Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους σε ορυχείο της Τουρκίας

Τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους σε ορυχείο της Τουρκίας

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης: Τουλάχιστον 205 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι -χωρίς καμία βοήθεια- στις υπόγειες στοές, όπου σημειώθηκε έκρηξη. Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, ενώ σβήνουν οι ελπίδες όσο περνούν οι πρώτες κρίσιμες ώρες. Τριήμερο πένθος στη χώρα.

Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης: Τουλάχιστον 205 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι -χωρίς καμία βοήθεια- στις υπόγειες στοές, όπου σημειώθηκε έκρηξη. Τριήμερο πένθος στη χώρα.

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, ενώ σβήνουν οι ελπίδες όσο περνούν οι πρώτες κρίσιμες ώρες.Μέχρι το μεσημέρι, ο απολογισμός των νεκρών βρισκόταν στους 205, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι θα αυξηθεί: «Κινούμαστε προς τη χειρότερη καταστροφή σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία» είπε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, προετοιμάζοντας τους πάντες για τα χειρότερα.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, κάνει λόγο για 350 νεκρούς.

Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά της επαρχίας της Μαγνησίας. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, κάτι που σημαίνει ότι στο ορυχείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Ακόμη και 18 ώρες μετά το δυστύχημα, ωστόσο, διασώθηκαν έξι εργάτες από το ορυχείο. {{{ map }}}

«Χάσαμε 201 αδέρφια μας εργάτες, και φοβόμαστε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί» είχε πει στον πρώτο απολογισμό τα ξημερώματα ο Γιλντίζ, ενώ ακόμη που συγγενείς των αγνοούμενων περιμέναν έξω από το ορυχείο ελπίζοντας να δουν τους οικείους ανάμεσα σε όσους απεγκλωβίζονται.

Ο Γιλντίζ διευκρίνισε ότι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οργή και πένθος

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη. Η έρευνα για επιζώντες, είχε πει τα ξημερώματα ο υπουργός Ενέργειας, έμπαινε «σε κρίσιμο στάδιο» όσο περνούσε η ώρα.

Ο μέσος μισθός ενός ανθρακωρύχου είναι περί τα 450 ευρώ.

Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων καταγγέλλει ότι από τότε που τα ορυχεία πέρασαν σε ιδιωτικό έλεγχο, η ελλιπής τήρηση των κανονισμών ασφαλείας έχει αυξήσει τη συχνότητα των ατυχημάτων.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος. Ήδη οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες ενώ ο πρωθυπουργός ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα.

Εξαιτίας του δυστυχήματος, περικόπηκαν σε μία μόνο τελετή οι εορτασμοί της 19ης Μαΐου για την απαρχή του κεμαλικού κινήματος.

Το χειρότερο δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία είχε σημειωθεί το 1992 στο Ζονκγουλντάκ της Μαύρης Θάλασσας, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 263 ανθρακωρύχους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024