Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τροποποιημένος ιός του απλού έρπητα καταπολεμά τον καρκίνο του δέρματος

Τροποποιημένος ιός του απλού έρπητα καταπολεμά τον καρκίνο του δέρματος

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα από κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ μιας νέας ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα από κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ μιας νέας ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Επιστήμονες από 64 ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο, με επικεφαλής τον καθηγητή Κέβιν Χάρινγκτον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου και τον Χάουαρντ Κάουφμαν του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Ράτγκερς των ΗΠΑ, απέδειξαν ότι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός έρπητα μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη του μελανώματος. Αυτό επιτυγχάνεται καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα και ενισχύοντας παράλληλα την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς εναντίον του καρκίνου.

Η ανοσοθεραπεία δοκιμάστηκε σε 436 ασθενείς με επιθετικό μεταστατικό μελάνωμα. Οι συμμετέχοντες, είτε πήραν μια δόση της νέας ανοσοθεραπείας, είτε ακολούθησαν άλλου είδους θεραπευτική αγωγή.

Από τους ασθενείς που πήραν T-VEC, το 16,3% εμφάνισαν θεραπευτική αντίδραση διαρκείας άνω των έξι μηνών, έναντι 2,1% της ομάδας ελέγχου. Σε μερικούς ασθενείς που έλαβαν T-VEC, η θεραπευτική αντίδραση ξεπέρασε τα τρία χρόνια.

Η Talimogene Laherparepvec (T-VEC) συνίσταται σε μια μεταλλαγμένη μορφή του τύπου-1 του ιού του απλού έρπητα, ο οποίος, αφότου εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς, πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων και τα καταστρέφει εκ των έσω.

Η τροποποίησή του, έχουν συντελέσει στην αφαίρεση δύο βασικών γονιδίων από τον ιό, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στα υγιή κύτταρα. Γι’ αυτό το λόγο, προκαλεί λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με την χημειοθεραπεία.

Ο ιός έχει επίσης τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να παράγει το μόριο GM-CSF, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, προκειμένου αυτό να επιτίθεται και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Δηλαδή, η δράση του ιού είναι διπλή, εσωτερική και εξωτερική.

Η ανοσοθεραπεία T-VEC, ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων που βασίζονται σε ιούς και έχουν δημιουργήσει βάσιμες ελπίδες. Ωστόσο, είναι η πρώτη που δοκιμάζεται με επιτυχία σε μεγάλη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024