Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - Καρυπίδης

Προς διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – Καρυπίδης

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει με τις ακραίες τοποθετήσεις του ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης. Πολλά στελέχη ζητούν την επανεξέταση της υποψηφιότητας. Ο γόρδιος δεσμός αναμένεται να λυθεί κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπό τον Αλ.Τσίπρα, απόψε ή αύριο.

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει με τις ακραίες τοποθετήσεις του ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης. Την ώρα που πολλά στελέχη ζητούν την επανεξέταση της υποψηφιότητας, κάποιοι εξακολουθούν να προβληματίζονται, επικαλούμενοι την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο γόρδιος δεσμός αναμένεται να λυθεί κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υπό τον Αλ.Τσίπρα, που αναμένεται να συνεδριάσει αργότερα απόψε ή την Παρασκευή. Την ίδια ώρα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Βίτσας θα βρίσκεται στη Κοζάνη για επαφές.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είχε αρχικά προγραμματιστεί για χθες, Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε για την Πέμπτη, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί. Η επίσημη αιτιολογία ήταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κεφαλονιά, καθώς η παρουσία του στη συνεδρίαση κρίθηκε απολύτως αναγκαία υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ωστόσο, η αναβολή είναι ενδεικτική του κλίματος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα κρίνει ως «απολύτως απαραίτητη την παρουσία του προέδρου» στη συνεδρίαση, προκειμένου «να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».

Αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης, πολλοί εκτιμούν ότι η Πολιτική Γραμματεία θα αναζητήσει τρόπο απεμπλοκής από την υποψηφιότητα Καρυπίδη.

Μάλιστα, θεωρούν ότι εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώσει την υποψηφιότητα Καρυπίδη, που έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο κόμμα, θα είναι σε θέση να υποστηρίξει σθεναρότερα την υποψηφιότητα Βουδούρη, που επίσης βάλλεται.

Σε μια διπλωματική τοποθέτηση, σήμερα το πρωί, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π.Σκουρλέτης σημειώσε: «Αν τέτοιες απόψεις τις εννοούσε ο κ. Καρυπιδης, όχι μόνο υποψήφιος δεν θα είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν πρόκειται να περάσει. Μένει να δούμε αν εννοούσε αυτά τα πράγματα που είπε».

Ενδεικτικές του κλίματος, πάντως, είναι οι δηλώσεις στελεχών, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας:

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ.Στρατούλης (που εκφράζει και τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας) επισήμανε: «Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας στην Κεντρική Επιτροπή. Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, που θα πάρει απόφαση με δημοκρατικές διαδικασίες. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, κι αν έχει γίνει κάποιο λάθος θα ληφθούν δημοκρατικά οι αποφάσεις. Θα πάρουμε τις σωστές, πιστεύω, αποφάσεις».

Ο Ευκλ.Τσακαλώτος τόνισε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα, γιαυτό και συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν υπάρχει θέμα μονταζιέρας, αν ισχύουν έστω και τα
μισά από όσα λέγονται και γράφονται, είναι προφανές ότι έχει γίνει ένα λάθος και είναι προφανές ότι
δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο κ. Καρυπίδης».

Ο υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει συναντίληψη» με τον Θ.Καρυπίδη και πως «έχει πολλά μειονεκτήματα η υποψηφιότητά του».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τη λύση της παραίτησης του Θ.Καρυπίδη από την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας.

Σε κάθε περίπτωση, τις επιλογές για τη λύση του γόρδιου δεσμού πρόκειται να διερευνήσουν εκ του σύνεγγυς ο γραμματέας του κόμματος Δ.Βίτσας και ο υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστας Πουλάκης, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Κοζάνη για να συμμετέχουν σε σύσκεψη με το Περιφερειακό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Μακεδονίας.

Αλλωστε, ο γραμματέας του κόμματος είναι ο υπεύθυνος για τις υποψηφιότητες και σύμφωνα με δήλωση του Θ.Καρυπίδη είναι εκείνος που του έκανε την πρόταση.

Προς το παρόν, επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχολιάσει επί της ουσίας τις ακραίες και αντισημιτικές τοποθετήσεις του Θ.Καρυπίδη στο facebook, ενώ ο ίδιος με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «προπαγάνδα των ΜΜΕ» και «αφελείς συνοδοιπόρους της», ενώ υποστήριξε ότι έχει γαλουχηθεί με «τις αξίες της δημοκρατίας και της αριστεράς».

Το γεγονός είναι ότι το ζήτημα προκαλεί πολιτικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχει δεχθεί τα βέλη από το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου δήλωσε το πρωί της Πέμπτης για το ζήτημα: «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».

Οι τοποθετήσεις του Θ.Καρυπίδη προκάλεσαν την αντίδραση των εβραϊκών ενώσεων. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣ) ανέφερε: «Ελπίζουμε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενός μεγάλου δημοκρατικού κόμματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι εκφραστές τέτοιου είδους απόψεων, που ενθαρρύνουν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό να παραμείνουν στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας».

Παράλληλα το Αμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις αντισημιτικές δηλώσεις του Θ.Καρυπίδη, σημειώνοντας: «Οι ακραίες εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα δεν προέρχονται μόνο από τη Χρυσή Αυγή και την Ακρα Δεξιά, αλλά, όπως δείχνει και η ανάρτηση του Θεόδωρου Καρυπίδη στο facebook, και από την Ακρα Αριστερά».

Η ανακοίνωση του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου θυμίζουν «μονταζιέρα» της Συγγρού

Οι ακραίες τοποθετήσεις Καρυπίδη

Ο κ. Καρυπίδης έχει πάρει συνέντευξη από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που προκάλεσε συζητήσεις.

Ηλένα Κρητικού

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024