Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Δραγασάκης: Πιθανή πολιτική συμφωνία με τους εταίρους

Γ.Δραγασάκης: Πιθανή πολιτική συμφωνία με τους εταίρους

Πολιτική συμφωνία με τους εταίρους είναι πιθανό να επιτευχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Κυριακή. Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική συμφωνία θα καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος και θα καλύπτει την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών. Πιθανολόγησε, δε, ότι ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις μπορεί να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Γιούνκερ.

Μια πολιτική συμφωνία με τους εταίρους είναι πιθανό να επιτευχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Κυριακή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεω του Mega. Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική συμφωνία θα καταστήσει περιττό το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος και θα καλύπτει την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης πιθανολόγησε, δε, ότι ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις μπορεί να συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, καθώς είναι «η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι που έχουν τον έλεγχο της ρευστότητας» και πρόσθεσε: «Θα γίνουν όλες οι κινήσεις, θα γίνει ό,τι χρειαστεί -το έχει πει κι ο ίδιος άλλωστε- ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων».

Ειδικότερα, ο Γ.Δραγασάκης υπογράμμισε ότι πολιτική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με τους εταίρους στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης (Κομισιόν, Eurogroup, Συμβούλιο Κορυφής) και το ΔΝΤ, μια προσπάθεια που εκκινεί με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη.

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι την Ευρώπη την κυβερνούν οι θεσμοί της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παράτασης εξήγησε ότι «το 28 Φεβρουαρίου προέκυψε ως όριο μέσα από μια λογική που είτε ήθελε να μας πιέσει, είτε νόμιζε ότι ο κόσμος θα φοβηθεί και δεν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είτε εάν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ να βγει μια κυβέρνηση που πανικόβλητη θα τρέχει να κάνει αυτό που ορισμένοι ονόμαζαν με μια άσχημη λέξη κωλοτούμπα».

Πρόσθεσε ότι «τώρα έχει φανεί το πράγμα» και πως «αυτοί λοιπόν που αποφάσισαν το 28, αν δεν υπάρξει λύση, που εγώ νομίζω ότι θα υπάρξει, θα μπορούσαν και μονομερώς το 28 Φεβρουαρίου να το κάνουν 28 Μαΐου, αφού τεχνικού χαρακτήρα ήταν η παράταση».

Διευκρίνισε ότι «στις συναντήσεις που θα γίνουν μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία που να κάνει περιττή την παράταση, μπορεί να υπάρξουν διάφορα σχήματα τα οποία θα εξασφαλίζουν την κάλυψη που θέλει η ΕΚΤ, να μπορεί να μας χορηγεί την ρευστότητα κλπ».

Για την ρευστότητα είπε ότι «την ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης και ο κ. Ντράγκι και επομένως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην διαταρχθεί η ομαλή πορεία των πραγμάτων».

Συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ «ποτέ δεν μίλησε για συνέχιση του προγράμματος, μίλησε είτε για πρόγραμμα, είτε για πολιτικό πλαίσιο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Για κάποιο λόγο ορισμένα κέντρα στην Ελλάδα θέλουν να βάλουν στο στόμα του κ. Ντράγκι άλλα πράγματα».

Αναφερόμενος στα «όχι» που εκστόμισε η ελληνική πλευρά την Παρασκευή, σημείωσε ότι αυτά αποτελούν «τον κοινό τόπο των συζητήσεων στην Ευρώπη».

«Πρώτον κανείς δεν μιλάει για τρόικα, αλλά για θεσμούς της Ευρώπης και το ΔΝΤ· δεν συζητάμε για συνέχιση προγράμματος αλλά για νέα συμφωνία· τρίτον η έμφαση είναι όχι σε μέτρα αλλά σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην δυναμική των εξελίξεων και όχι στην στατική εικόνα των πραγμάτων και για το ότι η Ελλάδα «από λεπρός της Ευρώπης γίνεται ένας καταλύτης ευρύτερων εξελίξεων».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι θετικές εξελίξεις της Κυριακής (δηλώσεις Σαπέν μετά τη συνάντηση με Βαρουφάκη και δηλώσεις Ομπάμα) «δεν είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών ενεργειών των τελευταίων ημερών, αλλά της στρατηγικής που χαράξαμε το 2010 και το ονομάσαμε διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος», ότι δηλαδή «το πρόβλημα έχει εσωτερικές ρίζες και αιτίες, αλλά ταυτόχρονα είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος και θα το λύσουμε όχι βγαίνοντας από το ευρώ, ή απειλώντας ότι θα βγούμε από το ευρώ, αλλά οικοδομώντας διεθνείς συμμαχίες».

Επισήμανε, πάντως, ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή και πως θα χρειαστεί ευρύτερη στήριξη κι από την κοινωνία για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι και μέσα στη Γερμανία υπάρχει συζήτηση, «υπάρχουν διαφορετικές φωνές και εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι δεν έχουμε μια ελληνογερμανική σύγκρουση, ο αντίπαλός μας δεν είναι η Γερμανία, ο αντίπαλός μας είναι μια πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη αυτά τα χρόνια και που δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα καταρχάς σε εμάς αλλά κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρώπη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024