Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θρήνος και οργή για τη μεγαλύτερη τραγωδία σε ορυχείο της Τουρκίας

Θρήνος και οργή για τη μεγαλύτερη τραγωδία σε ορυχείο της Τουρκίας

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία για τους ανθρακωρύχους της πόλης Σόμα. Οι νεκροί έφθασαν τους 274 και πρόκειται πλέον για τη μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε ορυχείο της Τουρκίας. Αγνοούνται τουλάχιστον 120 άτομα και 80 είναι οι τραυματίες. Οργισμένα τα συνδικάτα κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας. «Ερντογάν παραιτήσου» φωνάζουν διαδηλωτές σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σόμα. Φωτορεπορτάζ, βίντεο.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία για τους ανθρακωρύχους της πόλης Σόμα. Οι νεκροί έφθασαν τους 274 και πρόκειται πλέον για τη μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώνεται σε ορυχείο της Τουρκίας. Αγνοούνται τουλάχιστον 120 άτομα και 80 είναι οι τραυματίες. Οργισμένα τα συνδικάτα κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ δημοσιογράφοι και συγγενείς κρατούνται σε απόσταση για να μην εμποδίζουν την επιχείρηση διάσωσης. Ωστόσο, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων λιγοστεύουν δραματικά.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται κατά πληροφορίες ένας 15χρονος, γεγονός που συνηγορεί στις καταγγελίες ότι στο ορυχείο εργάζονταν ανήλικοι -αν και η κυβέρνηση Ερντογάν το διαψεύδει.

Ομάδα είκοσι ψυχολόγων έχει σπεύσει στην περιοχή για να παράσχει ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Αλβανία, έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στον τόπο της τραγωδίας ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά «εξηγώντας» επίσης στους δημοσιογράφους πως «αυτά γίνονται συνεχώς»…

Απαντώντας στις επικρίσεις των συνδικάτων που μιλούν για έλλειψη βασικών κανόνων ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι υγειονομικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι για την ασφάλεια είχαν γίνει στην πόλη Σόμα στον Μάρτιο.

«Δολοφόνε» φώναζαν την ίδια στιγμή εξαγριωμένοι κάτοικοι της πόλης Σόμα. Ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν με κλωτσιές στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και έσπασαν τα παράθυρα τριών οχημάτων της πρωθυπουργικής αυτοκινητοπομπής.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τα πλήθη που ζητούσαν την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη μετασχηματιστή, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά που ακόμη δεν έχει σβήσει.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, έχει κάνει λόγο για 350 νεκρούς.

{{{ map }}}Όλοι οι νεκροί πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σόμα της επαρχίας της Μαγνησίας. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.

Οργή για την πολύνεκρη τραγωδία

Αυξημένη είναι και η οργή κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την καταστροφή. Τουρκικά συνδικάτα διατυπώνουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τον περασμένο μήνα αίτημα της αντιπολίτευσης για διερεύνηση του θέματος της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στα ορυχεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ανθρακωρυχείου της Σόμα, η Soma Komur Isletmeri, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η καταστροφή σημειώθηκε «παρά τα ύψιστα μέτρα ασφαλείας και τις επιθεωρήσεις».

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τελευταία επιθεώρηση στο ανθρακωρυχείο είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου και ότι η εταιρεία εφάρμοζε τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας.

Η Τουρκία έχει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της ασφάλειας των ορυχείων στην Ευρώπη, καθώς 2.554 μεταλλωρύχοι έχουν χάσει τη ζωή του από το 1991. Στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται οι νεκροί της Σόμα.

«Εάν υπήρξε αμέλεια, δεν θα κλείσουμε τα μάτια. Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ανάμεσά τους και διοικητικά και νομικά μέτρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024