Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ανεργία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα των γυναικών

Η ανεργία επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα των γυναικών

Η ανεργία μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών, 20 - 25 ετών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα η οποία δείχνει ότι όσο περισσότερο διαρκεί η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση της στη γονιμότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η ανεργία μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών, 20 – 25 ετών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα η οποία δείχνει ότι όσο περισσότερο διαρκεί η ανεργία, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση της στη γονιμότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πρίνστον, με επικεφαλής την Δρ Τζάνετ Κάρι, συσχέτισαν στατιστικά στοιχεία για τη γονιμότητα των γυναικών (γεννήσεις ανά έτος) με τον δείκτη της ανεργίας στις ΗΠΑ. Aνέλυσαν πάνω από 140 εκατομμύρια γεννήσεις κατά την περίοδο 1975 – 2010, εστιάζοντας στην ημερομηνία της σύλληψης του παιδιού αντί της γέννας, καθώς είναι η αρχική απόφαση για την εγκυμοσύνη αυτή που κυρίως επηρεάζεται από την προσωπική και γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Η ανάλυση έδειξε ότι για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα (1%) που αυξάνεται η μέση ανεργία, μειώνεται η μέση γονιμότητα των γυναικών, ηλικίας 20 έως 24 ετών, κατά έξι γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σε βάθος χρόνου (έως την ηλικία των 40 ετών για τις ίδιες γυναίκες), έχουν χαθεί συνολικά 14,2 γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες εξαιτίας της αρχικής αύξησης της ανεργίας κατά 1%. Αυτή η πιο μακροπρόθεσμη επίπτωση οφείλεται κυρίως στις γυναίκες που -λόγω ανεργίας- τελικά δεν αποκτούν παιδιά.

Επιπλέον, μία αύξηση 1% στον δείκτη ανεργίας στις γυναίκες 20 – 24 ετών σχετίζεται με αύξηση κατά 0,5% του αριθμού των γυναικών που δεν παντρεύονται ποτέ στη ζωή τους. Αυτό συμφωνεί με προηγούμενα ευρήματα ότι όσο αυξάνεται η ανεργία σε μια χώρα, τόσο μειώνονται οι γάμοι, συνεπώς και οι γεννήσεις παιδιών.

Η μελέτη επισημαίνει ότι αν σε μια χώρα υπάρχει παρατεταμένη ύφεση και ανεργία (π.χ. όπως συνέβη στο Μεσοπόλεμο), τότε κατά τη συνολική περίοδο των ετών που η οικονομία θα βρίσκεται σε πτώση, θα «χαθεί» αθροιστικά ένας καθόλου αμελητέος αριθμός παιδιών λόγω λιγότερων γεννήσεων. Αυτή η διαπίστωση δεν αποκλείεται να αφορά και μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η ανεργία εδώ και χρόνια εμφανίζει σημαντική αύξηση και δεν αναμένεται να υποχωρήσει γρήγορα στα προ κρίσης επίπεδα.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη μελέτη που εστιάζει στη σχέση ανεργίας και γονιμότητας. Οι περισσότερες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γονιμότητα πέφτει βραχυπρόθεσμα λόγω της ανεργίας, όμως, ως τώρα ήταν άγνωστο αν πρόκειται για μια προσωρινή επίπτωση, καθώς οι περισσότερες γυναίκες μπορεί απλώς να αναβάλλουν τη γέννηση ενός παιδιού, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι πέρα από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, υπάρχουν και μακροπρόθεσμες. Δηλαδή οι ίδιες γυναίκες που βίωσαν την ανεργία κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, κάνουν τελικά λιγότερα ή καθόλου παιδιά κατά την αναπαραγωγική ηλικια.

«Είναι πράγματι αξιοσημείωτο ότι οι αλλαγές στις μακροοικονομικές συνθήκες κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή έχουν τέτοια σημαντική επίπτωση στην μελλοντική ζωή μιας γυναίκας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024