Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελέτη για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στον παιδικό εγκέφαλο

Μελέτη για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στον παιδικό εγκέφαλο

Τη διενέργεια έρευνας, την μεγαλύτερη παγκοσμίως, θα πραγματοποιήσουν Βρετανοί επιστήμονες με στόχο να δώσουν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

Τη διενέργεια έρευνας, την μεγαλύτερη παγκοσμίως, θα πραγματοποιήσουν Βρετανοί επιστήμονες με στόχο να δώσουν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και άλλων ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

«Επιστημονική ομάδα υπό τον Δρ Πάτρικ Χάγκαρντ, από τον προσεχή Σεπτέμβριο και για τρία χρόνια, θα θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση 2.500 παιδιά, ηλικίας 11-12 ετών, στο πλαίσιο της Έρευνας για τη Γνωστική Λειτουργία, τους Εφήβους και τα Κινητά Τηλέφωνα (SCAMP) που διενεργείται από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Υγείας.

Το δείγμα θα συλλεχθεί από 160 σχολεία των προαστίων του Λονδίνου, μέσω ειδικών προσκλήσεων που θα σταλούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό για την εγγραφή των μαθητών.

«Πρόκειται για μια υψηλής σημασίας μελέτη, τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε παιδιά για τις επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων», εξηγεί ο Δρ Χάγκαρντ, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι έρευνες στον τομέα αυτό είναι «υψηλής προτεραιότητας».

Ο λόγος που επιλέχθηκε η ηλικιακή ομάδα των 11-12 ετών είναι διότι αντιστοιχεί στην είσοδο των παιδιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το ποσοστό των παιδιών αυτής της ομάδας που κατέχει κινητό τηλέφωνο, αγγίζει το 70%. Στην ηλικία των 14 ετών, το ποσοστό ανέρχεται στο 90%.

Εξάλλου, αν και η επίδραση της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία του εγκεφάλου και στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου αποτελεί μείζον επιστημονικό ζήτημα, οι έρευνες εστιάζονται κυρίως στους ενήλικες. Οι βρετανοί ερευνητές πιστεύουν λοιπόν ότι, οι επιπτώσεις των νέων αυτών τεχνολογικών εφαρμογών είναι «λιγότερο μελετημένες στα παιδιά» και γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν «εάν ο αναπτυσσόμενος παιδικός εγκέφαλος είναι πιο ευαίσθητος στα πεδία των ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούν τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας».

Η μελέτη θα επικεντρωθεί στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη ή η συγκέντρωση, ενώ γονείς και παιδιά θα ερωτηθούν για τον τρόπο χρήσης του κινητού τηλεφώνου και άλλων ασύρματων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι ταμπλέτες, και θα αναλυθούν επίσης δεδομένα από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

«Τα επιστημονικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα ως τώρα είναι καθησυχαστικά και δεν δείχνουν κάποια σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε κύματα ραδιοσυχνοτήτων από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου σε ανηλίκους βραχυπρόθεσμα – δηλαδή με χρήση λιγότερο από 10 χρόνια», εξηγεί ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του Κέντρου για το Περιβάλλον και την Υγεία του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την έρευνα.

«Όμως τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σχετικά με την μακροπρόθεσμη εντατική χρήση και τη χρήση από παιδιά είναι περιορισμένα και λιγότερο σαφή», προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Μ. Βρετανίας, δεν πρέπει να επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου από παιδιά κάτω των 16 ετών, παρά μόνο σε περιπτώσεις πραγματικής ανάγκης και πάντα με συνδυαστικά με συσκευές hands-free.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024