα για μία πιο υγιή σχέση αφού απελευθερωνόμαστε από τις υποθέσεις και μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο στο παρόν αυτής.
Να λοιπόν 10 λάθος αντιλήψεις που έχουμε για την «τέλεια σχέση»
1. «Οι συγκρούσεις δείχνουν πως η σχέση δεν είναι υγιής»
Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Η ολοκληρωτική έλλειψη σύγκρουσης είναι κόκκινη σημαία πως τα προβλήματα μέσα στη σχέση καταπιέζονται και δεν εξωτερικεύονται με συζήτηση. Αφήνοντας μια σύγκρουση και αντίθεση να εξωτερικευτεί, το ζευγάρι μπορεί να δουλέψει πάνω στα θέματα της σχέσης, – που αναπόφευκτα υπάρχουν- , κάνοντάς της πιο δυνατή.
2. «Και οι δύο πρέπει να έχουμε τις ίδιες απόψεις σε όλα»
Ναι, σαφώς και είναι ωραίο και πολύ καλό να μοιράζεστε κοινές πεποιθήσεις και ιδέες πάνω σε ορισμένα θέματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμφωνείτε σε όλα ή να βρίσκεστε στο «ίδιο μήκος κύματος» για κάθε τι. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολύ επιτυχημένες σχέσεις ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές/ θρησκευτικές/ πολιτιστικές απόψεις και περιβάλλοντα. Ο αμοιβαίος όμως σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικής άποψης του άλλου κάνει τη σχέση πιο δυνατή.
3. «Για μία γεμάτη και ευτυχισμένη σχέση θα πρέπει να έχουμε ίδια ενδιαφέροντα»
Το να έχεις ίδια ενδιαφέροντα με το έτερον ήμισυ, ναι, θα βοηθήσει -και θα γλιτώσει ώρα- στην χρονοβόρα απόφαση του «πώς θα περάσετε το βράδυ του Σαββάτου», αλλά δεν είναι κανόνας. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι η αμοιβαία αγάπη και υποστήριξη που θα ενώσουν και θα δημιουργήσουν ένα δυναμικό ντουέτο. ( Και ας θέλει να πάτε στη ροκ συναυλία του αγαπημένου του εφηβικού συγκροτήματος ενώ εσύ προτιμάς ένα ρομαντικό δείπνο στο νέο talk of the town εστιατόριο.)
4. «Υπάρχουν ορισμένα πρότυπα που όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν για να έχουν μια υγιή σχέση»
Αυτός ο μύθος είναι η κορυφή του «βουνού»: η ιδέα δηλαδή, ότι υπάρχει ένα και μοναδικό πρότυπο ιδανικής σχέσης . Αν όμως το δεις λίγο διαφορετικά, δεν είναι πολύ προφανές ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό πρότυπο; Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, και πολύ περίπλοκοι, οπότε γιατί να μην είναι και οι σχέσεις μας έτσι; Ο καθένας μας έχει τους δικούς του φόβους, επιθυμίες, προσδοκίες, όνειρα, ανάγκες, παρελθόν, εμπειρίες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να κάνουμε ό, τι θα λειτουργήσει καλύτερα για εμάς και τον άνθρωπο με τον οποίο είμαστε μαζί, γιατί η κάθε σχέση είναι μεταξύ δυο ανθρώπων και όχι περισσότερων.
5. «Θα υπάρχει πάντα φλέρτ»
Το φλέρτ και ο έρωτας θα διαρκέσουν για μερικά χρόνια, αλλά η αλήθεια είναι πως σε κάποια στιγμή θα μειωθούν. Δεν είναι κάτι που θα υπάρχει αυτόματα για πάντα στη σχέση στο βαθμό που υπήρχε τα πρώτα χρόνια.
6. «Αν είμαι με το σωστό άνθρωπο, δεν θα χρειάζεται να προσπαθήσω τόσο πολύ για τη σχέση»
Κάθε άτομο είναι εξαιρετικά περίπλοκο, οπότε και όταν δυο άνθρωποι συνυπάρχουν τα πάντα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα. Οι σχέσεις, ρομαντικές ή μη, είναι καθημερινές «τεστ» που μας βοηθάνε να εξελισσόμαστε και να ωριμάζουμε. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε σχέση μας βοηθάνε να εξετάσουμε και να δουλέψουμε με τους εαυτούς μας ώστε να ωριμάζουμε μέρα με τη μέρα και να γινόμαστε καλύτεροι τόσο για εμάς όσο και για τον άνθρωπό μας.

woman.in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024