Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι γυρεύουν στο Ίντερνετ οι λάμπες, οι θερμοστάτες και τα κουδούνια;

Τι γυρεύουν στο Ίντερνετ οι λάμπες, οι θερμοστάτες και τα κουδούνια;

Μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε με τα φώτα του σπιτιού από το κινητό και να μετατρέψετε το σαλόνι σε «Μπαρπαρέλα» την ώρα του πάρτι. Μπορείτε να του έχετε έτοιμο το εσπρεσάκι μόλις σηκωθεί, ακόμα κι αν έχετε ήδη φύγει για τη δουλειά ή να ζεστάνετε το σπιτικό σας την κατάλληλη στιγμή πριν πατήσετε στο κατώφλι του. Κυρίως όμως, θα έχετε μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, θα κάνετε καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη σας. 

Μπορεί να αρχίσετε να παίζετε με τα φώτα του σπιτιού από το κινητό και να μετατρέπετε το σαλόνι σε ντίσκο «Μπαρπαρέλα» κάθε βράδυ. Μπορεί να έχετε έτοιμο το εσπρεσάκι του μόλις σηκωθεί, ακόμα κι αν έχετε ήδη φύγει για τη δουλειά ή να ζεστάνετε το σπιτικό σας την κατάλληλη στιγμή πριν πατήσετε στο κατώφλι του. Κυρίως όμως, με το Ίντερνετ στα «πράγματα» του σπιτιού που μπαίνουν στην πρίζα θα εξορθολογίσετε την κατανάλωση ρεύματος, θα κάνετε καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη σας.

Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις προσπαθούν σήμερα να επιλύσουν το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας σε μαζική κλίμακα. Πηγή του προβλήματος είναι ότι οι καταναλωτές –στο σπίτι και στις επιχειρήσεις- δεν είχαν ως τώρα στην διάθεσή τους μέσα ικανά να τους ενημερώσουν αναλυτικά, να τους δώσουν την δυνατότητα να ελέγξουν και να διαχειριστούν βέλτιστα την κατανάλωση, είτε αυτή αφορά το σύστημα θέρμανσης, είτε στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σήμερα όμως, τα μέσα υπάρχουν: Είναι οι αισθητήρες που μετρούν την θερμοκρασία, την υγρασία ή τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του εσωτερικού των κτιρίων. Είναι το μικροσκοπικό τσιπ ασύρματης δικτύωσης WiFi και η διαρκής διαθεσιμότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ από το σπίτι. Έτσι, σήμερα τα «πράγματα» στο σπίτι αποκτούν πρόσβαση στο Ίντερνετ, αναγνωρίζονται και οι διακόπτες τους ελέγχονται από φορητές συσκευές και app του εξουσιοδοτημένου χρήστη. Γεννήθηκαν οι έξυπνοι λαμπτήρες, οι έξυπνοι θερμοστάτες, οι έξυπνες κλειδαριές, τα έξυπνα θυροτηλέφωνα και τα έξυπνα κουδούνια.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση ρεύματος, πολλές από τις ιδέες που έχουν παρουσιαστεί αφορούν στην λεπτομερή καταγραφή της κατανάλωσης ανά συσκευή. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να ελαχιστοποιήσουν τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση του συστήματος στο σπίτι. Δουλειά του hub, να καταγράφει, να ενημερώνει και να ελέγχει τις συσκευές.

Τα περισσότερα συστήματα φέρνουν νέους ενοίκους στο Ίντερνετ των Πραγμάτων. Συνδέουν δηλαδή τους μετρητές τους και τις κονσόλες τους στο Ίντερνετ από το σπίτι και δίνουν την δυνατότητα στον καταναλωτή να βλέπει μια λεπτομερή εικόνα της κατανάλωσης αλλά και να ελέγχει από απόσταση τις συσκευές του –να τις ενεργοποιεί και να τις απενεργοποιεί, να τις ρυθμίζει, ή να στέλνει αυτόματα πληροφορία που θα πυροδοτήσει την ενεργοποίηση και την ρύθμισή τους. Για παράδειγμα, οι έξυπνοι οικιακοί αυτοματισμοί μπορεί να συνυπολογίζουν ακόμα και τις μεταβολές στις καιρικές συνθήκες, τον φυσικό φωτισμό ακόμα και το πόσο κοντά στο σπίτι βρίσκεστε ή, τι κάνετε, για να ρυθμίσουν πότε και πώς θα ορίσουν την θερμοκρασία ή το επίπεδο του φωτισμού. Συγκεντρώνουν δε, χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για να μειώσετε την κατανάλωση, εισάγοντας μάλιστα ενίοτε στην εξίσωση και το παιχνίδι: Κάθε φορά που πετυχαίνετε τον ενδεδειγμένο στόχο μείωσης της οικιακής κατανάλωσης, το μοιράζεστε με τους φίλους σας και επιβραβεύεστε γι΄αυτό ώστε να έχετε ένα κίνητρο για να συνεχίσετε, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργείτε την περιβαλλοντική σας συνείδηση.

