Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί θέλετε να εκδιώξετε κάποιον από το Facebook θα ρωτά η υπηρεσία

Γιατί θέλετε να εκδιώξετε κάποιον από το Facebook θα ρωτά η υπηρεσία

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στο Ίντερνετ θα επιτρέπει στα μέλη του να εμφανίζονται με το όνομα που είναι γνωστά εκτός Facebook και θα ζητά εξηγήσεις από εκείνους που καταγγέλλουν ότι κάποιος καταχράζεται την ταυτότητα τρίτου προσώπου, ώστε να αποφύγει περιστατικά εκδήλωσης μίσους ή διακρίσεων εναντίον ομάδων προσώπων.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στο Ίντερνετ θα επιτρέπει στα μέλη του να εμφανίζονται με το όνομα που είναι γνωστά εκτός Facebook και θα ζητά εξηγήσεις από εκείνους που καταγγέλλουν ότι κάποιος καταχράζεται την ταυτότητα τρίτου προσώπου, ώστε να αποφύγει περιστατικά εκδήλωσης μίσους ή διακρίσεων εναντίον ομάδων προσώπων.

Είχε προηγηθεί ανοικτή επιστολή από δύο οργανώσεις προστασίας του απορρήτου στο Διαδίκτυο (ACLU και EFF), δηλώνοντας ότι διακυβεύεται ακόμα και η ζωή κάποιων μελών του από την απαίτηση ή αποκάλυψη του πραγματικού τους ονόματος και από τις αρχές Οκτωβρίου, πλήθος μελών του Facebook συνέστησαν τον συνασπισμό Nameless Coalition [διαβάστε περισσότερα για την ανοικτή επιστολή].

Τώρα, η υπηρεσία όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από τον Νοέμβριο (δείτε το προηγούμενο άρθρο), αλλάζει σταδιακά την πολιτική της θέτοντας στη διάθεση των μελών της, αρχικά μόνο στις ΗΠΑ, δύο νέα εργαλεία. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανάρτηση, στο Facebook «απαιτείται να χρησιμοποιείτε το όνομα με το οποίο σας γνωρίζουν οι φίλοι και η οικογένειά σας». Χωρίς να αποκλείεται ότι δεν είναι αυτό το όνομα στην ταυτότητά σας, το επιχείρημα που επικαλείται η εταιρεία είναι ότι «όταν εμφανίζεστε επώνυμα, τα λόγια σας έχουν αυξημένη βαρύτητα επειδή φέρετε την ευθύνη για όσα γράφετε». Ένα ακόμα επιχείρημα είναι ότι «όταν απαιτείται το πραγματικό όνομα γίνεται πιο δύσκολο σε κάποιον να δραστηριοποιηθεί στο κοινωνικό δίκτυο για να δυσφημίσει ή να εξαπατήσει άλλους, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία ή ένα ψευδώνυμο».

Επίσης, η Facebook Inc. δηλώνει πως σκοπός της είναι να περιορίσει την ανάγκη για επιβεβαίωση ταυτότητας και να διευκολύνει τη διαδικασία εάν χρειαστεί. Έτσι, όταν κάποιος θελήσει να καταγγείλει ένα άλλο μέλος της υπηρεσίας επειδή χρησιμοποιεί άλλο ονοματεπώνυμο, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Προς το παρόν, αρκεί ένα κλικ στο report fake name. Αυτή η πολιτική είχε ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως τις μαζικές αναφορές ντραγκ κουίν στο Facebook από… serial reporter.


Σε τι διαφέρει το όνομα που χρησιμοποιεί το πρόσωπο που καταγγέλλετε από αυτό που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του; Δεν υπάρχει το πρόσωπο αυτό και χρησιμοποιεί φωτογραφίες και άλλα στοιχεία από ένα φανταστικό πρόσωπο; Χρησιμοποιεί το όνομα κάποιου άλλου ή κάποιου διάσημου προσώπου; Χρησιμοποιούν ένα όνομα με το οποίο δεν τους γνωρίζει κανείς ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος για την καταγγελία σας; Εξηγήστε.

Η υπηρεσία θα δέχεται το επιχείρημα ότι δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα, για εξαιρετικούς λόγους: υπό το φόβο ότι θα υποστεί χλευασμό, επειδή ανήκει σε εθνική μειονότητα, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή για άλλο λόγο, τον οποίο καλείται να αποσαφηνίσει για να παραμείνει ενεργός ο λογαριασμός με το τρέχον όνομα για το οποίο έχει γίνει αναφορά.

Όταν γίνεται αναφορά για το όνομα ο καταγγελλόμενος δεν αποκλείεται, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο, να κληθεί να ανεβάσει ένα ή δύο έγγραφα εντός 7 ημερών που αποδεικνύουν την ταυτότητά του -το όνομα με το οποίο εμφανίζεται στο Facebook. Κι αυτό μπορεί να μην είναι το όνομα σε δημόσιο έγγραφο. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα είναι αρκετές οι εξηγήσεις που θα δώσει γραπτώς ο καταγγελλόμενος, χωρίς να ανεβάσει κάποιο έγγραφο που να αναγράφεται το όνομα που χρησιμοποιεί.

Τώρα, η υπηρεσία θα δοκιμάσει τα εργαλεία αυτά και ανάλογα με την ανατροφοδότηση των μελών του στις ΗΠΑ θα αποφασίσει εάν θα τα υιοθετήσει διεθνώς.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024