Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οστεοπόρωση: Η ωκυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση του βάρους

Οστεοπόρωση: Η ωκυτοκίνη αναστρέφει την οστεοπενία και την αύξηση του βάρους

Μια δόση ωκυτοκίνης την ημέρα μπορεί να αναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν γάλλοι ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Endocrinology.

Μια δόση ωκυτοκίνης την ημέρα μπορεί να αναστρέψει την οστεοπενία και την αύξηση του σπλαχνικού λίπους που συνεπάγεται η εμμηνόπαυση, υποστηρίζουν γάλλοι ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Endocrinology.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας «Valrose» στη Νίκαια της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Δρ Εζ-Ζουμπιρ Αμρι, χορήγησαν 0,1 ή 1 mg/kg ωκυτοκίνης σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών, για μια περίοδο οκτώ εβδομάδων, και διαπίστωσαν ότι εμφάνισαν σημαντική μείωση του σωματικού τους βάρους, συγκριτικά με πειραματόζωα που είχαν κάνει εικονική θεραπεία.

Ενώ οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες είχαν μειωθεί σημαντικά στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε τεχνητή εμμηνόπαυση, οκτώ εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, η ωκυτοκίνη
εν μέρει κατάφερε να αποκαταστήσει τον αριθμό των οστεοκλαστών και να εξισορροπήσει τον αριθμό των οστεοβλαστών.

Επιπλέον, η ωκυτοκίνη προκάλεσε μερική αποκατάσταση της έκφρασης των δεικτών των οστεκλαστών και την πλήρη αποκατάσταση στους δείκτες των οστεοβλαστών.

Η ιστολογική ανάλυση του ενδο-κοιλιακού και υποδόριου λίπους από τα ποντίκια που είχαν πάρει ωκυτοκίνη έδειξε ότι, η θεραπεία είχε οδηγήσει σε σημαντική μείωση της λιπώδους μάζας προλαμβάνοντας τον σχηματισμό νέων λιποκυττάρων αντί να περιορίζει το μέγεθος των υπαρχόντων.

Η θεραπεία ωκυτοκίνης δεν επηρέασε το σωματικό βάρος των ποντικιών που είχαν υποβληθεί σε εικονική επέμβαση, ούτε και τον αριθμό των οστεοβλαστών και οστεοκλαστών. Αυτή η ομάδα των πειραματόζωων είχε ξεκινήσει τη θεραπεία με μια ημερήσια δόση ωκυτοκίνης ή εικονική αγωγή οκτώ εβδομάδες μετά την εικονική επέμβαση, δηλαδή σε φάση που είχε ήδη εκδηλωθεί η οστεοπενία και η αύξηση της ενδο-κοιλιακής λιπώδους μάζας.

Σε ένα άλλο σκέλος της έρευνας, οι ερευνητές χορήγησαν ωκυτοκίνη στα ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ωοθηκών ή εικονική επέμβαση, δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η πρώτη ομάδα πήρε καθημερινά 1 mg/kg ωκυτοκίνης τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια εικονική αγωγή για άλλες τέσσερις ή ωκυτοκίνη δύο φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες.

Τα πειραματόζωα που είχαν κάνει τέσσερις εβδομάδες θεραπεία με ωκυτοκίνη είχαν πάρει βάρος αμέσως μετά την διακοπή της αγωγής. Η θεραπεία με δύο φορές την εβδομάδα ωκυτοκίνη είχε συντελέσει σε μικρή και όχι σημαντική μείωση του όγκου του λιπώδους ιστού.

Τα ποντίκια που είχαν πάρει ωκυτοκίνη δύο φορές την εβδομάδα μετά την αφαίρεση των ωοθηκών τους εμφάνισαν μερική αποκατάσταση του οστικού όγκου, ενώ τα πειραματόζωα που είχαν κάνει θεραπεία για τέσσερις εβδομάδες όχι.

Παλαιότερη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας έχει δείξει ότι και στις γυναίκες τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο αίμα είναι χαμηλότερα μετά την εμμηνόπαυση, ειδικά όταν έχουν εκδηλώσει οστεοπόρωση.

Όπως είναι γνωστό, η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από αύξηση βάρους, παχυσαρκία και οστεοπόρωση. Η αύξηση του βάρους έχει τη μορφή σπλαχνικού λίπους, το οποίο έχει σχετιστεί με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου, μεταξύ άλλων παθήσεων.

Αν και άλλες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η παχυσαρκία λειτουργεί προστατευτικά έναντι της οστεοπόρωσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι αρνητικός ο συσχετισμός μεταξύ οστικής και σωματικής λιπώδους μάζας, δηλαδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση αφορά περίπου το 40% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί όσο αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης των σύγχρονων ανθρώπων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024