Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο ρόλος των επιδορπίων στη διατροφή ελέγχου του σακχάρου

Ο ρόλος των επιδορπίων στη διατροφή ελέγχου του σακχάρου

Ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως και το αίτημα για εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής αποτελεί προτεραιότητα για την ιατρική κοινότητα. Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι η διατροφή τους, καθώς υποχρεώνονται να ακολουθούν ένα διαιτολογικό πρόγραμμα με πολλούς περιορισμούς.

Ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως και το αίτημα γιαεξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωήςαποτελεί προτεραιότητα για την ιατρική κοινότητα. Ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είναι η διατροφή τους, καθώς υποχρεώνονται να ακολουθούν ένα διαιτολογικό πρόγραμμα με πολλούς περιορισμούς.

Μια κατηγορία τροφίμων που παραδοσιακά είναι«απαγορευμένη» είναι τα γλυκά. Και αυτό γιατί η λήψη ζάχαρης, υδατανθράκων και λιπαρών αυξάνει απότομα τη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα προκαλώντας υπεργλυκαιμία, η οποία προκαλεί αυξημένες απαιτήσεις σε ινσουλίνη και στη συνέχεια ακολουθείται από απότομη μείωση του σακχάρου (υπογλυκαιμία). Το πρόβλημα ουσιαστικά βρίσκεται στις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, καθώς δεν βοηθούν στην επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου.

Τα νέα της επιστήμης και της διατροφής έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα:Η δημιουργία επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη δίνουν στο επιδόρπιο μια θέση στη διατροφή των ατόμων που προσέχουν το σάκχαροκαι την υγεία τους γενικότερα.

Τι μετράει ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ);Ουσιαστικά κατατάσσει τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Δείχνει το βαθμό και το ρυθμό αύξησης του σακχάρου μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Ποιο το όφελος από τα τρόφιμα χαμηλού ΓΔ;Απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, αποφεύγοντας τις απότομες μεταγευματικές αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται όταν καταναλώνουμε τρόφιμαμε υψηλό ΓΔ. Επιπλέον, τα τρόφιμαχαμηλού ΓΔδίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Πώς επιλέγουμε επιδόρπια;Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αξιολογούμε είναι: ο χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης, η απουσία ζάχαρης, οι περιορισμένες θερμίδες και λιπαρά.

Η εταιρίαΓΙΩΤΗΣέχει δημιουργήσει την ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων Sweet&Balanceπου πληρούν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Οι γευστικές προτάσεις είναι πολλές: Σοκολάτες, Μousse σοκολάτας, Μιλφέιγ, Μίγμα για Κέικ, Κρέμα Ζαχαροπλαστικής είναι μερικές μόνο από τις προτάσειςSweet & Balance.

Γιατί είναι χρήσιμα τα επιδόρπια;Τα επιδόρπια εξ ορισμού αποτελούν κίνητρα επιδοκιμασίας σε προγράμματα διατροφής. Η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αποφυγή ατασθαλιών που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως έδειξε και σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο«Λαϊκό Νοσοκομείο»και αφορούσε ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που στο διαιτολόγιό τους υπήρχαν επιδόρπιαSweet&Balanceέως και 4 φορές την εβδομάδα έδειξαν καλύτερη και πιο εύκολη συμμόρφωση, με τελικό αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους (έως και 3 κιλά), ενώ πέτυχαν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και μείωσαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την αρτηριακή τους πίεση.

Τώρα πια κανείς δεν αποκλείεται από την απόλαυση ενός γλυκού, αφού υπάρχουν ταSweet&Balance.Μία ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη, με πολλές επιλογές για κάθε γούστο και μάλιστα χωρίς ενοχές!

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024