«Οι λογαριασμοί ελαχιστοποιούνται και η άνεση μεγιστοποιείται», αυτό είναι το μότο των νεότευκτων επιχειρήσεων που καινοτομούν στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Πώς όμως φαντάζονται οι startup το ενεργειακά έξυπνο σπίτι;

Stack Lighting: Λαμπτήρες Alba

Ο Νιλ Τζόσεφ, ιδρυτής της Stack Lighting διέκρινε πως τα φώτα στα κτίρια δεν λειτουργούν καν όπως οι οθόνες των smartphone μας: H φωτεινότητά τους δεν προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος ή στις ανάγκες μας και δεν απενεργοποιούνται μόνα τους όταν δεν υπάρχει κανείς στον χώρο.

Ο Alba είναι ο πρώτος λαμπτήρας με ενσωματωμένους αισθητήρες φωτός και κίνησης. Συνυπολογίζει αυτόματα τον φυσικό φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου, επιλέγει την θερμοκρασία του χρώματος ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο, και ενεργοποιείται/απενεργοποιείται αυτόματα ανάλογα με την πληρότητα του δωματίου.
«Αυτή είναι μια έξυπνη λάμπα», λέει με έμφαση ο δημιουργός του Alba, «όχι εκείνες που μεταφέρουν απλώς τον έλεγχο σε ένα smartphone καθιστώντας την διαδικασία μάλλον πιο περίπλοκη από το άνοιγμα και το κλείσιμο ενός διακόπτη στον τοίχο.»

Η Stack Lighting υπόσχεται πως, η εξοικονόμηση ενέργειας από τον τρόπο λειτουργίας των δικών της λαμπτήρων κυμαίνεται μεταξύ 60%-80% σε σχέση με τους λαμπτήρες LED, με μια απλή εγκατάσταση (ένα σημείο ελέγχου και αντικατάσταση λαμπτήρων).
Το hub των Alba και δύο λάμπες Alba κοστίζουν 169 δολάρια, ενώ κάθε επιπλέον λάμπα 60 δολάρια.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για τους λαμπτήρες Alba της Stack Lighting

LIFX: «Έξυπνοι» Λαμπτήρες με διάρκεια ζωής 40.000 ώρες

Ο LIFX είναι επίσης ένας έξυπνος λαμπτήρας που κέρδισε το ενδιαφέρον και την επένδυση χρηστών του Διαδικτύου συγκεντρώνοντας τον Σεπτέμβριο του 2012 από το crowdfunding στο Kickstarter 1,3 εκατομμύρια δολάρια σε έξι ημέρες.

LIFX from LIFX on Vimeo.

Μια ή περισσότερες έξυπνες λάμπες της LIFX μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Wi-Fi του σπιτιού (και «μιλάνε» η μία στην άλλη μέσω ενός άλλου πρωτοκόλλου, του 802.15.4 δημιουργώντας ένα δίκτυο mesh). Λειτουργούν κατ’εντολή του χρήστη του smartphone με το συνοδευτικό app αλλά και από τον διακόπτη στον τοίχο. O χρήσης μπορεί να ανοιγοκλείνει τα φώτα από το τηλέφωνό του, να αυξομειώνει την ένταση του φωτός και να επιλέγει το χρώμα ανάλογα με την διάθεσή του. Επίσης, μπορεί να κάνει… φωτορυθμικά αφού συγχρονίσει τις εναλλαγές των χρωμάτων και της έντασης των λαμπτήρων LIFX με την μουσική από το κινητό του τηλέφωνο. Πρόσφατα, προστέθηκε η δυνατότητα να ανάβουν ή να σβήνουν τα φώτα καθώς ο χρήστης πλησιάζει ή φεύγει από το σπίτι του (δημιουργία geofence): Το app αρχίζει να αναζητά το οικιακό δίκτυο ασύρματης δικτύωσης όταν ο χρήστης βρεθεί εντός της ορισμένης γεωγραφικής απόστασης από το σπίτι του, για να προσαρμόσει τον φωτισμό του σπιτιού. Ακόμα, το ξυπνητήρι στο τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση των λαμπτήρων LIFX.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες καινοτόμες λύσεις, δεν απαιτείται καμία επέμβαση στον ηλεκτρικό πίνακα, αφού αρκεί η αντικατάσταση των παραδοσιακών λαμπτήρων με τους λαμπτήρες LED κατανάλωσης 17W, διάρκειας ζωής 40.000 ωρών («αρκετή για 27 χρόνια με 4 ώρες φωτισμό καθημερινά», σύμφωνα με την εταιρεία). Επίσης, οι λαμπτήρες καταναλώνουν 1,7 W όταν τεθούν σε κατάσταση αναμονής (off από το app ή από τον διακόπτη), για να διατηρούν την σύνδεσή τους με το WiFi. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι για τη λύση της LIFX δεν απαιτείται hub, -που επιβαρύνει το κόστος από 50 έως και 120 δολάρια- κάθε λαμπτήρας LIFX κοστίζει 100 δολάρια και είναι ακριβότερος από άλλες ανταγωνιστικές λύσεις, όπως οι Philips Hue Lux ή οι Belkin WeMo ή οι GE Link.

