Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Aναγνωρίζει το πρόσωπό σας το Facebook;

Aναγνωρίζει το πρόσωπό σας το Facebook;

Κάθε φορά που προσθέτετε μια ετικέτα με το ονοματεπώνυμο ενός φίλου, επιβεβαιώνετε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι για σας και όσο περισσότερο το κάνουν, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αναγνώριση: το Facebook μπορεί να σας αναγνωρίσει από μια φωτογραφία.

Θα έχετε ίσως ακούσει ότι το Facebook έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τους φίλους σας στα πρόσωπα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες που ανεβάζετε.

Είναι προφανές ότι το κάνει, αφού μπορεί να προτείνει να προστεθεί η σχετική «ετικέτα» με το ονοματεπώνυμό τους για να ομαδοποιούνται οι φωτογραφίες τους στα άλμπουμ σας.

Κάθε φορά που προσθέτετε μια ετικέτα με το ονοματεπώνυμο ενός φίλου, επιβεβαιώνετε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι για σας και όσο περισσότερο το κάνουν, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αναγνώριση: το Facebook θα μπορεί να σας αναγνωρίσει από μια φωτογραφία.

  • Η Facebook Inc. δηλώνει: «δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε μια εικόνα σας με βάση κάποιο πρότυπο».

Η Facebook Inc. χρησιμοποιεί λογισμικό που αναλαμβάνει να αναγνωρίσει πρόσωπα (face recognition) και το κάνει υπολογίζοντας με κάποιο (αδιευκρίνιστο) τρόπο έναν μοναδικό αριθμό για κάθε ένα. Ένας τέτοιος μοναδικός αριθμός μπορεί να προκύψει από γεωμετρικά στοιχεία κάθε προσώπου: ενδεικτικά αναφέρονται οι αποστάσεις μεταξύ των ματιών, της μύτης και των αυτιών.

Οι μετρήσεις αυτές γίνονται από το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου από τις φωτογραφίες που ανεβάζετε ως εικόνα για το προφίλ σας, αλλά και από άλλες φωτογραφίες στις οποίες κάποιος τρίτος σας έχει αναγνωρίσει, προσθέτοντας μια ετικέτα στη φωτογραφία του με το ονοματεπώνυμό σας. Εάν η ετικέτα αφαιρεθεί, η φωτογραφία δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη για τη δημιουργία του μοναδικού αριθμού που αναγνωρίζει το πρόσωπό σας.

Επομένως, η αποτελεσματικότητα της αναγνώρισης από το λογισμικό της Facebook εξαρτάται από τον αριθμό των φωτογραφιών στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα, και φυσικά από τις φωτογραφίες που ανεβάζετε ως εικόνα του προφίλ σας ώστε να παραχθεί ένα ικανό πρότυπο για να αναγνωρίζεστε με επιτυχία.

Πώς θα δείτε εάν το Facebook «σκανάρει» φωτογραφίες για να σας αναγνωρίσει

  • Αφού έχετε μπει στο λογαριασμό σας στην υπηρεσία, επιλέξτε το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω στην μπάρα στην κορυφή του χρονολογίου σας για να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, ή κάντε κλικ στη διεύθυνση https://www.facebook.com/settings
  • Επιλέξτε Χρονολόγιο και Ετικέτες https://www.facebook.com/settings?tab=timeline
  • Εκεί θα διαπιστώσετε ότι, τουλάχιστον ως τώρα -Μάιος 2016- το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου δεν σκανάρει τις φωτογραφίες από χρήστες στην Ελλάδα, επομένως δεν προτείνονται ετικέτες όταν ανεβαίνουν φωτογραφίες με άτομα που σας μοιάζουν.

Πάντως, προτείνουμε να επέμβετε στις ρυθμίσεις ώστε να μπορείτε τουλάχιστον να ενημερωθείτε για τις φωτογραφίες (ή άλλες δημοσιεύσεις) στις οποίες αναφέρεται ρητά το όνομά σας (δηλαδή ως ετικέτα) και ενδεχομένως, να περιορίσετε το κοινό που τις βλέπει.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως κατά την εγγραφή σας στο Facebook έχετε συνυπογράψει τη συλλογή δεδομένων που αφορούν στο πρόσωπό σας, παρά το γεγονός ότι δεν σας αφορά η αυτόματη αναγνώριση, τουλάχιστον προς το παρόν. Την εξουσιοδότηση αυτή την δώσατε, αφού αποδεχτήκατε την Πολιτική δεδομένων του Facebook. Εκεί αναφέρεται πως, εάν ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου θα μπορείτε να μην επιτρέψετε στην εταιρεία να σκανάρει τις φωτογραφίες του προφίλ σας ή τις φωτογραφίες φίλων σας όπου εμφανίζεστε για να προτείνονται αυτόματα ετικέτες.

Δηλαδή, η δυνατότητα θα είναι ενεργοποιημένη, το λογισμικό αναγνώρισης θα σκανάρει τις φωτογραφίες προφίλ σας και τις φωτογραφίες όπου κάποιος φίλος σας αναγνώρισε και θα προτείνεται το ονοματεπώνυμό σας ως ετικέτα σε νέες φωτογραφίες, εκτός εάν αλλάξετε τη ρύθμιση (πολιτική opt out).

  • […χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να σας παρέχουμε συντομεύσεις και προτάσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να προτείνουμε σε ένα φίλο σας να σας προσθέσει με ετικέτα σε μια φωτογραφία συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του φίλου σας με πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει από τις δικές σας εικόνες προφίλ και άλλες φωτογραφίες στις οποίες έχετε προστεθεί με ετικέτα. Αν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία, μπορείτε να επιλέξετε αν θα μας επιτρέψετε να προτείνουμε σε άλλους χρήστες να σας προσθέτουν με ετικέτα σε φωτογραφίες από τις ρυθμίσεις «Χρονολόγιο και ετικέτες».]

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Διαβάστε περισσότερα για τις ετικέτες φωτογραφιών, στο tech.in.gr:

tech.in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024