Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ο θηλασμός προστατεύει τη γυναίκα από τον διαβήτη

Ο θηλασμός φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση και έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Ο θηλασμός φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση και έναντι του διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του συστήματος υγείας Kaiser Permanente της Βόρειας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Έρικα Γκουντερσον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους τουλάχιστον δύο μήνες είχαν 50% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμα και σε περίπτωση που είχαν εμφανίσει διαβήτη κύησης στο παρελθόν. Και όσο περισσότερο είχαν θηλάσει οι μητέρες, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από αξιολόγηση στοιχείων που αφορούσαν περισσότερες από 900 μητέρες. Οι γυναίκες είχαν αξιολογηθεί δύο χρόνια μετά την εμφάνιση διαβήτη κύησης και του τοκετού. Κατά την διάρκεια της διετίας, το 12% είχε εκδηλώσει διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ανάλογα με τον τρόπο σίτισης του βρέφους, οι μητέρες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες: αποκλειστικός θηλασμός, αποκλειστική σίτιση με τεχνητό γάλα, κυρίως θηλασμός (λιγότερα από 170 γραμμάρια τεχνητού γάλακτος ημερησίως), κυρίως τεχνητό γάλα (περισσότερα από 481 γραμμάρια την ημέρα) και μικτή σίτιση (198 με 481 γραμμάρια τεχνητού γάλακτος).

Οι μητέρες που θήλασαν αποκλειστικά τα βρέφη είχαν 54% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, συγκριτικά με εκείνες που είχαν δώσει μόνο τεχνητό γάλα. Εκείνες που είχαν κάνει μικτή σίτιση ή κυρίως τεχνητό γάλα μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ κατά το ένα τρίτο, συγκριτικά με όσες είχαν δώσει μόνο τεχνητό γάλα στο παιδί.

Βέβαια, ο αποκλειστικός θηλασμός για περισσότερους από 10 μήνες μείωνε τον κίνδυνο της μητέρα να εκδηλώσει διαβήτη κατά 57%, συγκριτικά με δίμηνο θηλασμό ή λιγότερο. Οι μητέρες που είχαν θηλάσει μεταξύ δύο και δέκα μηνών είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο.

Όπως εξηγεί η Δρ Γκουντερσον ο θηλασμός συντελεί στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ με πολλούς τρόπους. «Ο θηλασμός βοηθά τα ινσουλινο-παραγωγά κύτταρα να ξεκουραστούν, καθώς δεν χρειάζεται να παράγουν πολλή ινσουλίνη για να μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα. Επίσης, θηλασμός προϋποθέτει χρήση της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, επειδή αυτά τα συστατικά μεταφέρονται από την αιματική ροή στον μαστικό αδένα για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Δηλαδή, ο θηλασμός δίνει στον οργανισμό την ευκαιρία να αναρρώσει από την εγκυμοσύνη και επαναπρογραμματίζει τον μεταβολισμό» σημειώνει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024