Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκε η δίκη για την οικολογική καταστροφή του Prestige

Ολοκληρώθηκε η δίκη για την οικολογική καταστροφή του Prestige

Πάνω από 10 χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, η ακροαματική διαδικασία για τη χειρότερη μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Ισπανίας έφτασε την Τετάρτη στο τέλος της στην πόλη Λα Κορούνια της Γαλικίας, έπειτα από οκτώ μήνες. Οι ποινές που θα επιβληθούν στους τέσσερις κατηγορούμενους (δύο έλληνες, έναν ισπανό και έναν φιλιππινέζο που δικάστηκε ερήμην) πρόκειται να ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

Πάνω από 10 χρόνια μετά το ναυάγιο του Prestige, η ακροαματική διαδικασία για τη χειρότερη μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της Ισπανίας έφτασε την Τετάρτη στο τέλος της στην πόλη Λα Κορούνια της Γαλικίας, έπειτα από οκτώ μήνες.

Οι ποινές που θα επιβληθούν στους τέσσερις κατηγορούμενους πρόκειται να ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης πέντε ως δώδεκα ετών στον πλοίαρχο του Prestige, Απόστολο Μαγκούρα, 78 ετών, στον πρώτο μηχανικό του πλοίου Νικόλαο Αργυρόπουλο, και σε βάρος του τότε επικεφαλής της ισπανικής διεύθυνσης εμπορικού ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς.

Ακόμη, ζήτησε την επιβολή προστίμων ύψους 4,328 δισεκ. ευρώ σε ζημίες και τόκους.

Ερήμην δικάστηκε ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο φιλιππινέζος δεύτερος αξιωματικός Ιρένεο Μαλότο, ο οποίος διαφεύγει ως και σήμερα τη σύλληψη.

Την 13η Νοεμβρίου 2002 το Prestige δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας υπό σημαία Κοινοπολιτείας Μπαχαμών, που είχε κατασκευαστεί το 1976 και μετέφερε 77.000 τόνους πετρελαίου, εμφάνισε ρήγμα και διαρροή φορτίου, καθώς έπλεε μέσα σε καταιγίδα ανοικτά της Γαλικίας, στη βορειοδυτική Ισπανία.

Η διεύθυνση του εμπορικού ναυτικού της Ισπανίας έδωσε εντολή στο πλοίο να ρυμουλκηθεί στα ανοικτά – όπου κόπηκε στα δύο, στις 08:00 της 19ης Νοεμβρίου 2002, σε απόσταση 250 χλμ. από τις ακτές, όπου το βάθος της θάλασσας φθάνει τα 4.000 μ., με αποτέλεσμα το καύσιμο που μετέφερε να διαρρεύσει μολύνοντας 1.700 χλμ. ακτών στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στη Γαλλία.

Στην δίκη κατέθεσαν πάνω από 200 μάρτυρες και εμπειρογνώμονες. Οι 1.500 ενάγοντες ομαδοποιήθηκαν σε 55 πολιτικές αγωγές.

Ο πλοίαρχος και ο πλοιοκτήτης του Prestige κατηγόρησαν κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τις ισπανικές Αρχές ότι ευθύνονται για το ναυάγιο, διότι έδωσαν εντολή στο δεξαμενόπλοιο να απομακρυνθεί από τις ακτές.

Οι Αρχές «μάς έδωσαν πορεία 320, η οποία «δεν ήταν ασφαλής», είπε ο Α. Μαγκούρας. «Είχαμε ρήγμα και μάς λένε γυρίστε στον ωκεανό», συνέχισε ο έλληνας πλοίαρχος. «Επρόκειτο για την χείριστη επιλογή. Μάς εγκατέλειπαν πάνω σε ένα πλωτό φέρετρο, μάς έστελναν να πνιγούμε» κατήγγειλε.

Ο ίδιος επέμεινε ότι είναι αθώος, ενώ πρόσθεσε ότι είχε εντοπίσει σημάδια διάβρωσης στις δεξαμενές του πλοίου, αλλά δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Η συνήγορος υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας Mare Shipping επισήμανε ότι «αρχικά, επρόκειτο για μια μικρή διαρροή καυσίμου. Η απόφαση όμως των Αρχών να δώσουν εντολή στο πλοίο να απομακρυνθεί από τις ακτές το οδήγησε, είπε η ίδια, «σε μια πορεία αυτοκτονίας και επιδείνωσε τις δομικές ζημιές» του, προκαλώντας την καταστροφή.

Ο Λόπεθ-Σορς αντίθετα υποστήριξε πως η απόφαση αυτή ήταν σωστή κι είχε στόχο «να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος».

Ορισμένοι στην Ισπανία επέκριναν το γεγονός ότι ουδείς υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος προσήχθη στην δίκη.

Την ομάδα διαχείρισης της κρίσης του Πρεστίζ διηύθυνε ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που ενέχονται στην καταστροφή, πολιτικοί και μη, που καθόρισαν τη λήψη των αποφάσεων», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χουάν Λουίς Πία, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024