Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος που έχει ταξιδέψει και στις 198 χώρες της υφηλίου

Ο άνθρωπος που έχει ταξιδέψει και στις 198 χώρες της υφηλίου

Ενας 38χρονος Νορβηγός έγινε ο νεότερος άνθρωπος που έχει επισκεφτεί κάθε πατημένη κι απάτητη γωνία της οικουμένης. Είναι δίχως αμφιβολία η σύγχρονη εκδοχή του Φιλέα Φογκ: ο Γκούναρ Γκάρφορς, όπως κι ο αντίστοιχος ήρωας του Ιουλίου Βερν, έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, έστω κι αν του πήρε κάτι παραπάνω από 80 ημέρες για να ολοκληρώσει το ταξίδι του.

Είναι δίχως αμφιβολία η σύγχρονη εκδοχή του Φιλέα Φογκ: ο Γκούναρ Γκάρφορς, όπως κι ο αντίστοιχος ήρωας του Ιουλίου Βερν, έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, έστω κι αν του πήρε κάτι παραπάνω από 80 ημέρες για να ολοκληρώσει το ταξίδι του.

Συγκεκριμένα, του πήρε μερικά χρόνια, αλλά και πάλι, ο 38χρονος νορβηγός δημοσιογράφος είναι, πιστοποιημένα, ο νεότερος άνθρωπος στην ιστορία που έχει ταξιδέψει σε 198 χώρες, δηλαδή σε όλα τα κράτη του πλανήτη.

Το 2008 ο Γκάρφορς συνειδητοποίησε ότι είχε καταφέρει να επισκεφτεί ήδη 85 χώρες. Κάπως έτσι, είπε από μέσα του «έχω άλλες 113 να επισκεφτώ».

Και το έκανε πράξη: μέσα στα επόμενα επτά χρόνια πήγε σε 113 διαφορετικά κράτη –το διαβατήριο του πρέπει να μην χωράει άλλες σφραγίδες.

Το πιο αξιοσημείωτο της υπόθεσης, δε, είναι πως ο Γκάρφορς κατάφερε να το κάνει αυτό όχι ως άνεργος ή χομπίστας ταξιδιώτης, αλλά με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης να γεμίζει πολλές ώρες της καθημερινότητας του.

«Κατάφερα να ταξιδέψω σε κάθε χώρα του κόσμου έχοντας ταυτόχρονα μια κανονική δουλειά. Αυτό που έδειξα είναι ότι δεν χρειάζεται να παρατήσεις την εργασία σου προκειμένου να καταφέρεις κάτι τέτοιο. Απλώς, χρειάζεται να κάνεις σωστό προγραμματισμό, αλλά ταυτόχρονα να μπορείς να είσαι και παρορμητικός. Το ξέρω, είναι οξύμωρο αυτό που λέω» τονίζει ο Γκάρφορς.

Όπως υπολογίζει, πρέπει να έχει μπει σε αεροπλάνο γύρω στις 4.000 φορές. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ταξιδιών του έχει γίνει με το αυτοκίνητο του.

Μάλιστα, σε μια περίπτωση κατάφερε μέσα σε 24 ώρες να διασχίσει 18 ευρωπαϊκές χώρες: ξεκίνησε το πρωί από την Βουλγαρία και πέρασε διαδοχικά από ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Σερβία, Κροατία, Βόσνια, Σλοβενία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ελβετία, για να καταλήξει στο Λίχτενσταϊν.

Ένας άλλος στόχος που καταρρίφθηκε ήταν να επισκεφτεί πέντε διαφορετικές ηπείρους σε μια ημέρα! «Παίζοντας» έξυπνα, όπως λέει, με τις διαφορετικές χρονικές ζώνες ανά τον κόσμο, κατάφερε μέσα σε 28 ώρες να ταξιδέψει αεροπορικώς σε Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Βόρεια Αμερική και κατόπιν Νότια Αμερική.

Μετά το πέρας των ταξιδιών του, ο 38χρονος έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «198: Πώς ξέμεινα από χώρες», όπου περιγράφει τις εμπειρίες του, ενώ δημιούργησε κι ένα site (www.garfors.com) στο οποίο δίνει ταξιδιωτικές συμβουλές. «Με πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους να λειτουργούν πλέον παντού, είναι πολύ εύκολο να πας οπουδήποτε με πολύ φθηνές τιμές, αρκεί φυσικά να κλείσεις νωρίς τα εισιτήρια σου. Επίσης, ο επίδοξος ταξιδευτής πρέπει να εξοικειωθεί με πράγματα όπως το ωτοστόπ ή το Couch Surfing προκειμένου να μπορεί να κοιμάται δωρεάν σε σπίτια, χωρίς να κάνει περιττά έξοδα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζει κανείς αυτήν την εμπειρία με χαμόγελο και μια διάθεση να προσεγγίσεις ξένους ανθρώπους. Οι περισσότεροι εκτιμούν μια τέτοια τακτική και, ποιος ξέρει, μπορεί στην πορεία να αποκομίσεις και μια καινούργια φιλία» καταλήγει ο Γκάρφορς.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024