Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κ. Κουφαλά: Οι Έλληνες οφθαλμίατροι υπερτερούν στη Διαθλαστική Χειρουργική

Κ. Κουφαλά: Οι Έλληνες οφθαλμίατροι υπερτερούν στη Διαθλαστική Χειρουργική

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 20ης χειμερινής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, στην Αθήνα. Το in.gr μίλησε με την Κωνσταντίνα Κουφαλά*, μέλος της αντίστοιχης ελληνικής εταιρείας για το συνέδριο και τον ηγετικό ρόλο των ελλήνων οφθαλμιάτρων στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 20ης χειμερινής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, στην Αθήνα. Το in.gr μίλησε με την Κωνσταντίνα Κουφαλά*, μέλος της αντίστοιχης ελληνικής εταιρείας για το συνέδριο και τον ηγετικό ρόλο των ελλήνων οφθαλμιάτρων στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής.

Όπως εξήγησε η κ. Κουφαλά το 20ο συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας συνέπεσε με την διεξαγωγή του 30ου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής με ρεκόρ συμμετοχής 2.500 ειδικών απ’ όλο τον κόσμο.

«Φέτος, έχουμε 2.500 συμμετέχοντες και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Συνήθως το χειμωνιάτικο meeting της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής δεν έχει τέτοια προσέλευση. Εδώ βοηθήσαμε πάρα πολύ οι έλληνες οφθαλμίατροι, αφού είχαμε 1.000 συμμετοχές Ελλήνων και Κυπρίων και οι υπόλοιποι ήρθαν από γειτονικές χώρες».

Αιτιολογώντας το ρεκόρ συμμετοχής η κ. Κουφαλά το απέδωσε στο γεγονός ότι «το συνέδριο συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του όλες τις νέες εξελίξεις στην Διαθλαστική Χειρουργική και τους Ενδοφακούς, αλλά φυσικά και η ίδια η Αθήνα ως προορισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο».

Το 20th ESCRS Winter Meeting (26-28 Φεβρουαρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα του όλα τα νεότερα κλινικά δεδομένα από τα νέας γενιάς μηχανήματα λέιζερ, τα femtosecond laser, τα οποία επιτρέπουν την διενέργεια όλων των διαθλαστικών επεμβάσεων (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) χωρίς να παρεμβαίνει το ανθρώπινο χέρι.

«Με τα femtosecond laser ουσιαστικά δεν παρεμβαίνει καθόλου το ανθρώπινο χέρι, και χάρη στην υψηλή ακρίβεια τους πετυχαίνουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Το σημαντικό είναι ωστόσο ότι, οι τεχνικές έχουν επεκταθεί και στην αντιμετώπιση του καταρράκτη. Ο καταρράκτης, θα πρέπει να πούμε ότι, είναι η πιο συχνή επέμβαση στους οφθαλμούς, καθώς σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του την πάθηση. Όμως, είναι μια επέμβαση που τα τελευταία χρόνια έχει απλοποιηθεί, αλλά φυσικά δεν είναι μια εύκολη επέμβαση, όπως παρουσιάζεται στα μάτια του κοινού. Μπορεί μεν σε 10 λεπτά να έχουμε τελειώσει, αλλά για να φτάσουμε εκεί έχει προηγηθεί μια επίπονη και χρονοβόρος διαδικασία εκπαίδευσης του χειρουργού οφθαλμιάτρου».

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι σύνεδροι και τα χειρουργεία που παρουσιάστηκαν ζωντανά από έλληνες επιστήμονες, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η αλήθεια είναι ότι, από το 1989 που στην Κρήτη ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιωάννης Παλλήκαρης έθεσε τις βάσεις της Διαθλαστικής Χειρουργικής, έκτοτε οι έλληνες οφθαλμίατροι συνεχίζουν να είναι πρωτοπόροι, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα.

«Τα αποτελέσματα των ελληνικών μελετών δεν είναι απλώς συγκρίσιμα, υπερτερούν των άλλων χωρών. Όμως, στο ερευνητικό σκέλος χρειάζεται περισσότερη οργάνωση σε επίπεδο πανεπιστημίων. Σκεφτείτε ότι εμείς ως επιστημονική εταιρεία, αρχικά απαρτιζόμασταν από ιδιώτες γιατρούς, αλλά είχαμε και έχουμε πάντα ως στόχο να βοηθάμε το νέο χειρουργό οφθαλμίατρο να συνεχίσει την εκπαίδευσή του και μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητάς του. Γιατί τελειώνοντας την ειδικότητά του ο γιατρός δεν είναι πάντα ενήμερος για όλα όσα τον αφορούν. Για παράδειγμα το κομμάτι της Διαθλαστικής Χειρουργικής δεν διδάσκεται πουθενά αλλού πέραν της Κρήτης. Είμαστε, λοιπόν, παίρνουμε από το χέρι τον ειδικευμένο που μόλις τελείωσε ή τον ειδικευόμενο ώστε να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες» υπογράμμισε η κ. Κουφαλά.

Σχολιάζοντας, τέλος, η κ. Κουφαλά το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού επισημαίνει ότι «αν σκεφτείτε ότι το πρώτο λέιζερ έγινε το 1989 από τον κ. Παλλήκαρη, τότε είναι εμφανές ότι έπρεπε να έχουμε οργανωθεί ως επίσημη Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια. Παρέχουμε πολύ υψηλής ποιότητας ιατρική με εξαιρετικά αποτελέσματα και θα έπρεπε να το έχουμε εκμεταλλευθεί ήδη. Δυστυχώς, όμως κι εμείς ως επιστημονική εταιρεία δεν έχουμε καταθέσει κάποια επίσημη πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία, γιατί είναι τόσο δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί και να ακουστεί».

Μαίρη Μπιμπή

* Η Κωνσταντίνα Κουφαλά, είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, επιστημονική συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής και επόμενη εκλεγμένη πρόεδρος από το 2017.

health.in.gr

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024