Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μελέτη ρίχνει φως στο φαινόμενο της «μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας»

Μελέτη ρίχνει φως στο φαινόμενο της «μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας»

Μια μοναδική στο είδος της μελέτης, με δείγμα 16 ζεύγη διδύμων παιδιών, όπου το ένα ήταν παχύσαρκο και το άλλο όχι, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το φαινόμενο της μεταβολικά «υγιούς παχυσαρκίας», σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Μια μοναδική στο είδος της μελέτης, με δείγμα 16 ζεύγη διδύμων παιδιών, όπου το ένα ήταν παχύσαρκο και το άλλο όχι, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το φαινόμενο της μεταβολικά «υγιούς παχυσαρκίας», σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Οι ερευνητές της Μονάδας Έρευνας της Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στην Φινλανδία, διαπίστωσαν ότι σε οκτώ από τα ζεύγη των διδύμων, το παχύσαρκο παιδί ήταν «μεταβολικά υγιές» όπως και το έτερο μέλος του ζεύγους που είχε φυσιολογικό βάρος. Επίσης στα άλλα οκτώ ζευγάρια, το παχύσαρκο μέλος του ζεύγους είχε κακό λιπιδαιμικό προφίλ, υψηλότερο ηπατικό λίπος και αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης και αντίσταση, καθώς και αρτηριακή πίεση, όλα δείκτες των αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας που συντελούν στην εκδήλωση διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων και άλλων επιπλοκών.

Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των διδύμων έκανε τους επιστήμονες να μελετήσουν τις διαφορετικές λιπώδεις εναποθέσεις και τις οδούς μεταγραφής στον υποδόριο λιπώδη ιστό των παιδιών, ώστε να αναλήσουν το φαινόμενο της υγιούς μεταβολικά παχυσαρκίας.

Τα 16 ζευγάρια ήταν μονοζυγωτικοί δίδυμοι, ηλικίας 23-36 ετών και ελέγχθηκαν ως προς τα χαρακτηριστικά της μεταβολικής τους υγείας (υποδόριο και ενδο-κοιλιακό λίπος, ηπατικό λίπος) και έκαναν τεστ αντίστασης στη γλυκόζη, ενώ μετρήθηκαν επίσης τα λιπίδια, και άλλοι δείκτες φλεγμονής, όπως οι αδιποκίνες και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Τέλος, ερευνήθηκε η λειτουργία των μιτοχονδρίων και η φλεγμονή στον υποδόριο λιπώδη ιστό.

Σε όλα τα ζεύγη, η μέση διαφορά βάρους μεταξύ παχύσαρκου και αδύνατου διδύμου ήταν 17 κιλά. Στα μισά ζευγάρια, το παχύσαρκο παιδί είχε εφτά φορές υψηλότερο ηπατικό λίπος, 78% αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, σημαντική διαταραχή στο λιπιδαιμικό προφίλ και μεγαλύτερη τάση υψηλής αρτηριακής πίεσης, συγκριτικά με το αδύνατο δίδυμο.

Στους παχύσαρκους διδύμους, η έκφραση του υποδόριου λιπώδους ιστού στην μιτοχονδριακή οξειδωτική φωσφορυλίωση, η διακλαδισμένη αλυσίδα, ο καταβολισμός του αμινοξέος, η οξείδωση των λιπαρών οξέων και οι οδοί διαφοροποίησης των λιποκυττάρων ήταν υπορρυθμισμένοι, και η χρόνια φλεγμονή υπερρυθμισμένη, όλα δηλαδή μεταβολικά προβλήματα που μπορούν να συντελέσουν σε επιπλοκές και νοσηρότητα.

Στα άλλα οκτώ ζεύγη, οι παχύσαρκοι δίδυμοι δεν διέφεραν από τον αδύνατο δίδυμο αδερφό τους ως προς το ηπατικό λίπος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, τα λιπίδια, την αρτηριακή πίεση ή τα μεταβολικά χαρακτηριστικά του υποδόριου λιπώδους ιστού.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το στάδιο της υγιούς μεταβολικά παχυσαρκίας ενδέχεται να αλλάξει με την πάροδο της ηλικίας, ή την περαιτέρω πρόσληψη βάρους. Ωστόσο, προς το παρόν οι δύο μεταβολικά διακριτές ομάδες είχαν την ίδια ηλικία και ίδια επίσης ηλικία έναρξης της διαφοροποίησης ως προς την παχυσαρκία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης λοιπόν δείχνουν ότι η διατήρηση μιας υψηλής μιτοχονδριακής μεταγραδής και η έλλειψη φλεγμονής στον υποδόριο λιπώδη ιστό σχετίζονται με χαμηλό ηπατικό λίπος και υγιή μεταβολικά παχυσαρκία.

Περαιτέρω διερεύνηση του φαινομένου ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέους φαρμακευτικούς στόχους για την αντιμετώπιση ή και πρόληψη της παχυσαρκίας.

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024