Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαθαίνω να σπέρνω!

Μαθαίνω να σπέρνω!

Αν θες να έχεις λαχανικά για τις καλοκαιρινές σαλάτες στο μπαλκόνι και μοσχομυριστά παρτέρια, αλλά δε θες να βάλεις μέσα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μπορείς να προμηθευτείς σπόρους και να τους σπείρεις. Μάθε πως!


Εδώ περιγράφεται ένας γενικός τρόπος σποράς που ισχύει για τους περισσότερους σπόρους. Πολλοί σπόροι, όμως, θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση πριν τη σπορά, όπως π.χ. μούλιασμα σε χλιαρό νερό, ξύσιμο κτλ. Αυτά τα στοιχεία όπως και την εποχή σποράς, μπορείς να τα πληροφορηθείς από την ετικέτα του κάθε σπόρου που αγόρασες.

Η εποχή θα είναι σιγά σιγά κατάλληλη για σπορά σε εξωτερικό χώρο. Νωρίτερα μπορείς να σπείρεις σε γλάστρες μέσα στο σπίτι ή στο θερμοκήπιο. Πριν ξεκινήσεις να φτιάξεις το σπορείο σου τσεκάρεις:

– ότι είναι κατάλληλη η εποχή
– ότι είναι φρέσκοι οι σπόροι (βλέπε ημερ. λήξης ή δεν τους έχεις συλλέξει πριν μια δεκαετία)
– ότι δεν έχουν μουχλιάσει
– τις οδηγίες σποράς στο φακελάκι ή από κάπου αλλού.

Ετοίμασε τα ποτ με φρέσκο χώμα. Τι είναι το φρέσκο χώμα;

– Στεγνό.
– Έτοιμο φυτόχωμα εμπορίου για μεγαλύτερη ευκολία.
– Καθαρό από σπόρους ζιζανίων. Πώς το ξέρεις; Δε το παίρνεις απ’ τη γη ή από παρτέρι που έχει σπόρους από ζιζάνια, γιατί θα φυτρώσουν ένα κάρο άσχετα στο τέλος και όχι αυτά που θες!

Τοποθέτησε τα σποράκια σου ένα ένα και σε απόσταση το ένα από το άλλο, σε μικρό βάθος. Γενικά, φυτεύεις σε τόσο βάθος όσο είναι τρεις φορές το ύψος του σπόρου. Αυτό, βέβαια, μπορείς να το εφαρμόσεις σε μεγάλους σπόρους, που μπορείς να μετρήσεις το ύψος τους.
Τους μικρούς σπόρους τους τοποθετείς απλά πάνω στο χώμα και τους σκεπάζεις με λίγο χώμα. Πασπάλισε με χωματάκι για να σκεπαστούν οι σπόροι.
Μην ξεχάσεις να σημειώσεις τι φύτεψες πού…Σημαντικότατο θα έλεγα! Πότισε τα ποτ σου με νεράκι, αλλά όχι με πίεση. Μην ποτίσεις με πίεση. Γέμισε το ποτιστηράκι, αυτό με τις τρύπες και πότισε γλυκά γλυκά. Σιγά σιγά.
Στα επόμενα ποτίσματα καλό είναι να περιμένεις να στεγνώνει το χώμα. Αν μπορείς, να ποτίζεις με ψεκαστήρα . Έτσι δε θα μετακινούνται οι σπόροι με τη δύναμη του νερού και θα παραμένουν πάντα υγροί.
Πρόσεχε γιατί με πολύ υγρασία ή θα σαπίσουν οι σπόροι σου ή θα σαπίσουν τα νεαρά φυτάκια σου. Ανάλογα με τον σπόρο, θα φυτρώσουν μετά από δέκα ημέρες ή παραπάνω.

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

Αιμιλία Ροδοπούλου

MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Μπες στο Κηπολόγιο!

Κηποαπορίες εδώ!

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024