Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό «εγχειρίδιο» ανοσίας κατά του AIDS διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός

Φυσικό «εγχειρίδιο» ανοσίας κατά του AIDS διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός

Ο οργανισμός έχει το δικό του «εγχειρίδιο εκπαίδευσης» ώστε να επιτίθεται στον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, και αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να το εντοπίσουν με την ελπίδα να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν για τον σχεδιασμό εμβολίου.

Ο οργανισμός έχει το δικό του «εγχειρίδιο εκπαίδευσης» ώστε να επιτίθεται στον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, και αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να το εντοπίσουν με την ελπίδα να μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν για τον σχεδιασμό εμβολίου.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Nature, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνα, εξηγεί ότι ο ιός HIV μεταλλάσσεται ώστε να επιβιώσει των επιθέσεων του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή. Όμως ορισμένοι ασθενείς καταφέρνουν να αναπτύξουν εξαιρετικά επίπεδα αντισωμάτων που εκκαθαρίζουν τις μαζικές μεταλλάξεις του HIV.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την διαρκή διαμάχη μεταξύ σώματος και ιού και κατέγραψαν τον τρόπο ανάπτυξης των συγκεκριμένων αντισωμάτων.

Όταν ο άνθρωπος μολύνεται από τον ιό HIV, το σώμα του παράγει αντισώματα για να τον καταπολεμήσει. Αλλά ο ιός όπως προαναφέραμε μεταλλάσσεται και αντεπιτίθεται, αλλά το σώμα παράγει νέα αντισώματα που ο ιός καταπολεμά και πάλι και ο «πόλεμος» συνεχίζεται.

Όμως, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια αυτού του πολέμου, ορισμένοι ασθενείς καταφέρνουν να νικήσουν αφού ο οργανισμός τους επιτίθεται στην «αχίλλειο πτέρνα» του ιού HIV.

«Αν και ο ιός μεταλλάσσεται και υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια ημι-ειδών του ιού λόγω όλων αυτών των μεταλλάξεων, υπάρχουν και τμήματα που ο ιός δεν μπορεί να τροποποιήσει, και έτσι αυτά τα σημεία είναι ευάλωτα στις επιθέσεις του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος», εξηγεί ο καθηγητής Μπάρτον Χέινς.

Στο στάδιο αυτό της λοίμωξης είναι πλέον αργά να υπάρξει κάποια διαφορά για την υγεία του ασθενή, αφού ο ιός καταφέρνει και κρύβεται σε δυσπρόσιτα σημεία.

Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια που ενθαρρύνουν τον οργανισμό να παράγει τα αντισώματα ουδετεροποίησης του ιού, μπορεί να χαρίζουν στον άνθρωπο ανοσία έναντι του ιού HIV.

Οι αμερικανοί ερευνητές επαλήθευσαν την θεωρία τους μελετώντας έναν αφρικανό ασθενή που είχε την τύχη να διαγνωστεί εγκαίρως, δηλαδή μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά την μόλυνση από τον ιό.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να παράγουν το αντίσωμα CH103 που ουδετεροποίησε το 55% των δειγμάτων HIV. Η δημιουργία του αντισώματος δεν ήταν εύκολη, καθώς ήταν αποτέλεσμα του «πολέμου» μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του HIV. Αναλύοντας συνήθη γενετικά δείγματα τόσο του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και του ιού, οι ερευνητές ένωσαν κάθε στάδιο κορύφωσης της διαμάχης και παρήγαγαν τελικά το αντίσωμα CH103.

Το αντίσωμα λοιπόν μοιάζει με ένα «εκπαιδευτικό εγχειρίδιο» του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε τη διαμάχη μεταξύ του ιού και των αντισωμάτων. Είναι το πρώτο βήμα για έναν πραγματικό χάρτη της λοίμωξης του AIDS», εξηγεί ο Δρ Χέινς.

Η πρόκληση για τους επιστήμονες τώρα είναι να δουν αν η αναπαράσταση των βημάτων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε ένα αληθινό εμβόλιο. Ο Δρ Χέινς εξηγεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ένα εμβόλιο που θα συνδυάζει τα αδύνατα σημεία του ιού HIV, κατά τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι αντιρετροϊκές θεραπείες.

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024