Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η περίμετρος της μέσης επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η περίμετρος της μέσης επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η αύξηση της περιμέτρου της μέσης συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Η αύξηση της περιμέτρου της μέσης συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Ουσα Μενον του Τμήματος Γυναικολογικών Καρκίνων, διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον πέντε εκατοστά στην περίμετρο της μέση μετά τα 25 έτη ζωής, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνει κατά 33%, μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου και ειδικά όταν τα περιττά κιλά συσσωρεύονται στη μέση. Το μέγεθος της περιφέρειας (που εξαρτάται από τη συσσώρευση τοπικού λίπους) έχει συσχετιστεί στο παρελθόν και με άλλες μορφές καρκίνου, όπως παγκρέατος, μήτρας και ωοθηκών. Αν και ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το λίπος της μέσης είναι μεταβολικά πιο ενεργό από ό,τι το λίπος σε άλλες περιοχές. Αυτό το «δραστήριο» λίπος ενισχύει τα επίπεδα των οιστρογόνων, που αποτελούν «καύσιμα» για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η τριετής μελέτη αφορούσε πάνω από 90.000 γυναίκες, άνω των 50 ετών, από τις οποίες σχεδόν οι 1.100 εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού. Αν μεταξύ 25 ετών και εμμηνόπαυσης, μια γυναίκα είχε αυξήσει την περίμετρο της μέσης της κατά τουλάχιστον πέντε εκατοστά, τότε ο κίνδυνος ήταν 33%, ενώ αν η περίμετρος είχε αυξηθεί κατά 10 εκατοστά ανά δεκαετία, τότε ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξανόταν κατά 77%. Σύμφωνα με τη μελέτη, τρεις στις τέσσερις γυναίκες είχαν αναφέρει αύξηση της περιμέτρου της μέσης τους, καθώς μεγάλωναν.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι, ο συσχετισμός πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες, ενώ αναγνώρισαν ότι η μελέτη τους βασίστηκε στο κατά πόσο οι γυναίκες που συμμετείχαν, ήταν σε θέση να θυμούνται σωστά την περίμετρο της μέσης τους ανά δεκαετία.

Να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις το 40% των καρκίνων του μαστού είναι δυνατό να αποφευχθούν με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τον έλεγχο του βάρους και τη σωματική άσκηση. Η ορμονική θεραπεία για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το οικογενειακό ιστορικό και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του μαστού, ενώ αντίθετα η εγκυμοσύνη δρα προστατευτικά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Μαρτίνες έστειλε την Άστον Βίλα στα ημιτελικά του Conference (2-1 κ.δ, παρ, 3-4 πεν.)

Η Άστον Βίλα προκρίθηκε στους «4» του Εuropa Conference League, με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες να είναι ο ήρωας για την ομάδα του Ουνάι Έμερι, αφού απέκρουσε δύο πέναλτι στην «ρώσικη ρουλέτα»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024