Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mini-IVF: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε προτού την επιλέξετε

Mini-IVF: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε προτού την επιλέξετε

Πολλές γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση αποθαρρύνονται από την ανάγκη για καθημερινές ενέσεις και τα υψηλού κόστους φάρμακα. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η επαναλαμβανόμενη χρήση υψηλών δόσεων φαρμάκων σχετίζεται συχνά με κακοήθειες.

Πολλές γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση αποθαρρύνονται από την ανάγκη για καθημερινές ενέσεις και τα υψηλού κόστους φάρμακα. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η επαναλαμβανόμενη χρήση υψηλών δόσεων φαρμάκων σχετίζεται συχνά με κακοήθειες.

Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν τον κίνδυνο της πολύδυμης κύησης και τους επακόλουθους πρόωρους τοκετούς, καθώς και το σύνδρομο γνωστό ως «σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών».

Η Mini – IVF είναι μια εντελώς νέα προσέγγιση στον τομέα αυτό. Η τεχνική αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Kato στην Ιαπωνία και βελτιώθηκε περαιτέρω από άλλους πρωτοπόρους της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όπως τον Δρ John Zhang στο Νέο Κέντρο Γονιμότητας Hope στη Νέα Υόρκη.

Με τη χρήση της Mini – IVF αποφεύγεται το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών σε ποσοστό εως 99% και είτε δεν απαιτεί καθόλου ενέσεις ή χρειάζονται πολύ λίγες (3 – 4). Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση το κόστος των φαρμάκων κυμαίνεται από 1.200 έως 2.000 ευρώ, ενώ το αναμενόμενο κόστος των φαρμάκων για τη Mini – IVF είναι το πολύ 400 έως 500 ευρώ.

Επιπλέον, η διαδικασία διέγερσης είναι πολύ απλή. Στη συμβατική εξωσωματικη γονιμοποίηση, συνήθως συλλέγονται 15 – 20 ωάρια, εκ των οποίων μόνο 4 – 5 (ανάλογα με την ηλικία) είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας. Αντιθετως, η mini-IVF ειναι σχεδιασμένη να συλλέγει λίγα ωάρια με λιγότερα φάρμακα διέγερσης (μικρότερο αριθμό ενέσεων), τα οποία όμως θα αναπτυχθούν σε υψηλής ποιότητας έμβρυα. Ως εκ τούτου, παρά τον μειωμένο αριθμό ωαρίων, ουσιαστικά δεν υπάρχει μείωση του αριθμού των κορυφαίας ποιότητας εμβρυων.

Πολλές ασθενείς που έχουν κακή ποιότητα εμβρύων, με την mini-IVF βελτιώνουν την ποιότητα των εμβρύων τους σημαντικά και καταλήγουμε στο να έχουμε εγκυμοσύνες σε περιπτώσεις που διαφορετικά δε θα είχαν καμία τύχη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μόνες παρενέργειες για τη γυναίκα, ειναι η ήπια κεφαλαλγία και/ή κόπωση, που θα διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες.

Είναι γνωστό ότι η εξαιρετικά υψηλή δόση διεγερτικών φαρμάκων που χρησιμοποιείται στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση φαίνεται να καταλήγει σε χειρότερο ποσοστό εμφύτευσης μετά την εμβρυομεταφορά. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μια πιο συγκρατημένη διέγερση. Δυστυχώς, όμως, τα χάπια που χρησιμοποιούνται για την Mini – IVF έχουν αρνητική επίδραση επί της δομής του ενδομητριου της μήτρας. Αυτό σημαίνει ότι από τη μία πλευρά ο ίδιος αριθμός των καλών ωαρίων μπορεί να ληφθεί με λιγότερη φαρμακευτική αγωγή, αλλά από την άλλη πλευρά το ποσοστό εγκυμοσύνης είναι μειωμένο λόγω της κακής ποιότητας του ενδομητριου.

