Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από γαλλικά κεφάλαια ελέγχεται η εταιρεία εξόρυξης βωξίτη ELMIN

Από γαλλικά κεφάλαια ελέγχεται η εταιρεία εξόρυξης βωξίτη ELMIN

Από γαλλικά κεφάλαια ελέγχεται πλέον, κατά πλειοψηφία, η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία ELMIN (Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις), τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης βωξίτη στη χώρα. Η εξαγορά της πλειονότητας των μετοχών της συνδυάστηκε με εισροή νέων κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδύσεων, ικανών να αποφέρουν τριπλασιασμό της εξόρυξης βωξίτη.

Από γαλλικά κεφάλαια ελέγχεται πλέον, κατά πλειοψηφία, η ελληνική μεταλλευτική εταιρεία ELMIN (Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις), τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης βωξίτη στη χώρα.

Η εξαγορά της πλειονότητας των μετοχών της συνδυάστηκε με εισροή νέων κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδύσεων, ικανών να αποφέρουν τριπλασιασμό της εξόρυξης βωξίτη από υφιστάμενες παραχωρήσεις εκτάσεων στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, εφόσον δοθούν από τις αρμόδιες αρχές όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης Λ. Πολυχρονόπουλος, ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2012 επιτεύχθηκε συμφωνία και πλέον, μετά την παροχή των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το 53% των μετοχών της ανήκει στο γαλλικό βιομηχανικό συγκρότημα Kerneos, το οποίο με τη σειρά του ελέγχεται από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού γαλλική επενδυτική εταιρεία Wendel.

Το υπόλοιπο 47% των μετοχών της παραμένει στους επιχειρηματίες Ιω. Σ. Βαρδινογιάννη και Λ. Πολυχρονόπουλο, που απέκτησαν το 2000 από το Ελληνικό Δημόσιο τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων που κατείχε η άλλοτε ιδιωτική και ισχυρή αλλά μετέπειτα προβληματική και υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία «Μεταλλεία Βωξίτη Ελευσίνας» αρχικής ιδιοκτησίας της οικογένειας Σκαλιστήρη, στους πρόποδες των οροσειρών Γκιώνα και Οίτη, σε Φθιώτιδα και Φωκίδα.

Η συνολική αξία της επιχείρησης αποτιμήθηκε το 2012, στο πλαίσιο της εξαγοράς, σε 60 εκατ. ευρώ.

Τριπλασιασμός παραγωγής

Η ELMIN, που ιδρύθηκε το 2000, άρχισε πέρυσι να υλοποιεί δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού κόστους 20 εκατ. ευρώ, με το οποίο ελπίζει ότι θα μπορέσει να τριπλασιάσει τον όγκο παραγωγής βωξίτη, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη διεθνή ζήτηση.

Το σύνολο σχεδόν της τρέχουσας παραγωγής της εξάγεται στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, μέσω εγκαταστάσεων επεξεργασίας και φόρτωσης σε μονάδα στην Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας, αλλά είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδα, καθώς η έναρξη και η συνέχιση των επενδύσεων καθιστά αναγκαστική επιλογή τον προσωρινό περιορισμό της.

Σύμφωνα με τον έκτο ενοποιημένο ισολογισμό της, τα έσοδα της ELMIN και των θυγατρικών της Εταιρεία Μεταλλευμάτων Βιομηχανίας και Ναυτιλίας και ΕΛΑΤ Λατομικές Επιχειρήσεις τον περασμένο χρόνο μειώθηκαν σε 14,01 εκατ. ευρώ, από 19,63 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 28,6% σε ποσοστό και κατά 5,62 εκατ. ευρώ σε αξία.

Η επιχείρηση, που πραγματοποιεί αποκλειστικά υπόγεια εξόρυξη βωξίτη και απασχολεί περίπου 100 εργαζομένους, βελτίωσε κατά περίπου δύο εκατοστιαίες μονάδες το μεικτό της περιθώριο (45,5% έναντι 43,6% το 2011). Ωστόσο, λόγω των μειωμένων εσόδων και υψηλών δαπανών τα μεικτά κέρδη της συμπιέστηκαν στο επίπεδο των 6,37 εκατ. ευρώ έναντι 8,55 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (-25,5%), ενώ τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 65,1% στο επίπεδο του 0,90 εκατ. ευρώ.

Κατόπιν αυτών, η εταιρεία κατέγραψε ζημιές προ φόρων 1,42 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι κερδών προ φόρων 0,16 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, ενώ το καθαρό αποτέλεσμά της μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν ζημιές ύψους 1,65 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 79.000 ευρώ το 2011.

Περιβαλλοντικά προβλήματα

Τα αποτελέσματά της επιβαρύνθηκαν με σημαντικές δαπάνες αναδιοργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, η ομαλή εξέλιξη του οποίου προϋποθέτει, πάντως, την επίλυση χρόνιων εκκρεμοτήτων της εταιρείας με τις αρμόδιες για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας και χρήσης μεταλλευτικών εγκαταστάσεων αρχές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι δασικές αρχές της Φθιώτιδας, το 2011, είχαν εγείρει αμφισβητήσεις σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων αδειών λειτουργίας της εταιρείας, αλλά η επιχείρηση συνέχισε τις δραστηριότητές της με απόφαση της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Φορείς της περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται μεταξύ άλλων με την προστασία του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, αντιτίθενται στην επέκταση των δραστηριοτήτων της ELMIN, η οποία έχει εμπλακεί σε δικαστικές διαφορές, κατηγορούμενη για φθορά δασικής έκτασης και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η επιχείρηση αρνείται τις σχετικές κατηγορίες και έχει στραφεί δικαστικώς εναντίον ορισμένων επικριτών της.

Διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταλλευτικές παραχωρήσεις και στους νομούς της Εύβοιας και της Βοιωτίας, ενώ διερευνά το ενδεχόμενο επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και σε άλλα ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων νικελίου.

Μετά την εισροή γαλλικών κεφαλαίων τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρείας ELMIN στις 31/12/2012 ανέρχονταν σε 22,55 εκατ. ευρώ, έναντι 14,28 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024