Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νταβούτογλου: Ίσα δικαιώματα για το αέριο στους Τουρκοκύπριους εδώ και τώρα

Νταβούτογλου: Ίσα δικαιώματα για το αέριο στους Τουρκοκύπριους εδώ και τώρα

Πολύ κοντά στη συμφωνία μιας φόρμουλας που θα επιτρέψει την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί βρίσκονται οι δύο πλευρές, λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ωστόσο, επιμένει ότι η όποια φόρμουλα πρέπει να θέτει το πλαίσιο για τη συνεκμετάλλευση (ή συνδιαχείριση) των φυσικών πόρων της Κύπρου από τις δυο κοινότητες, ακόμη και πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Πολύ κοντά στη συμφωνία μιας φόρμουλας που θα επιτρέψει την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των συνομιλιών στο νησί βρίσκονται οι δύο πλευρές, λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου στα Νέα.

Ωστόσο, επιμένει ότι η όποια φόρμουλα πρέπει να θέτει το πλαίσιο για τη συνεκμετάλλευση (ή συνδιαχείριση) των φυσικών πόρων της Κύπρου από τις δυο κοινότητες, ακόμη και πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

«Το όλο θέμα που δημιουργήθηκε δεν είναι θέμα «Μπαρμπαρός», αλλά φυσικού αερίου που ανήκει και στις δυο κοινότητες του νησιού. Παρά τις προτάσεις μας, οι Ελληνοκύπριοι έδρασαν μονομερώς», σημειώνει ο τούρκος πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στα «Νέα», το Mega, το «Βήμα της Κυριακής» και την «Καθημερινή».

«Δεν είναι δίκαιο να αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», σημειώνει ο Α. Νταβούτογλου, μιλώντας για «ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στο νησί».

Όπως το θέτει, «αν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να κάνουν έρευνες τώρα, αυτό πρέπει να είναι μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός δεν κρύβει την ενόχλησή του για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που διαμορφώνουν στην ανατολική Μεσόγειο Ελλάδα και Κύπρος με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι «όλες οι συνεννοήσεις στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με όλους».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς να οριοθετήσει προηγουμένως με την Τουρκία, «δεν θα δεχθούμε τη συμφωνία. Έχουμε τη μακρύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί στον κόλπο της Αττάλειας».

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024