Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων

Συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων

O νόμος Παυλόπουλου (3636/2008) που ισχύει στις εκλογές πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο αυτοτελές κόμμα. Στην περίπτωση συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων -εφόσον έτσι έχουν χαρακτηριστεί προεκλογικά από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου- τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Ο νόμος ορίζει ότι συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων πριμοδοτείται με τις 50 έδρες εφόσον «ο μέσος όρος της δύναμης […]

O νόμος Παυλόπουλου (3636/2008) που ισχύει στις εκλογές πριμοδοτεί με 50 έδρες το πρώτο αυτοτελές κόμμα.

Στην περίπτωση συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων -εφόσον έτσι έχουν χαρακτηριστεί προεκλογικά από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου- τα πράγματα είναι δυσκολότερα.

Ο νόμος ορίζει ότι συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων πριμοδοτείται με τις 50 έδρες εφόσον «ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων».

Αν για παράδειγμα τα κόμματα Α και Β κατέβηκαν συνεργαζόμενα στις εκλογές και έλαβαν αντιστοίχως 18% και 12% (μέσος όρος 15%) δεν λαμβάνουν το μπόνους των 50 εδρών, αν το κόμμα Γ αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό π.χ. 22%.

Πρακτικά, ο νόμος δυσχεραίνει τις συνεργασίες κομμάτων, καθώς απειλείται απώλεια του μπόνους των 50 εδρών που δίνεται στο πρώτο (αυτοτελές) κόμμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024