Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από διατροφικές διαταραχές πάσχουν και τα νεαρά αγόρια

Από διατροφικές διαταραχές πάσχουν και τα νεαρά αγόρια

Συνήθως οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται με τις νεαρές γυναίκες, αλλά μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να αναδείξει ότι και οι νεαροί άνδρες έχουν εμμονή με την εμφάνισή τους και μπορεί να φτάσουν σε ακρότητες προκειμένου να έχουν το τέλειο σώμα.

Συνήθως οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται με τις νεαρές γυναίκες, αλλά μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να αναδείξει ότι και οι νεαροί άνδρες έχουν εμμονή με την εμφάνισή τους και μπορεί να φτάσουν σε ακρότητες προκειμένου να έχουν το τέλειο σώμα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Pediatrics, ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Άλισον Φιλντ, υποστηρίζουν ότι το νέο αυτό πρόβλημα μπορεί να θυμίζει διατροφική διαταραχή ή να περιλαμβάνει τη χρήση ουσιών και συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ συνήθως συνυπάρχει με την κατάθλιψη, την κατάχρηση αλκοόλ και τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά.

Οι επιστήμονες μελέτησαν απαντήσεις που είχαν δώσει, το διάστημα 1999 – 2011, έφηβα αγόρια σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση. Επίσης είχαν δώσει πληροφορίες σχετικά με τυχόν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως ναρκωτικά και κατάχρηση αλκοόλ. Μάλιστα, τα 5.527 αγόρια είχαν απαντήσει στα ερωτηματολόγια ανά τριετία, όταν ήταν μεταξύ 12 και 18 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 31% των εφήβων είχε σε κάποια φάση της εφηβείας καταφύγει στην ακατάσχετη στιγμιαία κατανάλωση τροφής ή στην πρόκληση εμετού. Περίπου το 9% ανέφερε υψηλά επίπεδα ανησυχίας για την μυϊκότητα του σώματός του και το 2% ανησυχούσε για την μυϊκότητα και χρησιμοποιούσε κάποιο συμπλήρωμα, αναβολικό στεροειδές ή αυξητική ορμόνη για την ενίσχυσή της. Η χρήση των εν λόγω προϊόντων αυξήθηκε στο 8% όταν οι ερευνητές μελέτησαν και τα αγόρια, 16 έως 22 ετών.

Εκτός από την μυϊκότητά τους, το 6% των νεαρών ανδρών ανησυχούσε επίσης και για το πόσο λεπτό ήταν το σώμα τους. Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου επικεντρώνονταν περισσότερο στην διατήρηση του μυϊκού τόνου. Πάντως, το 2-3% αυτών που ανησυχούσε αυστηρά για το βάρος του σώματος τους έτειναν να εκδηλώνουν μετέπειτα συμπτώματα κατάθλιψη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε το σκεπτικό μας σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η νευρογενής ανορεξία και η νευρογενής βουλιμία. Εκτιμούμε ότι περίπου μία στις 10 περιπτώσεις διατροφικών διαταραχών αφορά άνδρες. Άρα και οι άνδρες ανησυχούν πολύ για την εξωτερική τους εμφάνιση και κάνουν ή χρησιμοποιούν τρόπους για να μένουν αδύνατοι, ακόμη κι αν πρόκειται να φτάσουν στα άκρα», σημειώνει η Δρ Φιλντ.

Αν και δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι τα νεαρά άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το σώμα τους ή το βάρος τους, γιατροί και γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να παρατηρούν εγκαίρως τυχόν σημάδια αλλαγής στους εφήβους, που μπορεί να υποδηλώνουν κάποια διατροφική διαταραχή.

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024