Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Human Requiem»: Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στη σκηνή του ΜΜΑ

«Human Requiem»: Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στη σκηνή του ΜΜΑ

Το Human Requiem, μια διαδραστική «χορογραφημένη» εκδοχή του Γερμανικού Ρέκβιεμ του Μπραμς, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη (ώρα έναρξης 21:00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα. Η σύλληψη ανήκει στον γερμανό σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκ, ο οποίος με την πρωτοποριακή ματιά του κατάφερε να καταργήσει τα όρια ανάμεσα στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Το Human Requiem, μια διαδραστική «χορογραφημένη» εκδοχή του Γερμανικού Ρέκβιεμ του Μπραμς, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη (ώρα έναρξης 21:00) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις ημέρες του Πάσχα. Η σύλληψη ανήκει στον γερμανό σκηνοθέτη Γιόχεν Ζάντιγκ, ο οποίος με την πρωτοποριακή ματιά του κατάφερε να καταργήσει τα όρια ανάμεσα στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

Οι κορυφαίοι ερμηνευτές Μάρλις Πέτερσεν, αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού, και ο «διεθνής» έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός συμπράττουν με ένα από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα παγκοσμίως, τη φημισμένη Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου που συνεργάζεται μόνιμα με την περίφημη Φιλαρμονική της ίδιας πόλης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Χάις Λέναρς. Τους συνοδεύουν μουσικά οι διακεκριμένοι πιανίστες Άνγκελα Γκάσσενχουμπερ και Φίλιπ Μάγερς.

Η δραματουργία ανήκει στους Ίλκα Ζάιφερτ και Σάσα Βαλτς, με καλλιτεχνικούς συνεργάτες τον Ντάβιντε Καμπλάνι και την Κλαούντια Ντε Σέρπα Σοάρες, που φροντίζουν για την κίνηση καλλιτεχνών και κοινού επί σκηνής. Η εικαστική επιμέλεια είναι του Μπραντ Ουάνγκ. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Γεργκ Μπίτνερ. Χρέη βοηθού μαέστρου έχει αναλάβει ο Νίκολας Φινκ. Εμφανίζονται παιδιά από την πολυπολιτισμική παιδική χορωδία POLYPHONICA.

Το Human Requiem ανεβαίνει στο Μέγαρο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

«Η δημιουργία του Human Requiem είναι ένα μακρύ ταξίδι σε διαρκή εξέλιξη το οποίο φτάνει τον Απρίλιο του 2016, στην Αθήνα, έναν σταθμό-ορόσημο. Όταν πρωτοάκουσα, πριν από πολλά χρόνια, την ορχηστρική εκδοχή του Γερμανικού ρέκβιεμ του Μπραμς, ήταν μεγάλο το σοκ. Η μουσική και το κείμενο μού μίλησαν αμέσως. Ένιωσα ότι ο Μπραμς είχε γράψει ένα διαχρονικό αριστούργημα που περιέχει ένα αιώνιο μήνυμα για όλα τα ανθρώπινα όντα, ένα μήνυμα που μας θυμίζει ότι είμαστε θνητοί, εξυμνώντας την αγάπη και τη χαρά στη ζωή μας. Ένα carpe diem και ένα memento mori ταυτόχρονα» αναφέρει ο Γιόχεν Ζάντιγκ και τονίζει:

«Είχα ένα όνειρο. Πώς θα ήταν άραγε αν το κοινό περιβαλλόταν από μια χορωδία με περισσότερες από 60 ανθρώπινες φωνές; Ήθελα να δημιουργήσω μια γεμάτη ένταση, καθηλωτική ιεροτελεστία που θα μας έκανε να βιώσουμε την εμπειρία μιας συναυλίας μέσα από μια νέα διάσταση. Η ανθρώπινη φωνή είναι το πιο αρχέγονο όργανο, ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος που μιλά απευθείας στην ψυχή μας».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που φέρνουμε το έργο αυτό στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το Human Requiem είναι μια συλλογική εμπειρία κάθαρσης −αναφέρομαι ως σκηνοθέτης στην ελληνική τραγωδία στη γνησιότερη μορφή της, όπου ο χορός διαδραματίζει πάντοτε κεντρικό ρόλο» προσθέτει ο γερμανός σκηνοθέτης, ο οποίος δεν ξεχνά να υπενθυμίσει:

«Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Ο κόσμος μας βρίσκεται σε κρίση και είναι γεμάτος δυσπιστία, βία, πόλεμο και τρόμο. Ο κόσμος μας χρειάζεται ανθρωπιά όσο ποτέ άλλοτε. Πρέπει να συνδέσουμε τα Εγώ μας και να ανακτήσουμε τον έλεγχο του Εμείς. Πρέπει να ξαναμάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον. Καμιά άλλη μορφή τέχνης δεν μπορεί να μας το διδάξει αυτό καλύτερα από τη μουσική, μια γλώσσα με καθολική απήχηση η οποία ξεπερνά τα εθνικά, κοινωνικά και θρησκευτικά σύνορα που εξακολουθούν να μας χωρίζουν.

» Η θνητότητά μας είναι ό,τι πιο δύσκολο έχουμε να μάθουμε, αλλά ταυτόχρονα μας κάνει όλους ίσους μεταξύ μας, σαν αδέρφια. Συμπάσχοντας, παρηγορούμε ο ένας τον άλλον. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι, πάνω από χίλια χρόνια, βάδιζαν προς την Ελευσίνα από την Ιερά Οδό: γιόρταζαν την ομορφιά της Ζωής γιατί είχαν αποδεχθεί τη θνητότητα ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης στα θρυλικά Ελευσίνια Μυστήρια».

Προαναγγέλλει, τέλος, πως μετά τις δύο παρουσιάσεις του Human Requiem στο Μέγαρο, θα ξεκινήσει η έρευνα για την υλοποίηση ενός μελλοντικού κινηματογραφικού πρότζεκτ στον ιστορικό χώρο της Ελευσίνας, με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου.

Πληροφορίες

210 72.82.333
www.megaron.gr

Tιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 20 ευρώ
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι 10 ευρώ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024