Η εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. έχει προαναγγείλει την διάθεση των λαμπτήρων LIFX στην ελληνική αγορά από τον Αύγουστο 2014.

Smappee, Ecois.me: Πόσο καίει η καφετιέρα, το ψυγείο ή, το σίδερο;

Ξέρατε ότι ο καθημερινός σας εσπρέσσο σας κοστίζει 3,13 ευρώ το χρόνο; Ή, πόσο μάλλον, ότι ο υπολογιστής σας ξοδεύει 295,75 ευρώ σε ρεύμα αφού παραμένει ενεργός κατά μέσο όρο 14+ ώρες την ημέρα; Το smappee μετατρέπει σε πληροφορία (την ονομάζει «Appliance DNA»), τα δεδομένα από την κατανάλωση ρεύματος των οικιακών συσκευών.

Η νεοσύστατη Smappee από το Κόρτρικ του Βελγίου προσεγγίζει το θέμα της κατανάλωσης ενέργειας συνολικά. Ποιος αλήθεια γνωρίζει ότι όλες αυτές οι συσκευές που βρίσκονται καθημερινά σε κατάσταση αναμονής μπορεί να κοστίζουν 200 ευρώ το χρόνο; Το πρόβλημα με την σπατάλη ενέργειας έγκειται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καταναλώνει κάθε μια συσκευή και πως θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε την λειτουργία τους πιο έξυπνα.

Η Smappee προτείνει την εγκατάσταση μιας κεντρικής μονάδας δίπλα στον πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος. Η συσκευή αυτή σε συνδυασμό με τις ειδικές πρίζες του, αναγνωρίζουν αυτόματα τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού και καταγράφουν πόσα Watt καταναλώνουν. Με ένα app στο smartphone, ο χρήστης μπορεί να δει όχι μόνο εάν άφησε ανοικτά τα φώτα ή την κονσόλα, αλλά και να διακρίνει ποιες συσκευές είναι σπάταλες.

Το energy monitor της Smappee κοστίζει 169 ευρώ και έξι επιπλέον Comfort Plugs 60 ευρώ.


Ομοίως, η ecois.me χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό τρόπο αναγνώρισης των ηλεκτρικών συσκευών και των καταναλωτικών τους συνηθειών (spectrum and power analysis). Επίσης, η λύση της δεν περιλαμβάνει επιπλέον πρίζες και διαφέρει από το Smappee ως προς την διάθεση του προϊόντος: χρησιμοποιεί το συνδρομητικό μοντέλο για να συνδράμει διαχρονικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ecois.me ιδρύθηκε από τους Ουκρανούς Alexander Diatlov, Ivan Pasichnyk. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα διαθέσει το ecois.me ως προϊόν στην αγορά, υπόσχεται όμως μεγαλύτερη οικονομία στον λογαριασμό ρεύματος (έως 30%).

Intelen: Η κατανάλωση ρεύματος παιχνιδάκι


Μια ελληνική εταιρεία, η Intelen, με επικεφαλής τον Δρ Βασίλη Νικολόπουλο και τον συνιδρυτή της Κωνσταντίνο Στάικο, έχει ήδη πετάξει στο εξωτερικό επιδεικνύοντας την δική της πρόταση στον τομέα της ενέργειας.
Η λύση της Intelen απευθύνεται σε παρόχους ενέργειας και τους δίνει την δυνατότητα πληροφορούν και να παροτρύνουν τους συνδρομητές τους να διαχειρίζονται βέλτιστα την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι τους… παίζοντας ένα παιχνίδι στο Facebook.

Με κίνητρο την αναγνώριση, οι χρήστες πείθονται να εξορθολογήσουν ή να μειώσουν την κατανάλωση διακρίνοντας που γίνεται σπατάλη.

