Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο τις αναταράξεις που προκαλούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για τη συμφωνία με τους εταίρους, συνεδριάζει την Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Την Πολιτική Γραμματεία ενημερώνει για τις εξελίξεις και την πορεία των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Με φόντο τις αναταράξεις που προκαλούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα για τη συμφωνία με τους εταίρους, συνεδριάζει την Τετάρτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Την Πολιτική Γραμματεία ενημερώνει για τις εξελίξεις και την πορεία των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Ακριβές χρονοδιάγραμμα συνεδιάσεων των υπολοίπων κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, ενόψει της συμφωνίας με τους πιστωτές, δεν υπάρχει. Εκτιμάται ότι από την Παρασκευή θα αρχίσουν να συνεδριάζουν η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωριστά ή και σε κοινή συνεδρίαση.

Το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Εάν, δηλαδή, ολοκληρωθούν Τετάρτη ή Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν στην κυβέρνηση Τσίπρα όταν έρθει η συμφωνία με τους δανειστές στη Βουλή, έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Αν και από διάφορες πλευρές έχουν διατυπωθεί ενστάσεις επί των μέτρων που προτείνει η Αθήνα, πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σε περίπτωση, δε, που υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία από βουλευτές της συγκυβέρνησης, το Μαξίμου έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η απώλεια της δεδηλωμένης θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, θέτοντας προ διλήμματος τους βουλευτές που αντιδρούν.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος την Τετάρτη επισήμανε: «Αν δεν υπάρξει η συμπαγής πλειοψηφία, τότε θα απευθυνθούμε στο λαό.

Επιμένει ο Π.Λαφαζάνης

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή ένεση ρευστότητας και βαθιά διαγραφή του χρέους».

«Αυτή η Ελλάδα σε μετάβαση, για να προχωρήσει σε προοδευτική κατεύθυνση και ιδιαίτερα με μια κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά, πρέπει να κινηθεί σε μια κατεύθυνση αλλαγής του κράτους, ριζικής αλλαγής του κράτους» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στο iskra.gr.

Και προσθέτει ότι η αλλαγή στο κράτος για να μπορεί να είναι υπαρκτή «πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εξάρτησης και της κηδεμονίας της χώρας, που παίρνει αποικιοκρατικά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια».

»Το λέω αυτό, γιατί εμείς εδώ δεν είμαστε αντιμέτωποι απλώς με ένα εσωτερικό κατεστημένο. Αλλά πάντοτε το ελληνικό εσωτερικό κατεστημένο μπορούσε να κυριαρχεί, γιατί είχε μια θεσμική, οργανική στήριξη, η οποία έπαιρνε βαθύτατα εσωτερικές διαστάσεις και διαπλοκές, από τη θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική εξουσία. Αυτό το ζούμε και στις μέρες μας, όπως το έχει ζήσει, το έχει δει η χώρα και μεταπολεμικά.

»Είτε «τρόικα» το πει κανείς, είτε «θεσμούς», είτε το πει με την πραγματική του διάσταση «ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ», αυτή η θεσμοποιημένη, παγκοσμιοποιημένη εξουσία παρεμβαίνει τώρα ωμά, προκειμένου να οδηγήσει τις εξελίξεις -σε συνάφεια με το εσωτερικό κατεστημένο- σε μια τροχιά η οποία να είναι συμβατή, απόλυτα συμβατή αν είναι δυνατόν, με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητές της, οι οποίες είναι ακραία αντιδραστικές, στη σημερινή φάση.

»Επομένως, ένα εγχείρημα προοδευτικό και ριζοσπαστικό στη χώρα μας, που θέλει να έχει σοσιαλιστική προοπτική, οφείλει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση της θεσμοποιημένης παγκόσμιας εξουσίας η οποία, είτε το θέλουμε είτε όχι, έρχεται αντιμέτωπη με την προοδευτική εσωτερική μας προσπάθεια.

»Και βεβαίως, για να είναι επιτυχές ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει κανείς να έχει πάρει πολύ μεγάλες αποφάσεις και να είναι έτοιμος να επιδείξει τόλμη, μεγάλη τόλμη κι έναν αριστερό ριζοσπαστισμό. Και οπωσδήποτε, να έχει μια στήριξη από ένα μεγάλο εργατικό, λαϊκό κίνημα και έναν λαό αποφασισμένο να διανύσει την μεταβατική περίοδο, με όσες δυσκολίες κι αν χρειαστεί, προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανασυγκροτημένη, προοδευτική Ελλάδα» ανέφερε.

Χρησμός Κωνσταντοπούλου

Εφόσον, δεν υπάρξει σοβαρή εμπλοκή μεταξύ Αθήνας και δανειστών και η συμφωνία κλείσει αύριο Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το κείμενο θα πρέπει να «μεταφραστεί» σε νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Η καταληκτική ημερομηνία ψήφισης της συμφωνίας είναι η 30η Ιουνίου, όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συμφωνία, δήλωση – χρησμό έκανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επικαλέστηκε την κυπριακή εμπειρία, χαρακτηρίζοντάς την χρήσιμη εν όψει των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024