Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πάρτι» κάνουν τα μικρόβια στους συρμούς και σταθμούς του Μετρό

«Πάρτι» κάνουν τα μικρόβια στους συρμούς και σταθμούς του Μετρό

Περίπου ένας από τους δέκα παθογόνους μικροοργανισμούς που ανιχνεύονται σε επιφάνειες των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικά των συρμών του Μετρό, είναι τελείως άγνωστα τους επιστήμονες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Systems.

Περίπου ένας από τους δέκα παθογόνους μικροοργανισμούς που ανιχνεύονται σε επιφάνειες των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικά των συρμών του Μετρό, είναι τελείως άγνωστα τους επιστήμονες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Systems.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης, επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Μέησον, ανέλυσαν χιλιάδες δείγματα από κάθε είδους επιφάνεια των σταθμών και συρμών του Μετρό της Νέας Υόρκης και δημιούργησαν τον πρώτο μικροβιακό χάρτη (PathoMap) για μέσο μαζικής μεταφοράς.

Από την εργαστηριακή ανάλυση προέκυψε ότι, σχεδόν το μισό DNA από όλα τα δείγματα (48,3%) δεν ταίριαζε με κανέναν γνωστό οργανισμό, πράγμα που, όπως είπαν οι επιστήμονες, «δείχνει τον τεράστιο πλούτο των άγνωστων μικροβιακών ειδών που είναι πανταχού παρόντα στις αστικές περιοχές». Μόνο το 0,2% του συλλεχθέντος DNA ταίριαζε με το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Το πιο συχνό είδος μεταξύ των γνωστών μικροοργανισμών ήταν τα βακτήρια (το 47% του συνόλου).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρατήτηση ότι μόνο το 0,03% των δειγμάτων αφορούσε ιούς, γεγονός καθησυχαστικό για όσους φοβούνται ότι η χρήση των ΜΜΜ τους εκθέτει στην εποχική γρίπη.

Επίσης, καθησυχαστική είναι η διαπίστωστη ότι από τα γνωστά βακτήρια, η πλειονότητα (57%) που υπάρχει στις επιφάνειες του Μετρό, δεν έχει ποτέ συνδεθεί με κάποια ανθρώπινη πάθηση (συνήθως ζουν στο δέρμα), ενώ το 31% αφορά «οπορτουνιστικά» βακτήρια που θα μπορούσε να γίνουν επικίνδυνα μόνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το υπόλοιπο 12% αφορά κανονικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι ανθεκτικοί στα φάρμακα.

Ωστόσο, τα μικρόβια έχουν προτιμήσεις: αφενός, δεκάδες είδη είναι μοναδικά σε συγκεκριμένες περιοχές των συρμών και πουθενά αλλού, αφετέρου, υπάρχει διαφορετική ποικιλία μικροβίων στις διαφορετικές γραμμές του Μετρό. Κάποιες γραμμές, που διασχίζουν συγκεκριμένα προάστια, έχουν περισσότερα μικρόβια (στη Νέα Υόρκη αυτή είναι το Μπρονξ) και άλλες γραμμές, που διασχίζουν διαφορετικά προάστια, έχουν λιγότερους μικροοργανισμούς. Όσο πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές διασχίζει ένας συρμός, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων διαθέτει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον η ανάλυση μικροβίων του Μετρό θα βοηθήσει στην ακριβέστερη πρόβλεψη επερχόμενων επιδημιών, στην καλύτερη προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις και γενικά στη δημόσια υγεία.

«Οι άνθρωποι δεν κοιτάζουν μια χειρολαβή του Μετρό και σκέφτονται ότι σφύζει από ζωή. Όμως, μετά από αυτή την έρευνα, θα έπρεπε να το σκέφτονται», σχολιάζει ο Δρ Μέησον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον οργανισμό του μέσου ανθρώπου ζουν δεκαπλάσια μικρόβια από όσα είναι τα κύτταρά του. Αυτό το τεράστιο μικροβίωμα παίζει ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ασθένεια. Μέχρι σήμερα, όμως, οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τις μικροβιακές κοινότητες που περιβάλλουν τους ανθρώπους στους δρόμους, στα κτίρια και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024