Αυτό το πρόβλημα λύνεται με την κρυοσυντήρηση ή αλλιως καταψυξη των ωαριων και μετέπειτα των εμβρυων που εχουν προκύψει από τη γονιμοποιηση των υψηλής ποιότητας ωαρίων (λόγω της Mini – IVF). Η κρυοσυντήρηση αυτή εκτελείται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που λέγεται vitrification. Αυτό σημαίνει ότι τα ωάρια ή τα έμβρυα που καταψύχονται με αυτή τη μέθοδο στους -196 βαθμούς δεν επηρεάζονται δομικά, λόγω αυτής της προηγμένης τεχνικής, που τα προστατεύει σα να τα περιβάλλει ένα κρύσταλλο ασφαλείας. Έτσι το ποσοστό επιβίωσης μετά την απόψυξη είναι 95-98%.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνουμε ως εκ τούτου κρυομεταφορά κατά τη διάρκεια του φυσικού κύκλου, είτε κατά τη διάρκεια του επόμενου κύκλου ή του μεθεπόμενου. Έτσι το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για να δεχτεί την εμφύτευση των εμβρύων στο φυσικό τους περιβάλλον που είναι φιλικό, χωρίς ορμόνες, σε αντίθεση με την κλασσική IVF που το ενδομήτριο έχει «βομβαρδιστεί» με πολλές ορμόνες και είναι εχθρικό για το έμβρυο γι’ αυτό και έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας.

Στη Mini – IVF προτείνετε επίσης αυτό που είναι γνωστό ως SET (δηλαδή μεταφορά ενός μόνο εμβρύου, μιας βλαστοκύστης). Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης που σε έναν κύκλο συμβατικής εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτυγχάνονται από τη μεταβίβαση δύο έμβρυων. Με την Mini – IVF όμως δεν έχουμε τον κίνδυνο της δίδυμης κύησης με ότι αυτό συνεπαγεται.

Ποιες γυναίκες είναι οι καταλληλες υποψηφιες για Mini – IVF/ICSI;

  • Οι γυναίκες που δεν θα ήθελαν να υποβληθούν σε συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση και τη σχετική θεραπεία με υψηλή δόση διέγερσης.
  • Οι γυναίκες που αποθαρρύνονται από το κόστος των συμβατικών εξωσωματικών.
  • Οι γυναίκες που θα ήθελαν να συλλέξουν πολλαπλά ωάρια με μια προσπάθεια με σκοπό την καταψυξη αυτών ή στη συνέχεια την κατάψυξη εμβρύων (είναι το λεγόμενο social freezing).
  • Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη θεραπεία του καρκίνου και θα ήθελαν να έχουν ωάρια που γονιμοποιήθηκαν κατεψυγμένα.
  • Οι γυναίκες που είχαν άσχημες εμπειρίες με ορμονική διέγερση.
  • Οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
  • Οι low-responders, δηλαδή γυναίκες που έχουν μικρή ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση και οι οποίες έχουν ένα χαμηλότερο αποθεματικό των ωοθηκών (πρώιμη εμμηνόπαυση, οι γυναίκες που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους).
  • Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες συχνά παράγουν μόνο 1-3 ωάρια, παρά την ορμονική διέγερση.
  • Οι γυναίκες με αποτυχίες εμφύτευσης, δηλαδή εκείνες που είχαν πάντα καλά έμβρυα από τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά δεν έχει ποτέ επιτευχθεί η εμφύτευση ενός εμβρύου.

Λογω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την εξωσωματική γονιμοποίηση γίνονται συνεχώς έρευνες και βελτιώσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα ώστε με λιγότερα αλλά ποιοτικότερα ωάρια να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα η Mini – IVF εφαρμόζεται με επιτυχία θυμίζοντας στις υποψήφιες μητερες το αρχαίο ρητό «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ».

* Ο Δρ Αλέξανδρος Τσακίρης Phd MRCOG, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, είναι μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Γυναικολογων, του Λονδίνου.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024