Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν στα δικά τους χωρικά ύδατα

ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία θα επιχειρούν στα δικά τους χωρικά ύδατα

«Οι δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο η μία της άλλης» ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσιάζοντας το σχέδιο για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο. Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα και των δύο χωρών. Επίσης, διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης επί σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο με στόχο να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη.

Επειτα από συνομιλίες στις Βρυξέλλες που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύκτα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της ΕΕ, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

«Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης» διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα νατοϊκά πλοία θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών, άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.

«Στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO «θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα Λιμενικά Σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη Frontex.

«Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη Frontex να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά» πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024