Δεδηλωμένος σκοπός της ομάδας της Intelen, «να αλλάξει την ανθρώπινη συμπεριφορά» απέναντι στις καταναλωτικές μας συνήθειες, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ενέργεια.

Tado: Έλεγχος του οικιακού συστήματος θέρμανσης

Μετά την Nest –στην οποία η Google επένδυση 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια– μια ακόμα εταιρεία επιχειρεί να ξεχωρίσει για το δικό της σύστημα ελέγχου της θέρμανσης στο σπίτι, κόστους 249 ευρώ. Η Tado υπόσχεται ότι τα έξοδά σας για θέρμανση μπορούν να μειωθούν έως και 26% εάν αποκτήσετε το δικό της έξυπνο θερμοστάτη.

Το Tado αναλαμβάνει να ενεργοποιεί, να ρυθμίζει και να απενεργοποιεί το οικιακό σύστημα θέρμανσης ανάλογα με το πότε είστε ή δεν είστε στο σπίτι (αφού κοινοποιήσετε την διεύθυνση του σπιτιού σας και συνδέσετε το smartphone σας με την λειτουργία του συστήματος), ανάλογα με την τρέχουσα πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες αλλά και, μαθαίνοντας σταδιακά, τον χρόνο που απαιτείται για να ζεσταθεί το δικό σας σπίτι.

Αυτές δεν είναι οι μόνες καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ενέργειας, ούτε κάποια από αυτές έχει ήδη εξαπλωθεί τόσο ώστε να αλλάξει τον κόσμο. Σε πολλές από τις προαναφερόμενες προτάσεις μπορεί να υπάρχουν μικρές αλλά κρίσιμες αδυναμίες. Τι θα γίνει εάν η σύνδεση στο Ίντερνετ διακοπεί και χάσετε τον έλεγχο των συνδεδεμένων συσκευών; Ο φιλοξενούμενός σας θα κρυώσει εάν ξεχάσετε ότι το σύστημα θέρμανσης παραμένει ενεργοποιημένο μόνο όταν εσείς είστε στο σπίτι. Ή, μπορεί να διακρίνετε πως η πολυπλοκότητα αυξάνεται και προτιμάτε να ανοιγοκλείνετε τους διακόπτες στον τοίχο.

Δείτε επίσης:

Βαγγέληηηηη!

Το έξυπνο οικιακό σπίτι ίσως τελικά είναι αυτό που απλώς μας υπηρετεί όταν το διατάξουμε να το κάνει:
Οι περισσότεροι θα θυμάστε τον απίθανο ηθοποιό Χρόνη Εξαρχάκο να διατάζει την πόρτα να ανοίξει ανεβάζοντας σταδιακά την ένταση της φωνής του στην ελληνική ταινία «Μια ελληνίδα στο χαρέμι».


Σήμερα, επιστήμονες από την Ελλάδα (από το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»), την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Αυστρία επιχειρούν να φτάσουν την τεχνολογία στα όριά της, για να κάνουν κάτι ανάλογο.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο DIRHA (Distant-speech Interaction for Robust Home Applications) επιχειρούν να εξοπλίσουν ένα διαμέρισμα στο Τρέντο της Ιταλίας με όλους τους απαραίτητους αυτοματισμούς, αλλά κυρίως ένα σύστημα αναγνώρισης γλώσσας ακόμα και από διαφορετικούς ομιλητές, σε θορυβώδη περιβάλλοντα όπως το σπίτι μας, που θα επιτρέπει να ζητούν από οποιοδήποτε δωμάτιο τον έλεγχο του φωτισμού, της πόρτας ή άλλων οικιακών αυτοματισμών. Η πρόκληση είναι μεγάλη, όμως η ομάδα έχει ήδη να επιδείξει πολύ ενδιαφέροντα παραδοτέα, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

  • Όλοι οι διακόπτες του σπιτιού στο iPhone, με το Homekit του Apple iOS 8 Καθώς πηγαίνετε για ύπνο, το τηλέφωνό σας, μεταξύ άλλων, θα χαμηλώνει τα φώτα, θα κλειδώνει τις πόρτες και θα ρυθμίζει τον θερμοστάτη. Η Apple επιχειρεί να αποτελέσει τον κόμβο που θα ενώσει όλα τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού, δεδομένου ότι οι σημερινές έξυπνες οικιακές συσκευές που προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν έχουν ποτέ «μιλήσει» μεταξύ τους, ούτε μπορούν να ελεγχθούν από την ίδια εφαρμογή. Η Apple υπόσχεται ακόμα και έλεγχο με ψηφιακή βοηθό, την Siri.
Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024